Răspunsuri

  • „Toamna în grădină îşi acordă vioara…”/George Bacovia

     
    • 17 septembrie 1881 (stil nou): S-a născut poetul George Bacovia

    Prin tată, Bacovia se trăgea dintr-o veche familie boierească (Mustea), atestată pe vremea lui Ştefan cel Mare. Urmează primele patru clase gimnaziale la Şcoala Domnească din oraşul natal/Bacău; începând din 1894, este înscris la Gimnaziul „Principele Ferdinand”. Încheie studiile liceale în 1903, după ce trecuse prin Liceul Militar din Iaşi şi prin cel din Bacău. Are, printre profesori, pe Garabet Ibrăileanu, Dimitrie Nanu şi D.D. Pătrăşcanu. S-a remarcat la desen şi muzică. În octombrie 1903, s-a înscris la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi, după multe amânări, exmatriculări, reprimiri, a reuşit să obţină diploma de licenţă la Iaşi, în noiembrie 1911, fiind admis, în aceeaşi lună, la Colegiul de avocaţi din judeţul Bacău (fără să exercite profesia). În 1912, a fost suplinitor în şcoli din Bacău, apoi, în februarie 1913, a devenit copist la Prefectura din Bacău, şi, după puţin timp, ajutor de contabil; în iunie 1914, a fost internat la Sanatoriul de boli nervoase al doctorului Mărgăritescu din Bucureşti. În decembrie, acelaşi an, a primit (la Bacău) vizita lui Al. Macedonski. Viaţa lui Bacovia se împarte, în continuare, între slujbe efemere, perioade de internare în diverse clinici de boli nervoase, lungi convalescenţe şi, bineînţeles, literatură. În iunie 1928 s-a căsătorit cu Agatha Grigorescu, profesor şi poet. În noiembrie 1931, s-a născut unicul fiu al poetului, Gabriel. În 1933, familia Bacovia s-a mutat la Bucureşti, iar în 1934, George a primit, alături de Tudor Arghezi, Premiul Naţional de Poezie. A debutat, la 20 martie 1899, în „Literatorul” cu poezia Şi toate, sub numele de V. George; în decembrie 1903, a publicat în „Viaţa nouă” Amurg, Lacustră şi Nevroză, iar (mai târziu) în acelaşi an, în „Arta” (Iaşi), au apărut poemele Toamnă şi Melancolie, semnate cu George Bacovia. Numele de Bacovia l-a luat, după cum mărturiseşte, într-o convorbire cu Vasile Netea, din dicţionarul lui Haşdeu. Tot poetul mai indică o sursă: Baco e o prescurtare de la Bacchus, la care adaugă latinescul via („cale”), aşadar: Bacovia înseamnă calea lui Bacchus”. În mai 1915, Bacovia a editat, la Bacău, împreună cu Ion Iordăchescu şi Şmil Kraus, „Orizonturi noi”, publicaţie modernistă în care foloseşte şi pseudonimele Vag, Geo Vag. Sub îngrijirea lui Ion Pillat a apărut volumul PlumbToate scrierile lui Bacovia (inclusiv articolele, însemnările subiective, prozele lirice, interviurile) au fost tipărite, într-o ediţie integrală, însoţită de desenele făcute de poet, în seria „Opere fundamentale” (2001), sub îngrijirea lui Mircea Coloşenco…

    ***

    Respect ritmul esenţial al celor scrise de alții despre alții… Câteva adăugiri sunt de acceptat pentru orice acţiune umană şi pentru orice act vital; nu cred că vom ajunge la o diminuare continuă a materialităţii, poate chiar la o fragilizare a materialului, ci la o creştere a densităţii…

    „Necunoscutul cu pelerină neagră”, text publicat în prefața volumului 111 cele mai frumoase poezii de Gh. Bacovia (apărut la Editura „Nemira”), îi aparține criticului literar Marius Chivu și trece în revistă fapte mai puțin știute din viața lui George Bacovia (4/17 septembrie 1881 – 22 mai 1957).

