Rembrandt Van Rijn

Rembrandt (1606 - 1669) este considerat a fi unul dintre cei mai mari pictori din istoria Europei si cel mai important din istoria Olandei. A trait in Epoca de Aur, dobandind succes inca din tinerete. Poate in prezent este cel mai bine cunoscut pentru autoportretele sale, atat de sincere si de oneste incat trasaturile fetei se transforma intr-o oglinda a gandurilor si sentimentelor. Fiecare autoportret este o imagine a devenirii artistului ca si om, o carte deschisa a unei vieti traite nu in umbra, ci in lumina. Chiar daca viata lui Rembrandt este marcata de tragism si greutati financiare, picturile si desenele sale au ramas populare printre contemporani de-alungul vietii atistului, iar reputatia sa neatinsa.

Rembrandt Van RijnRembrandt Van Rijn

"Autoportret" (1661) de Rembrandt ---------------------------"Autoportret" (1659) de Rembrandt

Cele doua autoportrete pictate cu doar cativa ani inainte de moartea artistului ne dezvaluie o fata dezbracata de orice prefacatorie, o privire sincera care nu e indreptata spre privitor ci catre el insusi, judecandu-se cu candoare si ingaduinta. Aceste autoportrete sunt niste confesiuni miscatoare, arta de cel mai inalt rang nascuta din esec personal.

Rembrandt Van RijnRembrandt Van Rijn




 





 



 





 



 





 



"Portretul mamei pictorului" de Rembrandt ------------------------------ "Portretul Saskiei" (1633) de Rembrandt

Rembrand este un povestitor inascut. Aseaza in fata noastra personajele si uneltele pentru a tese dintr-o pictura o poveste. In fata acestor protagonisti tacuti te intrebi inevitabil cine sunt, de unde vin, care e viata lor. Sunt bine, sanatosi, iubiti? Rembrandt picteaza drama vietii pe chipurile semenilor cu o empatie uluitoare, dand dovada nu doar de autocunoastere ci si de o intelegere generala a lumii si a naturii umane. Rembrandt a fost un psiholog inascut, cu o singura exceptie: nu a semnat niciodata hartia cu confidentialitatea datelor personale.



"The Night Watch" (1640 - 1642) de Rembrandt
Rijksmuseum, Amsterdam


"The Night Watch" este cea mai mare pictura de Rembrandt. Isi trage numele de la faptul ca atunci cand a fost redescoperita era atat de inegrita de vreme incat cu greu se puteau "citi" in ea personejele, parand intr-adevar o scena care avea loc noaptea. Dupa ce pictura a fost curatata s-a ajuns la conclutia ca muschetarii din scena sunt asezati de fapt in plina lumina si ca evenimentul imortalizat se petrece ziua in amiaza mare.

"Filosof meditand" (1632) de Rembrandt
Muzeul Louvre, Paris


"Filosoful meditand" este fara doar si poate pictura mea preferata de Rembrandt. Scara spiralata, probabil un simbol al transcendentei si a naturii ascendente caracteristica gandirii contemplative, este de o frumusete extraordinara, vag luminata de acea lumina calda si comfortabila care intra pe fereastra. Pictura are doi protagonisti, fiecare cu sursa sa de lumina. Barbatul este luminat de o lumina divina, puternica, femeia din cealalta parte a imaginii este luminata de flacarile unui foc terestru. "Filosoful meditand" este alegoria unui simbol mult mai vechi si profund, Yin & Yang, care descrie dualitatea dintre lumea spirituala si cea pamanteana, lumina din intuneric si intunericul din lumina. Yin este asociat cu pamantul, femeia, intunericul si pasivul, Yang este asociat cu cerul, barbatul, lumina si activul. Cunostea oare Rembrandt acest simbol oriental cand a pictat "Filosoful meditand" sau pur si simplu aceasta pictura sta ca o dovada vie a faptului ca nimic nu e nou sub soare, ca suntem oameni indiferent de rasa sau natie si ca indiferent de experientele de viata ale fiecaruia, ajungem in linii mari la aceleasi concluzii. "Filosoful meditand" este o meditatie asupra filosofiei universalitatii gandirii.

"Rapirea Europei" de Rembrandt

O caracteristica a operei lui Rembrandt este folosirea tehnicii numite chiaroscuro imprumutata de la Caravaggio, dar pe care o adapteaza propriului sau stil. Prezentarea dramatica si vie a subiectelor, in contradictie cu rigiditatea din pictrurile contemporanilor sai si un adanc sentiment de compasiune fara de persionajele sale, netinand cont de bogatia sau varsta acestora, ne face sa-l simtim pe Rembrandt aproape. Sotia sa Saskia si fiul sau Titus apar adesea in pictrurile lui Rembrandt, fie ca personaje mitice, istorice sau biblice.


sursa:istoria artei
 





 







 






 



 



Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Comentarii

Voturi 0

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentariile sunt închise.

-->