Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nectarie. Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 9 noiembrie
Este considerat vindecătorul bolnavilor de cancer
http://ego.ro/wp-content/uploads/2023/11/Traditii-si-obiceiuri-de-Sfantul-Nectarie.webp" alt="Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nectarie. Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 9 noiembrie" />
An de an, pe data de 9 noiembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie, cunoscut drept și Taumaturgul. El s-a născut s-a născut în 1846, în Silivria, localitate din apropierea Constantinopolului, și a murit în 1920. O parte din moaștele lui se regăsesc Mănăstirea Radu Vodă din Capitală. În această zi, românii respectă cu sfințenie o serie de tradiții și obiceiuri, pentru a le merge bine tot restul anului.
Cine era Sfântul Nectarie
Pe 9 noiembrie, în fiecare an, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie, vindecătorul de cancer și făcătorul de minuni. Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, episcopul Pentapoliei, s-a născut în anul 1846 în Selivria Traciei din părinţi săraci, dar extrem de credincioşi. A fost botezat Anastasie şi a primit educaţie creştinească, studiind teologia şi scrierile sfinţilor părinţi la Constantinopol.
Pe când avea doar 20 de ani, el s-a stabilit în insula Hios, acolo unde le-a predat teologie, pentru câțiva ani, copiilor. Însă, simțind că nu se regăsește în acest loc, a mers la mănăstire. Primește numele de Lazăr, dar ulterior i-a fost atribuit numele pe care-l va purta pentru totdeauna, Nectarie.
În rândul credincioșilor, este recunoscut ca vindecător al bolnavilor de cancer, dar şi ascultător al rugăciunilor femeilor care nu pot avea copii. Pentru nenumăratele minuni pe care le-a făcut şi încă le mai săvârșește, a fost numit „Taumaturgul”, adică „Vindecătorul”.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nectarie. Ce e bine să faci pe 9 noiembrie
Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Nectarie, pe 9 noiembrie, el fiind considerat vindecătorul celor bolnavi de cancer.
Moaștele lui se află la Mănăstirea Radu Vodă din București, dar și la Mănăstirea Putna din Iași și la Biserica Sfânta Treime din Bucium, Brașov. Mulți credincioși vin să se închine la moaștele sfântului, pentru că se spune că este vindecătorul bolilor grave și protectorul oamenilor bolnavi și chinuiți.
În această zi, este bine să vă rugați pentru sănătatea celor aflați în suferință, pentru vindecarea celor care se luptă cu boala și să aprindeți o lumânare sau o candelă în casă pentru aceste persoane
De asemenea, de Sfântul Nectarie este important să ne gândim și la semenii care suferă pe patul de moarte și care sunt chinuiți de boli. Multe persoane aleg să dea de pomană în această zi pentru a cinsti memoria celor plecați dintre noi.
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești de Sfântul Nectarie
https://vocea.biz/wp-content/uploads/2023/11/Sfantul-Nectarie-2023-traditii-si-obiceiuri.-Rugaciunea-puternica-pe-care-este-bine-sa-o-rostesti.jpg?v=1.1" alt="Sfântul Nectarie 2023, tradiții și obiceiuri. Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 9 noiembrie" />În ziua Sfântului Nectarie, credincioșii care trec prin momente grele și se află pe patul de spital trebuie să rostească o rugăciune tămăduitoare, despre care se crede că are puteri de nedescris. În plus, Sfântul Nectarie le va asculta rugămințile și îi va ajuta pe cei aflați în suferință.
„Sfinte Nectarie, făcătorule de minuni, omule al lui Dumnezeu. Împlinirea năzuințelor Duhului; Păstorule și liman dumnezeiesc, lucrătorul viei celei de taină a lui Hristos, credincios și sârguincios, care că un rob credincios al lui Dumnezeu și săvârșitor al tainelor Acestuia ai fost învrednicit de către Acesta cu darurile facerii de minuni și al vindecărilor. Mulți sunt cei care au luat vindecare de la ține, cercetând cu credința și evlavie preacinstitele tale moaște ; cei necăjiți, suferinzi de multe boli, mâhniri, supărări, nenorociri și primejdii. Alții departe găsindu-se, neputând să vina cu trupul, dar crezând că darurile Atotputernicului Dumnezeu dăruite prin intermediul sfinților Săi nu numai celor din apropiere, ci și celor de pe mare departe îi ajunge și îi ajută, luând fiecare dăruirea după cererea să.
Deoarece noi suntem robi netrebnici ai lui Dumnezeu și ne găsim în mare mâhnire, primejdie și supărare, căci văzuți și nevăzuți vrăjmași, dinăuntru și din afară, că fiarele sălbatice, ziua și noaptea viclenesc împotrivă scumpei Mirese a lui Hristos, curăței și Una Sfântă Duhovnicească și Apostoleasca Biserică pentru a o dărâma și a o face nevăzută. Preaalesule Păstor al lui Hristos, noi, oile cele cuvântătoare, pentru care Hristos sângele Sau l-a vărsat, îți cerem să îi izgonești și să-i împrăștii. Și de vreme ce nu suntem vrednici, pentru multele noastre păcate, că din gurile noastre murdare și buzele necurate a ne rugă Preaiubitorului de oameni și Preamilostivului Dumnezeu și Tata pentru dezlegarea cererilor și necazurilor noastre, a supărărilor care mereu ne însoțesc, te implorăm cu durere, cu inimă înfrântă, cu supinuri și cu lacrimi să mijlocești împreună cu Preasfânta Maica a lui Dumnezeu și cu toți sfinții să fim izbăviți din multele primejdii, noi, păcătoșii și nevrednicii. Noi, prin multele și nenumăratele păcate și cu nemulțumirea noastră L-am mâniat pe Preabunul și Preaînduratorul Dumnezeu și Părintele nostru Ceresc, și va veni la noi și pentru nerecunoștință noastră va fi nu Dumnezeu Multmilostiv și Îndurător, ci Dumnezeul Judecător, spre a ne pedepsi și a ne răsplăti după faptele noastre.
Credem și nădăjduim că mijlocirea tuturor sfințiilor și a Preasfintei Maici a lui Dumnezeu va îmblânzi față Acestuia și-L va înmuia, va îndepărta cursele văzuților și nevăzuților vrăjmași, va împrăștia dorințele lor nelegiuite și ne va izbăvi pe noi din toată primejdia, căci ‘‘mult poate rugăciunea dreptului cea cu osârdie’’ și ‘‘mult poate rugăciunea Maicii spre îmblânzirea Stăpânului’’. Va transformă mâhnirea noastră în bucurie și desfătare și vom cântă împreună cu Sfinții Apostoli, mucenici, mărturisitori și cu toți sfinții ‘‘aceasta este biruința și biruitoarea lumii, credința noastră’’, și că profetul David: ‘‘Cine este Dumnezeu mare că Dumnezeul nostru? Tu ești Dumnezeu, Care faci minuni. Minunat este Dumnezeu întru sfinții săi!”
Răspunsuri