Citatul zilei:
Nu frumusețea ne face să iubim, ci iubirea ne face să vedem frumusețea.
Copilaria, adolescenţa, tinereţea - Lev Tolstoi
1855: Exploratorul britanic David Livingstone a devenit primul european care a văzut cascada Victoria, una dintre cele mai mari cascade din lume, aflată la granița actuală dintre Zambia și Zimbabwe.
Calendarul zilei de 17 noiembrie
1790: Se năştea matematicianul şi astrologulul german August Ferdinand Möbius (d. 1868)
1796: Înceta din viață țarina Ecaterina cea Mare a Rusiei (n. 1729)
1869: Era inaugurat Canalul Suez, construcție ce unește Marea Mediterană de Marea Roşie
1872: Era fondată Academia Navală Mircea cel Bătrân, din Constanţa
1879: Înceta din viaţă zoologul american Raymond Pearl, fondatorul biometriei
1925: Se năştea actorul american Rock Hudson (d. 1985)
1926: Se năștea Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului, Crişanei şi Maramureşului, prozator şi eseist (d. 2005)
1942: Se năștea cineastul american Martin Scorsese, ale cărui origini sunt italiene
1944: Se năștea actorul american Danny DeVito
1966: Se năștea actriţa franceză Sophie Marceau
1970: Inventatorul american Douglas Engelbart primea patentul pentru primul mouse de calculator
1973: O revoltă a studenților greci împotriva regimului militar era înăbuşită de forţele de ordine
1985: Disidentul anticomunist Gheorghe Ursu era ucis în arestul Securităţii (n. 1926)
1989: Cu o manifestare anticomunistă a studenților din Praga, începea Revoluția de catifea din Cehoslovacia
1996: Emil Constantinescu obținea 54,4% din voturi, devenind noul președinte al României
2000: Guvernul de la București ratifica convenţia internațională privind combaterea celor mai grave forme de muncă la care sunt obligați copiii
2000: Alberto Fujimori era înlăturat din funcţia de preşedinte al statului Peru
2003: Arnold Schwarzenegger era ales guvernatorul Californiei
2006: Înceta din viață fotbalistul maghiar Ferenc Puskas (n. 1927)
2013: Se stingea din viaţă scriitoarea britanică Doris Lessing, laureată a premiului Nobel pentru Literatură (n. 1919)
2014: Biroul Electoral Central confirma victoria lui Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale
2015: Înceta din viață muzicianul american David VanLanding (n. 1964)
2015: Înceta din viață poetul indian Rahim Moeini Kermanshahi (n. 1926)
2015: Peste 30 de persoane erau ucise într-un atac comis într-o piață din Yola, nord-estul Nigeriei, atribuit grupării Boko Haram
2015: Primul mariaj gay era oficiat în Irlanda
2016: Arheologii anunţau că piramidele lui Kukulkan din Mexic au fost construite una peste alta, asemenea unei păpuşi ruseşti, fiind adevărate bijuterii inginereşti ale mayaşilor
Răspunsuri
Black friday 2017 ~ Istoria mai puţin cunoscută a nebuniei din Vinerea Neagră.
Această zi este considerată, de cei mai mulţi dintre noi, ca fiind începutul perioadei de cumpărături asociată sărbătorilor de iarnă. Black Friday nu este, însă, o sărbătoare propriu-zisă, chiar dacă se celebrează, în fiecare an, în vinerea de după Ziua Recunoştinţei.
Pentru comercianţi, aceasta este una dintre cele mai profitabile zile din an, deoarece acum se fac cele mai multe cumpărături. În SUA, Black Friday este celebrat la sfârşitul lunii noiembrie, când multe companii oferă zile libere angajaţilor lor.
Termenul „Black Friday” a apărut în anii ’60, desemnând ziua de debut a cumpărăturilor pentru celebrarea sărbătorilor de iarnă. Adjectivul „black” (negru) se referă la magazine, care treceau în această perioadă de la „roşu” la „negru”, în organizarea contabilă, efectuată manual. În acest proces, contabilii marcau cu cerneală roşie pierderile pe care le aveau magazinele, iar cu negru profiturile înregistrate. Debutul cumpărăturilor pentru iarnă a fost marcat prin acestă zi încă din anul 1924, când a avut loc parada pentru Ziua Recunoştinţei, organizată de lanţul de magazine Macy’s, în vinerea de după Thanksgiving.
