INTRE CER SI PAMANT – ELENA BORUNDEL
Una dintre cele mai importante expoziţii de icoane din ultimul an în Neamţ a fost cea a pictoriţei ELENA BORUNDEL, deschisă la Galeriile Lascăr Vorel, intitulată „Între cer şi pământ.”
Se cuvine să amintim câteva date definitorii despre artistă despre traseul său artistic.
ELENA BORUNDEL s-a născut la 25 mai 1968 în Bucureşti. Este licenţiată a Academiei de artă Bucureşti din anul 1996, iar din 2014 este şi absolventă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul”– specialitatea Artă Sacră și a masterului cu același profil, programul „Arta Sacră în Contemporaneitate” în 2016.
Este expert consultant la secţia Decoraţiuni Interioare – şcoala de Artă Buc.2007-2016.
A obţinut în 2009 –Premiul „In Honoris” pentru contribuţia adusa la renaşterea „Şcolii de Artă Bucureşti “ din partea Primăriei Bucureşti.
Are în palmares 17 expoziţii personale de artă decorativă şi religioasă.
A participat la târguri, festivaluri şi workshop-uri la: Târgul Meşterilor Populari Braşov, Bran, Sighişoara, Sibiu,Piteşti, Făgăraş,Focşani, Otopeni, Romexpo-Buc.,în Grecia 2006, Germania 2007 (in cadrul A.N.T.R.E.C.), la Muzeul Taranului Roman , la Curtea Veche Buc, (550-553 ani ai Zilele Bucureştiului), Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” – 2007-2012,Horezu 2007-2014, Dremel-Bosh 2011-2016.
Asistent- scenograf la firma „Alfa Cont S.R.L.” si I.F.A.G.(Germania), colaborând la filmele „Caesar“ , „Cele 7 minuni ale lumii” „Drum spre neant” regizor Gunter Klain , în perioada oct.1996 – mai1997; colaborator la „Domino Film” la producţia „Torniamo a Casa”, regia Valerio de Longo în 1998; designer la fabrica de mase plastice si nasturi Munplast S.A. 1997-1998: foto editor la revista „Unica” 1998; colaborator la revistele „Lumea Femeilor” , „Esenţial”, „Unica” , „Olivia” şi „Claudia” „A.B.C. -ul casei” cu articole de bricolaj , amenajări şi decoraţiuni interioare; scenografia şi costumele la „Efectul razelor gamma asupra anemonelor” – Teatrul „Al. Davilla” Piteşti – 2000; asistent -scenograf „Dacia Film”S.R.L. 2001-Documentarele „File de istorie, file de credinţă” şi „Galileo Galilei” în regia lui Alexandru Gaspar; scenograf-decorator la „Terra Image” S.R L. din 2002.
Este membru al U.C.I.N si al U.A.P filiala AFAPR.
Icoana are în ţinutul Neamţului o veche şi strălucită tradiţie. Oficial cele mai vechi icoane sunt cele două icoane făcătoare de minuni oferite în 1406 de către Împăratul Bizanţului Emanuil al II-lea Domnitorului Alexandru cel Bun şi Doamnei sale Ana, una cea a Sfintei Ana aflându-se la Mănăstirea Bistriţa, cealaltă a Fecioarei Maria la Mănăstirea Neamţ.
Cele mai valoroase icoane pe lemn sunt cele de Războieni, Văleni şi Râşca, iar icoana a fost dintotdeauna cea care a apărat biserica şi oamenii. De fapt icoana este un grătar metafizic, mijlocind dialogul dintre credincios şi Divinitate, fie că e vorva de un sfânt sau chiar de Dumnezeu. Icoana este un nucleu de condensare, concentrând ruga şi dându-i o altă intensitate. După cum ea este şi o încercare de a ne vindeca de teama de gol, prin faptul cîă împodobeşte pereţii caselor sau ai bisericii.
Expoziţia artistei din Bucureşti a fost o adevărată demonstraţie., atât prin valoarea fiecărui exemplar în parte, cât şi prin diversitatea tehnicilor folosite: tempera pe lemn, frescă, mozaic, ceramic, mozaic în relief, mozaic din pietre de râu, vitralii tip Tiffany, mozaic de Ravenna.
Au impresionat icoanele tip „candelă şi lumânare” a patru sfinţi stâlpnici: Simeon, Daniil, Luca şi Alipie.
Inedit a fost şi Mandylionul realizat în vitraliu Tiffany, realizat în mozaic de aur (diametru: 74 cm).
Arborele vieţii îmbină credinţa populară cu credinţa religioasă, arborele vieţii avându-i în stânga şi dreapta sus pe Sf. Apostoli Petru şi Pavel, în mijloc Fecioara cu Iisus, iar ca „rădăcini” fiind Evangheliştii Marcu, Matei, Luca şi Ioan.
Se mai reţin din expoziţie: Viaţa Maicii Domnului realizată în tempera cu ou pe lemn, cu foiţă de aur (86/108 cm), un alt Mandylion realizat în mozaic cu piatră naturală (diametru 80 cm), Hristos pe cruce în tempera cu ou pe lemn (35/45 cm), Naşterea Precistei în ulei pe sticlă (62/72 cm), Rai cuvântător (tempera cu ou, foiţă de aur, diametru 80 cm (o temă inedită), Îngerul păzitor o lucrare foarte frumoasă, realizată în mozaic ceramic (30/42 cm), Sfântul Împărat Constantin (frescă mobilă 44/54cm), Sfânta Cuvioasă Parascheva pastel pe carton (65/50 cm), mozaicul în basorelief Sf.Nicolae, realizat cu piatră de râu etc.
Artista se autodefinea inspirat: „Pictorul iconar este un preot în faţa şevaletului”.
Expoziţia Elenei Borundel a transformat o expoziţie temporară într-o sală de muzeu de artă sacră.
Dincolo de frumuseţea şi acurateţea execuţiei, fermitatea liniilor, strălucirea culorilor, chiar atunci când ele par mate, inteligenta folosire a materialului plastic pentru a obţine efectul maxim, privitorii au fost impresionaţi de credinţa autoarei, de fervoarea cu care se dedică acestei arte nobile.
Lucian STROCHI
Răspunsuri