    În familie i se spunea Iorguț. Numele lui real era Gheorghe Vasiliu; a fost al cincilea copil din cei nouă pe care i-au avut Dimitrie și Zoița Vasiliu, un comerciant și o casnică…

    Nu a fost un elev bun la învățătură: în clasele mici, nota 8 la purtare, corigent la limba română, geografie, istorie, elină, matematică, științe fizico-chimice…

    Îi plăcea sportul, în special patinajul, înotul, gimnastica. Lucra mult la bare, la paralele și la inele. Prietenii spuneau că avea o „musculatură de atlet”…

    Îi plăcea muzica încă din școală, când făcuse parte din coruri (patriotice) și învățase să cânte la vioară. Nu era un instrumentist bun și nici nu compunea, dar improviza melodii pe diverse texte, inclusiv pe propriile versuri…

    Era un bărbat scund, cu o conformație plăpândă, avea ochii albaștri; ticul său (să-și ciupească mustața) poate trăda și caracterul timid, tăcut și retras, „răspundea doar dacă era întrebat”, după cum și-l amintea un cunoscut… „Societatea cere mereu oameni robuști, care să construiască cu spor pentru ea, să-i ducă mai departe rostul. Melancolia firii mele nu ar fi niciodată înțeleasă. Unii din prietenii mei îmi spun că sunt inadaptabil, că fug de oameni. Este o exagerare. Iubesc oamenii și îi privesc cu interes prin geamul din fața casei mele… Evit oamenii pentru că persoana mea ar aduce un fel de umbrire peste veselia lor spontană. Îi respect prea mult ca să le aduc vreo supărare.”

    Tot mai tăcut și singur
    În lumea mea pustie —
    Și tot mai mult m-apasă
    O grea mizantropie.

    Din tot ce scriu, iubito,
    Reiese-atât de bine —
    Aceeași nepăsare
    De oameni, și de tine.

    Iubea mult porumbeii. În școala primară și în liceu a crescut și a îngrijit peste două sute de porumbei din mai multe rase și de toate culorile; dăduse fiecăruia câte un nume…

    La vârsta de 17 ani, din dorința de a ajunge ofițer, s-a înscris la Școala Militară din Iași. N-a suportat regimul de cazarmă; după doar două săptămâni, a evadat din internat îmbrăcat în uniforma de cadet pe care și-o cumpărase singur…

    S-a întors la liceul pe care l-a terminat abia la 22 de ani, după multe reexaminări, fără să implice în examenul de bacalaureat, obținând însă drept echivalent un certificat de absolvire a studiilor liceale cu media anuală de 6,43. „Anii de liceu nu mi-au părut prea fericiți. Era prea multă asprime în școală și prea puțină înțelegere”, a mărturisit poetul într-un interviu…

    (…)Liceu, – cimitir
    Al tinereţii mele –
    În lume m-ai dat
    În vâltorile grele,
    Atât de blazat…
    Liceu, – cimitir
    Al tinereţii mele!

    Tot în perioada liceului s-a îmbolnăvit de zona zoster (eczemă intratabilă, derivată din malaria și varicela netratate competent). A suferit toată viața din cauza acestei eczeme situate la baza nasului. „Hidoșenia l-a torturat până la nebunie, tocmai pe cel care era un desăvârșit estet”, își amintea un prieten. A fost bolnav mai toată viața; eczema intratabilă i-a afectat psihicul. La 33 de ani a fost internat la Sanatoriul de boli nervoase din București; la 47 de ani, la clinica de neuropsihiatrie Colentina, iar la 55 de ani în Clinica de neuropsihiatrie a Spitalului Central din București. Bolnav fiind, vreme de zece ani n-a publicat nicio poezie inedită…

    Nici studenția nu s-a dovedit a fi ușoară: exmatriculat de la Facultatea de Drept din București după șase ani în care, din cauza nefrecventării cursurilor și a examenelor nepromovate, a reușit să încheie doar primii trei ani, înscris la Facultatea de Drept din Iași, pe care a terminat-o cu greu și fără a-și da examenul de licență, a primit Cartea de avocat, fără să profeseze…