O altă ipoteză referitoare la originea numelui „Black Friday” se referă la un eveniment petrecut în anii ’60, în oraşul american Philadelphia, când o mulţime de motociclişti, dar şi pietoni, au intrat într-o altercaţie cu forţele de ordine ale poliţiei. De asemenea, a fost formulată ideea conform căreia această zi de vineri aminteşte de puternica criză economică din anul 1869.
Cu timpul, comercianţii şi-au dat seama că se pot folosi de această sărbătoare pentru a-şi mări profiturile. Astfel, ei au început să acorde reduceri substanţiale clienţilor care le trec pragul, micşorând preţurile chiar mai mult decât în ultimele zile de dinaintea Crăciunului. Multe dintre companii îşi deschid porţile încă de la primele ore ale dimineţii, anunţându-şi clienţii fideli chiar şi cu câteva săptămâni înainte de Black Friday. Cele mai populare produse vândute în această zi sunt electrocasnicele şi jucăriile, încadrate în cele mai profitabile oferte.
Ziua de Black Friday debutează, în general, de la primele ore ale dimineţii, când magazinele devin adevărate temple pentru clienţii care aşteaptă în faţa lor chiar şi câteva ore. Comercianţii invită oamenii să le treacă pragul, anunţându-i de ofertele disponibile cu mult timp înainte ca vinerea reducerilor să înceapă. În toată acestă perioadă, clienţii sunt informaţi prin reclame de produsele puse la vânzare şi li se oferă cupoane sau tichete de reducere.
În ultima perioadă, Black Friday se desfăşoară, din ce în ce mai des, în domeniul virtual. Cei care doresc să profite de reduceri, îşi comandă cele necesare pe internet, pentru a nu mai fi nevoiţi să aştepte în faţa magazinelor. Pentru a răspunde nevoilor clienţilor, marile magazine îşi organizează activitatea pe site-uri şi reţele de socializare online.
Sursa: Descopera
17 noiembrie în istorie ~ Se deschide Canalul de Suez // Emil Const...
La 17 noiembrie 1558, Elisabeta I urcă pe tronul Marii Britanii. În 1869 se deschide Canalul de Suez. În 1969 încep negocierile SALT 1, dintre SUA și URSS. În 1989 începe “Revoluția de catifea” la Praga. Iar în 1996, Emil Constantinescu devine președinte al României.
284. Dioclețian este proclamat împărat de către soldații lui.
474. Împăratul Leon al II-lea moare după o domnie de 10 luni. Este succedat de tatăl său, Zenon.
1558. Regina Elisabeta I urcă pe tronul Marii Britanii.
1603. Începe procesul lui sir Walter Raleigh, faimosul explorator și om de stat englez.
1755. S-a născut regele Ludovic XVIII al Franței (1814, 1815 – 1824) (decedat 1824).
1796. A murit țarina Ecaterina cea Mare a Rusiei (născută 1729).
1869. Este inaugurat Canalul de Suez, după 10 ani de construcție, cale navigabilă ce traversează istmul Suez, unind Marea Mediterană cu Marea Roșie.
1872. Este înființată Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanța.
1903. Partidul Social – Democrat al Muncitorilor din Rusia se divide între Bolșevici (“Majoritari”) și Menșevici (“Minoritari”).
1906. S-a născut Soichiro Honda, intreprinzator și inginer japonez (decedat 1991). A înființat compania Honda, producătoare de automobile și de motociclete.
1917. A murit Auguste Rodin, sculptor și grafician francez (n. 1840).
1918. Consfătuirea fruntașilor politici, membri ai Partidului Național și ai Partidului Social-Democrat, sub președinția lui Ștefan Cicio-Pop, la care se discută proiectul în opt puncte întocmit de Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Ioan Suciu, proiect ce conținea hotărârea de unire cu România.
