Marin Preda (n. 5 august 1922, Siliștea-Gumești, județul Teleorman — d. 16 mai 1980, Mogoșoaia) a fost un scriitor român postbelic şi directorul editurii "Cartea Româneacă". Marin Preda a fost un fervent opozant al regimului comunist, mai multe voci confirmând că scriitorul i-a spus lui Nicolae Ceauşescu „Dacă vreţi să introduceţi realismul socialist, eu, Marin Preda, mă sinucid” în anii '70. Ultimul său roman lansat în 1980, „Cel mai iubit dintre pământeni”, este considerat o critică violentă a comunismului. După câteva săptămâni pe piață, romanul a fost retras din toate bibliotecile şi librăriile publice şi universitare. În scurt timp, pe 16 mai 1980, scriitorul a fost găsit mort în camera sa din vila de creaţie a scriitorilor din Palatul Mogoșoaia.
46 Membri
Alăturați-ne!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentariile sunt închise.

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.

Un nou manifest al relativismului istoriografic (Shlomo Sand, Crépuscule de l’histoire)

Alexandru Florin PLATON Profesor la Universitatea din Tel Aviv, Shlomo Sand a devenit, de șase-șapte ani, și mai cunoscut publicului european, după ce ultimele sale cărți – trei la număr – i-au fost traduse în engleză și franceză. Și ce cărți! Toate, fără excepție, iconoclaste (iar cuvîntul este blînd...). Iată-le, în versiunea franceză (cea mai recentă): Comment le peuple juif fut inventé, 2010; Comment la terre d’Israel fut inventé, 2014; Comment j’ai cessé d’être juif, 2015.Titlurile fac…

Citeste mai mult…
0 Răspunsuri

CARACTERIZAREA MATILDEI DIN CEL MAI IUBIT DINTRE PĂMÂNTENI.

CARACTERIZAREA MATILDEI DIN CEL MAI IUBIT DINTRE PĂMÂNTENI. Prin Matilda, Marin Preda a creat o ipostaza a feminitatii, interesanta psihanalitic, de o vigoare neasteptata, enigmatica. Radacinile psihologice ale feminitatii schimbatoare, dominata de instincte contradictorii, il fascineaza pe autor, care creeaza un personaj unic in literatura noastra. In personajul din roman Marin Preda a creat o ipostaza a feminitatii, interesanta psihanalitic, de o vigoare neasteptata, enigmatica. V. Petrini…

Citeste mai mult…
2 Răspunsuri

Marin Preda: Băiete, ăştia vor să mă termine!

Marin Preda: Băiete, ăştia vor să mă termine! În vara anului 1970, la recomandarea profesorilor Alexandru Piru şi Ion Rotaru, am luat lucrarea de licenţă despre ,,Moromeţii” lui Marin Preda. Aveam avantajul că stăteam aproape de Siliştea-Gumeşti, cunoşteam satul si locuitorii lui şi puteam să –l consult şi pe Marin Preda. Lucrarea mea se numea ,, Realitate şi fictiune în romanul Moromeţii” Am stat câteva zile în satul Siliştea –Gumeşti şi am luat legătura cu aproape toate personajele din roman…

Citeste mai mult…
2 Răspunsuri

Marin Ifrim: Marin Preda, dincolo de vorbe și de bârfe...

Am ajuns în biroul lui Marin Preda la șapte ani după acesta a murit. M-am dus acolo cu poetul Gheorghe Istrate, la Editura ”Cartea Românească”, unde știam eu că există mari redactori de carte precum Florin Mugur, Mircea Ciobanu etc. Aș fi vrut să vorbesc cu Florin Mugur, un poet pe care îl admiram. Am fost îndreptat spre George Bălăiță. Acesta m-a trimis la Mircea Ciobanu. Nu aveam cu mine decât un biet manuscris care urma să devină a doua mea carte publicată. Mircea Ciobanu, după ce a răsfoit…

Citeste mai mult…
0 Răspunsuri
-->