13237796654?profile=RESIZE_584x

Medalia de mai sus a fost realizată în anul 2023 la Monetăria Statului și ea celebrează Fluturele Inachis io – „Ochi de păun”. Medalia a fost realizată în două variante de metal compoziție; argint și aliaj de cupru și are următoarele carcateristici tehnice:

  • anul emiterii – 2023
  • emitent – Monetăria Statului
  • seria – fluturi din România
  • tema – fluturele Inachis io (Ochi de păun)
  • material compoziție – argint cu titlul de 99,9% și aliaj de cupru
  • diametrul – 37 milimetri
  • greutatea – 31,1 grame
  • calitatea – proof
  • tiraje – 60 bucăți (cea de argint) și 40 bucăți (cea din aliaj de cupru)
  • prețuri unitare de achiziție de la magazinele bucureștene ale Monetăriei Statului, cu TVA inclus – 482 lei (cea de argint) și 314 lei (cea din aliaj de cupru)

***

Fluturele Ochi de păun (Inachis io) este o nimfalidă din clasa insectelor, ordinul lepidopterelor. Unul dintre cei mai frumoși fluturi din România prezintă, pe aripi, pete concentrice asemeni ochilor de pe penele masculului de păun. Fluturele are o anvergură a aripilor de 50 până la 55 de milimetri.  Coloritul specific îl face inconfundabil, culoarea predominantă pe partea superioară este brun–roșcat cu „ochi” viu colorați, iar pe partea inferioară maroniu–negru cu linii transversale negre. Superbul fluture Inachis io este o specie încă destul de frecvent întâlnită în luminișuri, liziere de păduri, în parcuri și grădini, în zonele joase până la 2500 de metri altitudine. Este un fluture relativ comun, văzut în multe parcuri și grădini europene. Poate fi admirat din martie până în octombrie, pe timpul iernii fluturii adulți hibernând în poduri, pivnițe și alte ascunzători din apropierea caselor. Fluturele hibernează iarna înainte de a-și depune ouăle la începutul primăverii, în loturi de până la 400. Ouăle de culoare verde măsline sunt nervurate. Sunt așezate atât pe partea superioară, cât și pe partea inferioară a frunzelor plantelor de urzică sau hamei. Omizile eclozează după aproximativ o săptămână, ele fiind de culoare neagră strălucitoare, cu șase rânduri de vârfuri ghimpate și o serie de puncte albe pe fiecare segment. 

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2024/03/oranienburg-germania.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->