1918. Apare la București, săptămânal sau bisăptămânal Socialismul, organul Partidului Socialist și al Uniunii sindicale.
1922. Ultimul sultan ottoman, Mehmed al VI-lea, pleacă în exil în Italia.
1925. S-a născut Rock Hudson, actor american (decedat 1985).
1933. Statele Unite recunosc Uniunea Sovietică.
1942. S-a născut Martin Scorsese, regizor american de film.
1944. A murit Magda Isanoș, poetă română (n.1916).
1944. S-a născut Danny DeVito, regizor și actor american.
1947. A murit Emil Racoviță, biolog, membru al Academiei Române, fondatorul biospeologiei, explorator al Antarcticii (născut 1868).
1950. Organizația Națiunilor Unite decide acordarea independenței Libiei.
1969. La Helsinki încep negocierile pentru acordul SALT 1, dintre URSS și SUA, pentru limitarea armamentelor strategice.
1970. Elton John participă la un concert la A&R Studios în New York, care mai târziu va deveni albumul 11-17-70.
1970. Douglas Engelbart primește patentul pentru primul mouse de calculator.
1989. Au loc manifestațiile anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul Revoluției de catifea.
1992. La Bruxelles este parafat un acord prin care România obține statutul de asociat al Comunității Economice Europene.
1996. Are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România. Emil Constantinescu, președintele Convenției Democrate Române, obține 54,41% din voturi, devenind noul președinte al României.
2000. Alberto Fujimori este îndepărtat din funcția de președinte al Peru.
2003. Arnold Schwarzenegger devine guvernatorul Californiei.
1538 – Prima atestare documentară a aşezării Caracal
Situat în câmpia Romanațiului, Caracalul este plin de vestigii care dovedesc locuirea acestui ținut încă din preistorie. Prima atestare este conţinută într-un hrisov emis la cancelaria de la Târgoviște a domnitorului Țării Românești Radu Vodă Paisie (1535-1545), fiul nelegitim al lui Radu cel Mare. Conform acestui document Radu Vodă Paisie arăta că: „am dat și am miluit pe boierul domniei mele” Radu vel Clucer (vistier), „pentru slujba pe care mi-a slujit-o, cu dreaptă slujbă” două mosii cumpărate de la „jupânița Marga din Caracal cu 30.000 aspri”
1864 – A fost înfiinţată, în România, Episcopia Dunării de Jos
Prin Decretul nr. 1617/17 noiembrie 1864, al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în condiţiile în care, după înfăptuirea istoricului act al Unirii Principatelor Române, la 1859, se impunea şi în plan bisericesc o mai bună organizare administrativă. Noua eparhie cuprindea judeţele Covurlui, Brăila, Ismail şi Bolgrad şi avea sediul la Ismail.
1872 – Este înființată Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanța
Academia își are originea în Școala Flotilei, înființată prin Decizia Ministerului de Război nr.15/17.11.1872 cu sediul la Galați. Cursurile aveau o durată de doi ani, iar ofițeri și subofițeri pregătiți în școală au îndeplinit diferite funcții de la bordul navelor Marinei Militare, dar și ale Flotei Comerciale Române
1888 – A încetat din viață Dora D'Istria (pseudonimul literar al Elenei Ghica)
Scriitoare, istoric, cu preocupări de studiu al problemei feminine, susținătoare a mișcărilor naționale ale popoarelor din sud-estul european. Nepoată a Domnului Țării Românești, Grigore al IV-lea Ghica (1822-1829)
1899 – S-a născut Ștefan Vencov
Fizician, profesor la Institutul Politehnic din București, membru corespondent (din 1936) al Academiei de Științe din România, membru corespondent (din 1948) al Academiei Române. A adus contribuții în domeniul descărcărilor electrice în gaze și a cercetat spectrele de absorbție a numeroase substanțe (d. 1955)
1902 – S-a născut Constantin Baraschi
