Răspunsuri

  • Sabin Bălaşa – pictor, scriitor, regizor

    Sabin Bălaşa (RO, EN) pictor, scriitor, autor şi regizor de filme de pictură animată.

    Primele premii internationale le-a obtinut din timpul studentiei, iar celebritatea i-a fost adusa de muralele de la Iaşi şi pentru care era considerat clasic înainte de a împlini 40 de ani, ceea ce a determinat o adevărată vânătoare de Sabin Bălaşa. Marii colecţionari din România, dar şi din Europa şi SUA, i-au dorit lucrările, crescând cotaţia acestora la valori ameţitoare pentru artişti cu mai puţin noroc sau talent.

    Premii obtinute:

    Gold Medal, European Painting Competition, Pescara Italy 1965
    Silver Pelican, International Animations Film Festival, Mamaia, Romania 1966
    Accademico d’Italia con Medaglia d’Oro, Salsomaggiore, Italy 1980
    Diploma de Maestro di Pittara Honosis Causa, Seminario Internationaled’Arte Moderne e Contemporanae, Salsomaggiore, Italy 1982
    Gold Medal, International Parlament USA 1982
    Accademico delle Nazioni, Salsomaggiore Italy 1983
    Grand Premio delle Nazioni, Salsomaggiore Italy 1983
    Statue of Victory – World culture Prize, Salsomaggiore Italy 1983
    Cavalier of the Arts, Accademia Bedriacense, Calvarone Italy 1985
    Palma d’Oro d’Europa, Accademia Europa Italy 1986
    Honorary Doctorate – University Foundation – The Marquis Giuseppe Sciluna International University Foundation, USA 1988
    Albert Einstein Bronze Medal, International Academy Foundation USA 1989
    Pe langa tablourile in sine, Sabin Balasa a fost si autor si regizor de filme de pictura animata. Pictura lui Balasa poate fi caracterizata ca apartinand unui suprarealism tarziu, desi artistul insusi caracterizeaza opera sa ca apartinand unui romantism cosmic. Temele majore ale picturilor sale sunt reprezentate prin femei sculpturale cu par lung in pozitii emblematice, animale amintind de un hibrid intre inorogi fara coarne si centauri, respectiv de barbati infatisati in acte de meditatie.

    Romane publicate:

    “Deşertul Albastru”, roman, 1996
    “Exodul spre Lumină”, roman, 2002
    “Democraţie în Oglinzi”, roman, 2006
    Picturile murale ale lui Sabin Balasa, evaluate la inceputul anului 2008 la un total de peste 11 milioane EUR, pot fi admirate la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Universitatea Dunarea de Jos din Galati si la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti. (“Eu sînt talentat, nu modest”).

    Autor şi regizor a 12 filme de pictură animată:

    „Picătura” (1966)
    „Oraşul” (1967)
    „Valul” (1968)
    „Pasărea Phoenix” (1968)
    „Fascinaţie” (1969)
    „Întoarcere în viitor” (1971)
    „Galaxia” (1973)
    „Odă” (1975)
    „Exodul spre lumină” (1979)
    Totuşi, în special în ultimul deceniu, tocmai aceste preţuri au acţionat ca un adevărat accelerator de performanţă pentru piaţa de artă românească, ceea ce cu onestitate recunoştea un valoros pictor ieşean atunci când a început să vândă cu câteva mii de euro o lucrare, faţă de câteva sute cât primea de obicei, după ce aceeaşi Sală a Paşilor Pierduţi găzduise expoziţia Sabin Bălaşa organizată de Galeriile de artă Top Business în cadrul căreia cea mai ieftină lucrare costă câteva zeci de mii de euro. Expoziţia a fost vizitată, în trei săptămâni, de peste 60.000 de oameni, unii sosiţi din străinătate pentru a se întâlni cu opera lui Sabin Bălaşa.

    Puternicii epocii i-au comandat şi i-au plătit două lucrări dedicate cuplului Ceauşescu (de altminteri, remarcabile ca valoare artistică; în schimb, Bălaşa n-a pictat niciodată tractoare, ciocane şi seceri şi opera sa nu s-a încadrat în rigorile ideologice ale comunismului – “Ceea ce stiţi dv. nu este un portret al lui Ceauşescu, este un Sabin Bălaşa” este replica pictorului). Succesele sale au atras şi contestări vehemente, alimentate, cel mai adesea, de faptul că picturile sale se vindeau cu preţuri mult mai mari decât ale clasicilor români şi absolut nesperate de contemporani. Pictorul a cerut pagube de 1 milion de euro publicatiei Le Monde, care asociase un tablou pictat pentru cuplul Ceausescu cu numele lui Sabin Balasa, fapt care s-a dovedit fals. Le Monde a publicat rectificarea in numarul din 5 iulie 2005.1939331777?profile=RESIZE_1024x1024

    1939329295?profile=original

    sursa:megalit.ro1939334260?profile=original

    • Mulţumesc frumos Mihaela pentru minunata complectare.
Acest răspuns a fost șters.

Comentarii

Voturi 0

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentariile sunt închise.

-->