13395350258?profile=RESIZE_584x

În data de 27 decembrie 2024, Banca Națională a Moldovei a lansat în circuitul numismatic mondial o monedă comemorativă cu tema 75 de  ani de la nașterea lui Ștefan Petrache. Moneda prezintă pe avers Stema Republicii Moldova; anul emisiei „2024”,inscripția „REPUBLICA MOLDOVA” în arc de cerc; „Ag 999”, valoarea nominală „50 LEI” și „22,0 g” în exergă, iar pe revers portretul lui Ștefan Petrache,  inscripția cu majuscule „75 DE ANI DE  LA NAȘTERE” în arc de cerc, imaginea cheii sol și a portativului muzical în plan central și inscripția cu majuscule „ȘTEFAN PETRACHE” în arc de cerc. Caracteristicile tehnice ale monedei sunt:

  • Data emiterii – 27 decembrie 2024
  • Emitent – Monetăria Statului Român la comanda BNM (Băncii Naționale a Moldovei)
  • Seria – Personalități
  • Tema - 75 de ani de la nașterea lui Ștefan Petrache
  • Valoare nominală: 50 lei;
  • Calitate: proof;
  • Metal: argint;
  • Compoziție: 999/1000;
  • Greutate: 22,0 grame;
  • Diametru: 35 mm;
  • Formă: rotundă;
  • Margine: zimțată
  • Tiraj: 300 exemplare.

13380714267?profile=RESIZE_400x

Stema de Stat a Republicii Moldova constă din desenul stilizat al unui vultur (acvile) purtând o cruce în ciocul său și strângând în ghearele fiecăruia din picioarelor sale, reprezentate ca niște mâini, un sceptru de aur și o ramură verde de măslin. Pieptul păsării este protejat de un scut cu însemnele tradiționale ale Moldovei: capul de bour, privit frontal, soarele, plasat între coarnele bourului, ambele pe fond roșu, simbolizând lumina zilei, respectiv o floare pentagonală (un trandafir) și luna, în faza de crai nou, plasate ambele pe fond albastru, simbolizând renașterea. Cele două romburi sunt aranjate la nivelul de separare al roșului de albastru. Elementele distincte ale scutului sunt din aur (galbene). Emblema scutului este realizată folosind cele trei culori tradiționale ale tricolorului: albastru, galben și roșu. Stema de Stat a Republicii Moldova este simbolul oficial major al suveranităţii şi independenţei, al unităţii şi indivizibilităţii Republicii Moldova.

13395353099?profile=RESIZE_400x

Ștefan Petrache a fost un interpret de muzică ușoară din Republica Moldova, cunoscut pentru activitatea ca vocalist al formațiilor „Noroc”, „Plai” ș.a., care s-a născut la data de 8 mai 1949 în localitatea Vânători, raionul Nisporeni și a decedat la data de 13 ianuarie 2020. În 1955-1957, Ministerul Culturii al RSSM l-a descoperit pe Ștefan Petrache în timpul unor expediții culturale prin satele Moldovei și i-a recomandat mamei să îl trimită la școala de muzică din Chișinău. Astfel, tânărul Petrache a fost transferat la școala de muzică de pe strada Armenească, cunoscută mai târziu ca Școala de muzică „Eugen Coca”, fiind cazat la o casă de copii, în clădirea cunoscută azi ca conacul urban al lui Inglezi. A început să studieze pianul, dar a fost trecut la vioară pentru că era considerat prea „plăpând” și „mic” pentru un instrument „atât de mare cum este pianul”. Fiind pasionat de științele exacte, către clasa a șaptea-a opta el deveni șeful postului de radio din școală și responsabilul de cinematograful școlar. A fost exmatriculat definitiv în clasa a opta, către sfârșitul primului ciclu de învățământ, pentru „purtare necuviincioasă”. A susținut examenele de admitere la noul Tehnicum Electromecanic din Chișinău de pe strada „Kercenskaia” (actuala Melestiu) cu punctaj maxim, dar nu și-a continuat studiile, preferând să se întoarcă la muzică. În vara anului 1966, Mihai Dolgan l-a angajat să-i repare un amplificator, iar în timpul reparației a ascultat câteva șlagăre ale vremii în interpretarea acestuia și i-a propus să colaboreze. A absolvit Institutul de Arte “Gabriei Musicescu” din Chișinău. A fost solist al Orchestrei de estradă și simfonică a TeleRadio Moldova (1974-1975), al formațiilor vocal-instrumentale „Orizont” (1977) și „Contemporanul” (1978-1981), după care a condus formația „Plai” (1982-1987). Între anii 1988-1990, Ștefan Petrache a activat ca solist în formația de propagare a muzicii a Filarmonicii de Stat din Chișinău. Artistul a înregistrat 64 piese muzicale populare în Republica Moldova, cum ar fi: Eu vinAdevăruriȘi dacă ramuri bat în geamÎn augustChemarea casei părintești. A petrecut pe scenă și în turnee 32 de ani din viața sa. Pentru meritele sale a fost recompensat astfel:

  • medalia Meritul Civic – 1986
  • ordinul Gloria Muncii – 2001
  • ordinul Republicii - 2014

Ștefan Petrache a fost căsătorit cu Raisa Petrache. Într-un interviu din 2018, Petrache îl numea pe Ion Suruceanu, cel mai bun prieten al său. Din 2009, muzicianul suferea de diabet zaharat, care i-a afectat tot organismul. Boala și stresul au provocat o forma gravă de neurodermită.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->