Sculptor, membru corespondent (din 1955) al Academiei Române. Debutul său public a fost la Salonul Oficia din 1925. În 1926, Baraschi era premiat la aceeași manifestare oficială, iar în 1927 primea o bursă de studii în Franța. Printre creațiile sale de referință se numără două altoreliefuri pentru Arcul de Triumf, statuia Nicolae Bălcescu, dezvelită în 1969 la Pitești și două basoreliefuri pentru fațada Institutului de botanică din capitală (d. 1966)
http://artindex.ro/2012/05/16/baraschi-constantin/
1918 – Consfătuirea Consiliului Naţional Român
Sub preşedinţia lui Ştefan Cicio-Pop, Consiliului Naţional Român discută proiectul în opt puncte întocmit de Vasile Goldiş, Ştefan Cicio-Pop şi Ioan Suciu, care conținea hotărârea de unire cu România. Anterior, s-au ţinut la Arad între 13 şi 15 noiembrie 1918, după semnarea armistiţiului, tratative între reprezentanţii guvernului Károly asistaţi de delegaţi ai Consiliului Naţional Maghiar şi delegaţii Consiliului Naţional Român, care reprezenta partea română, fiind format din şase reprezentanţi ai Partidului Naţional Român şi şase ai Partidului Social-Democrat. Consiliul fusese constituit la Budapesta, în luna octombrie a aceluiaşi an, pentru a reprezenta interesele românilor, fiind un guvern provizoriu al românilor din Transilvania în acel moment
1926 – S-a născut Antonie Plămădeală
Înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, mitropolit ortodox al Ardealului (1982-2005), membru de onoare (din 1992) al Academiei Române. Prozator şi eseist: Trei ceasuri în iad (d. 2005)
*1944 – A încetat din viață Magda Isanos
Avocată, poetă, prozatoare și publicistă, soția lui Eusebiu Camilar (n.1916)
1947 – A încetat din viață Emil Racoviță
Savant, explorator, speolog și biolog, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran - peșteri și pânze freatice de apă). Membru titular (din 1920) și președinte (1926–1929) al Academiei Române (n. 1868)
1957 – A încetat din viață George Murnu
Scriitor, traducător și istoric, membru titular (din 1923) al Academiei Române (n. 1868)
1985 – A încetat din viață Gheorghe Ursu
Inginer constructor, poet, scriitor și disident anticomunist, a fost denunţat la Securitate că ţine un jurnal de către două tinere îndoctrinate și ucis prin tortură, în arestul securităţii (n. 1926)
1996 – Are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România
Emil Constantinescu, președintele Convenției Democrate Române, obține 54,41% din voturi, devenind noul președinte al României
2006 – Au început lucrările de construcţie a Pasajului suprateran Basarab
Pasajul deţine două recorduri europene: podul hobanat este cel mai lat din Europa, având 44 de metri şi e singurul pod hobanat de pe continent pe care este amenajată o staţie de tramvai (cu accese la nivelul solului, unde se asigură legături la mijloace de transport în comun, la metrou şi la transportul feroviar). Are are o lungime de 1.450 de metri.
http://www.360view.ro/tur/pasajul-suprateran-basarab-din-bucuresti-136
Deschiderea lucrărilor la Pasajul suprateran Basarab, 2006
Cronologia evenimentelor zilei de 17 noiembrie :
sursa: Portal:Calendar Metapedia
17 noiembrie în istoria muzicii
1957: Cu 7 săptămâni înainte de Crăciun, americanul Harry Belafonte urca pe prima poziție în clasamentul vânzărilor din Marea Britanie cu „Mary’s Boy Child”, devenind primul single care se vindea în peste un milion de exemplare
1962: Frankie Valli and Four Seasons domina clasamentul Billboard cu ‘Big Girls Don’t Cry’, al doilea No. 1 al trupei
1985: Wham! cucerea topul din Regatul Unit cu „Make It Big”, hitul ‘Wake Me Up Before You Go Go’ fiind No. 1 și dincolo de Atlantic
2003: La doar 21 de ani, Britney Spears devea cea mai tânără vedetă inclusă în Hollywood Walk of Fame
2007: Veteranii de la The Eagles urcau pe prima poziție în clasamentul din Statele Unite cu „Long Road Out Of Eden”, primul album al formației lansat după o pauză de 3 decenii