Pan Yuliang - Pictorita din Shanghai

"Though a living cannot be made at art, art makes life worth living. It makes living, living. It makes starving, living. It makes worry, it makes trouble, it makes a life that would be barren of everything -- living. It brings life to life." John Sloan (1871 - 1951)
Pan Yuliang - Pictorita din Shanghai Zilele trecute am terminat de citit "Pictorita din Shanghai" de Jennifer Cody Epstein, carte despre viata lui Pan Yuliang (1899-1977), renumita si controversata artista chineza din perioada interbelica.

Orfana de mica, crescuta de unchiul sau si apoi vanduta de catre acesta unei case de prostitutie unde avea sa ramana timp de trei ani, Yuliang apreciaza frumusetea din lume prin prisma indicilor primite de la mama sa cand aceasta o invata sa brodeze. Prima parte a cartii aminteste ingrozitor de mult de "Memoriile unei gheise" de Arthur Golden si intr-o oarecare masura a fost ca si cand as fi citit inca o data cartea, dar intr-o versiune mai putin "colorata". Intr-un final am reusit sa trec de partea aceasta si am ajuns la esenta: viata lui Yuliang din momentul in care devine Pan. E uimitor cat de mult a putut sa o sustina sotul in nebunia ei de artista, e impresionanta munca indarjita pe care a depus-o aceasta femeie analfabeta pana la aproape douazeci de ani pentru a invata sa scrie si sa citeasca, sa invete franceza, dar mai ales sa invete sa picteze intr-o epoca in care femeia in China umbla inca cu degetele picioarelor legate, era bine sa stie cat mai putine si sa nu arate prea multa piele deodata nici macar sotului.

Pan Yuliang a scandalizat China prin autoportretele sale nud. Daca stau sa ma gandesc bine nu cred ca am mai vazut pana acum nici un autoportret nud. Nu oricine are atat tupeu si nu oricine se accepta pana intr-acolo. Pan Yuliang s-a desprins de pictura chinezeasca traditionala si a imbratisat stilul occidental cezannesc, s-a imbracat cu haine europene, pantaloni, etc. A fost o femeie puternica, o femeie careia nu i-a fost teama sa iubeasca dar care a stiut sa-si ramana de-a pururi credincioasa sie insasi. A iubit, dar nu s-a ars niciodata complet in relatie. Intotdeauna a pastrat o particica intacta doar pentru sine.

Pan Yuliang - Pictorita din Shanghai
La vreo douazeci de ani dupa ce a fost rascumparata de la casa de prostitutie (mi s-a parut interesant ca prostituatelor li se zicea "flori") Pan Yuliang priveste o fotografie in care ea apare imbracata in haine europene alaturi de o fata slaba si complet dezbracata care ii servea drept model. Si isi zice Yuliang in gand, ca daca pe vremuri i-ar fi spus cineva ca ea va fi imbracata, culta, intelectuala, artista, i-ar fi ras in fata.

Pan Yuliang - Pictorita din Shanghai
Viata ne rezerva uneori surprize, ne poarta pe meleaguri de vis si pe taramuri necunoscute si neintelese. Pan Yuliang a fost cea mai importanta pictorita pe care a dat-o China in perioada interbelica. S-a remarcat prin nudurile si obiectele de natura moarta pictate. Dar despre studiile ei la Paris si Roma si despre expozitiile in Shanghai va las pe voi sa cititi.

Pan Yuliang - Pictorita din Shanghai
Nu pot sa-mi scot din minte o replica de-a lui Pan Yuliang din carte: "Ce poate fi mai important decat pictura?" Nu stiu, dar avand in vedere ca in multe din picturile ei apare ca un laitmotiv tema maternitatii si tinand cont ca ea nu a avut niciodata copii, nu pot decat sa imi pun intrebarea evidenta.

Pan Yuliang - Pictorita din Shanghai
sursa:psihologia artei

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Comentarii

Voturi 0

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentariile sunt închise.

-->