20 iulie – Sf. Ilie – obiceiuri, tradiții şi superstiții
La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul.
Unul dintre cei mai importanți proroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă.
Sfântul și marele Proroc Ilie, înger întrupat în carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile, era de origine din Tesvi în Galaad.
Tradiția apocrifă, care a transmis aceste detalii despre nașterea Prorocului, precizează că el era din tribul lui Aaron și deci era preot. Se spune că la nașterea sa tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți. Încă din copilărie, ținea strict toate poruncile Legii și se ținea în permanență în fața lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferentă, post neîncetat și rugăciune arzătoare, care îi făcură sufletul ca focul și făcură din el modelul vieții mănăstirești. A activat în Regatul de Nord, în timpul regelui Ahab. Acesta s-a căsătorit cu o principesă păgână, Isabela, care l-a ademenit și pe el să cadă în idolatrie; lipsa de pioșenie și depravarea predecesorilor săi ajunse la culme. Încurajat de soția sa, respingătoarea Izabel, el îi persecuta pe Proroci și pe toți oamenii rămași credincioși lui Dumnezeu și se închina idolilor Baal și Astarte.
În tradiția populară, Sf. Mare Proroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor și a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credință și curaj demn de urmat.
Biserica Ortodoxă îi aduce multă cinstire, pentru că este pomenit ca mare bărbat și erou al credinței.
Fiii Bisericii Ortodoxe Române au o evlavie profundă pentru acest sfânt făcător de minuni.
Există tradiții populare diferite din toate zonele geografice ale Românei, încât unitatea este cinstea deosebită care i se cuvine profetului Ilie.
Oamenii cred că atunci când se întâmpla fenomene meteorologice spectaculoase, Ilie de fapt traversează cerul cu căruța lui de foc, pentru a ne ocroti. El este mereu și mereu în slujba binelui. Dreptatea si autoritatea precumpănesc în raport cu alte virtuți ale sfinților Noului Testament. Fiind unul dintre Profeții evrei, Biserica Ortodoxă îl cunoaște sub numele de Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul.
Pe 20 iulie, Biserica Ortodoxă sărbătorește suirea la cer a Sfântului și Marelui Proroc Ilie Tesviteanul. Statisticile existente la nivel național arată că, peste 120.000 de persoane poartă numele Sfântului Ilie.
Multe biserici, de la orașe sau de la sate, au hramul Sf. Ilie.
Potrivit tradițiilor, de Sfântul Ilie se mănâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere și de struguri, nuci și alune.
Sf. Ilie este considerat și patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”.
Răspunsuri
MINUNAT MATERIAL
Legenda Sfantului Ilie. De ce este interzis sa mananci mere in aceasta zi
In perioada in care a trait el, Ahab, regele evreilor, era casatorit cu printesa feniciana Isabela. Aceasta se inchina zeului Baal, iar regele a decis, de dragul frumusetii ei, sa oblige tot poporul sa faca la fel. Nu s-a oprit aici si i-a persecutat pe Prooroci si pe cei care isi pastraseza credinta originala.
Legenda Sfantului Ilie. Sfantul Ilie s-a rugat la Dumnezeu, apoi s-a retras pe malul raului Cherit. In urma lui, o seceta cumplita s-a abatut asupra oamenilor. Dupa trei ani si jumatate, poporul s-a intors la Dumnezeu si asa a venit ploaia care a oprit foametea. De altfel, se pare ca Ilie a savarsit nenumarate minuni de-a lungul vietii, dar si dupa ce s-a ridicat la ceruri intr-un car de foc.
După trei ani şi jumatate, poporul iudeu şi-a recunoscut greşeala de a se fi închinat zeului Baal, iar Dumnezeu a răsplătit rugaciunie lui Ilie cu o ploaie care a răcorit pământul şi foametea a încetat. Traditiile populare ale romanilor spun ca in aceasta zi se culeg plantele de leac si busuiocul. Se sfintesc la biserica, apoi se pun la uscat la streasina casei, in pod sau in camara.
Legenda Sfantului Ilie. Femeile impart porumb fiert si mancare pusa neaparat in farfurie decorata cu flori de vara. La fel trebuie sa fie si cana plina cu apa, de care se leaga si o ata rosie, pentru sufletul mortilor pomeniti. Tot astazi se culege si se gusta prima data mierea produsa in acest an, conform ziarulunirea.ro.
In credinta populara, marul este copacul Sfantului Ilie. Tocmai de aceea in aceasta zi este interzis cu desavarsire sa se manance sau sa se culeaga mere noi. De asemenea, nu este voie nici sa se loveasca unul de altul, pentru ca altfel va veni grindina sa distruga recoltele. Daca totusi trebuie sa strangeti de pe jos mere, trebuie duse la biserica pentru a fi sfintite.