5 august - Moşii Schimbării la Faţă

Ofrandele aduse pentru morţi la Probejenie (6 aug.) constând în struguri, must şi faguri de albine se numesc Moşii Schimbării la faţă. Boabele de struguri desprinse de pe ciorchine şi sfinţite la biserica se numesc în unele zone etnografice „coliva de struguri”.

De multe ori, fructele erau duse mai întâi la biserică, spre a fi „citite”, adică sfinţite, boabele de struguri fiind numite acum „coliva de struguri”.

struguri3.jpg?width=120

Adeseori, prin Bucovina, aceste fructe erau socotite substitute profane ale anafurei. Cu ocazia acestei sărbători, se obişnuia ca Biserica să dea dezlegare la mâncatul merelor, perelor, perjelor şi mai ales a strugurilor, existând credinţa că cei care mâncau struguri înainte de 6 august iîşi afuriseau maţele.

Gustatul primei boabe de strugure se făcea după un ritual din care nu lipsea formula de consacrare pronunţată cu voce tare: „boabă nouă în gură veche”.De la obiceiul gustării rituale a strugurilor şi a altor poame la Moşii Schimbării la faţă, luna august a primit local şi numele de Gustar.

În această zi oamenii evită să plece în călătorii, oricăt de scurte ar fi, căci s-ar putea rătăci şi nu s-ar mai întoarce acasă decăt o dată cu berzele.

În schimb, femeile merg pe cămp şi culeg diverse plante de leac: muşeţel sau leuştean. Alteori se rupe o creangă cu şapte prune, căteva alune şi se lasă într-un loc ferit, fără a umbla la ele. Se folosesc doar la nevoie, pentru a-i vindeca pe bolnavi de friguri sau de orice alte boli care vatămă trupul.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->