Acele de par

 

Acele de par sunt obiecte ascutite, lungi de aproximativ 15 centimetri, ce au atat o intrebuintare practica, aceea de a prinde parul, cat si una de ordin estetic, prin ornamentele si bijuteriile cu care acestea sunt impodobite.

Ace de par

Ace de par din argint

Acele de par sunt veritabile bijuterii. Realizate manual, pana la cel mai mic detaliu, decorate cu pietre pretioase, sculptate sau gravate, aceste piese decorative pot ajunge sa coste pana la cateva sute de dolari, in functie de artistul care le-a realizat si de valoarea bijuteriilor atasate acestora.

Nici cele ieftine nu sunt de neglijat. Fie ca sunt confectionate din plastic, lemn sau metal, simple sau ornamentate, drepte sau ondulate, acele de par pot da farmec pana si celei mai banale coafuri.

Istoria acelor de par

Pentru a studia istoria acelor de par, trebuie sa ne intoarcem in trecut, la vechii egipteni si greci, dar si la japonezii care au o traditie cunoscuta pentru aceste obiecte. Acele de par se folosesc de mii de ani si au fost descoperite pe teritoriul Egiptului Antic, al Imperiului Roman si in Grecia. Arheologii au gasit de la cele mai simple ace de par, confectionate din lemn, pana la cele mai valoroase, realizate din aur.

Intinsa arie de raspandire a acelor de par indica faptul ca erau folosite pe scara larga, indiferent de clasa sociala din care faceau parte femeile. Cu toate acestea, Japonia este tara cu traditie in folosirea acelor de par. Asa numita arta decorativa Kanzashi, cea care se ocupa cu ornamentarea parului, avea la baza bijuteriile si acele de par, realizate din metale pretioase, incrustate cu pietre  scumpe ori perle sau pictate.

Ace de par japoneze

Ace de par japoneze

Traditia acelor de par  a supravietuit in timp si a fost in prezent asimilata si modernizata. Acestea dau culoare si clasa coafurilor si pana si cele mai simple ace alunga monotonia cocurilor clasice.

Coafura japoneza cu ace de par

Coafura japoneza cu ace de par

Coafuri cu ace de par

Posesoarele unui par lung si cret se pot considera fericite intrucat simpla folosire a doua ace de par va asigura sustinerea parului fara alte ajutoare precum agrafe, fixativ sau spuma. Cele cu parul drept vor trebui sa apeleze la agrafe iscusit ascunse sub parul strans si la spuma si fixativ din belsug, in cazul in care isi doresc o coafura impecabila, fara fire iesite neglijent din coc.

O metoda simpla si rapida de a realiza un coc este sa va strangeti parul intr-o coada, sa-l legati cu un elastic si sa incepti sa rulati coada in forma de spirala, ascunzand varfurile sub cocul astfel format. Legarea parului cu elastic nu este obligatorie, insa ajuta la fixarea mai buna a parului in coc. Fixati varfurile cu agrafe, introduceti cu grija acele de par si coafura este gata. Daca intampinati rezistenta in momentul introducerii acelor de par in coc, nu impingeti cu putere, pentru ca riscati sa va rupeti parul, dar si acele. Scoateti acele si impingeti-le cu grija, eventual rotindu-le pentru o insertie mai usoara.

Puteti folosi aceeasi tehnica de mai sus, insa numai pe jumatate din par. Strangeti partea superioara a parului intr-o coada, lasand liber parul de la spate, rulati-l conform indicatiilor de mai inainte, intariti cu agrafe mai mici si fixati acele de par. Cocul rezultat va fi de dimensiuni mai mic, insa efectul creat este la fel de spectaculos.

In functie de propriile preferinte, puteti scoate cateva suvite din coc, lasandu-le sa atarne neglijent pe langa acele de par. Acest artificiu va da un aer lejer coafurii care poate fi asortata pana si cu tinutele casual, deloc pretentioase.

O coafura cu iz romantic este cea realizata cu impletituri ale parului, fixate apoi cu ace. Impletiti parul in spic, ascundeti varfurile la baza impletiturii fixandu-le cu o agrafa si adaugati acele de par. Nu faceti o impletitura prea stransa, din contra, lasati chiar sa iasa cateva suvite razlete pentru lejeritate.

Impletitura cu ace de par

Impletitura cu ace de par



sursa:roportal.ro

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –
-->