    În tinerețe, frecventa cafenelele, birturile, tavernele, mustăriile și cârciumile cu lăutari, unde îi plăcea să se delecteze cu vin, niciodată cu bere (băutor de nădejde și un boem care nu prea dădea pe acasă). ,,Bacovia mai înseamnă însă și altceva. Prescurtând pe Bacchus în Baco și adăugând apoi cuvântul latin via – calea, adică ajungi să vezi că Bacovia înfățișează pur și simplu Calea lui Bacchus. Pe calea aceasta am mers eu într-adevăr de foarte multe ori. De vină e și regiunea în care m-am născut, viile de la Bacău având renumele lor.”…

    De-a lungul vieții, a avut mai multe slujbe. Din cauza boemiei sale, dar și a bolii, îi era greu să respecte un program de lucru, cerea mereu concedii sau își dădea demisia. Astfel, a fost, rând pe rând, suplinitor și profesor de desen și caligrafie la Școala Normală/Comercială de Băieți din Bacău, funcționar și ajutor de contabil Prefectura Bacău, copist la Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice din București sau șef de birou la Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale…

    (…)Şi ce dacă veacuri grele pândesc
    Clipe din viaţă mai uşurele!…
    Şi dacă corpuri cereşti se-nvârtesc,
    Ori stau departe lucinde stele.

    A publicat poezii sub pseudonimul V. George, precum și G. Andoni.

    Ca publicist, a semnat cu pseudonimele A. Muste și Gr. Mustea – Muste(a) aparținând strămoșilor paterni ai poetului, nume a cărei primă atestare datează din vremea lui Ștefan cel Mare. Ca recenzent și prozator, a publicat sub psudonimele Bob, Vag și Geo Vas. „Numele [Bacovia] eu l-am luat din dicționarul lui Hașdeu, cum cred că va fi făcut și Arghezi în legătură cu râul Argeșului”, a mărturisit într-un interviu.

     

    I-a apărut prima carte (volumul Plumb, sub îngrijirea lui Ion Pillat, într-un tiraj de 500 de exemplare) la 35 de ani… verbele sale favorite – conform frecvenţei din poezii – erau „plânge” şi „ninge”…

    Scria în mijlocul naturii („deoarece operele mele sunt impresii de peisagii”), schițând cu creionul, pe caiete cu foi dictando, câteva versuri pe care ulterior le relua, le reformula, uneori vreme de mai mulți ani, până ce poemul i se părea desăvârșit. Scria greu și, cel mai adesea, era nemulțumit. În momentele sale de depresie, voia să-și ardă manuscrisele. Transcrierea poemelor pe foi ministeriale, înainte de a fi trimise revistelor, o făcea cel mai adesea soția lui…

    S-a căsătorit cu Agatha Grigorescu, orfană de ambii părinți încă din adolescență; biografii o descriu pe Agatha Grigorescu, absolventă a Facultății de Litere și Filosofie din București, ulterior profesoară de limba română și ea însăși poetă, drept o ambițioasă fără scrupule, căsătorită cu el doar din dragoste pentru poezie…

    Nu avea o conștiință artistică bine definită; considera arta „ca o recreație după muncă”. Într-un interviu a mărturisit: „Nu am nici un crez poetic. Scriu precum vorbesc cu cineva, pentru că-mi place această îndeletnicire. Trăind izolat, neputând comunica prea mult cu oamenii, stau de vorbă adesea cu mine însumi, fac muzică și, când găsesc ceva interesant, iau note pentru a mi le reciti mai târziu. Nu-i vina mea dacă aceste simple notițe sunt în formă de versuri și câteodată par vaiete. Nu sunt decât pentru mine.”

    (…) Şi voi lua din cer
    Ceea ce nu mai găsesc
    Prin stele,
    De când rătăcesc.

    Nu citea foarte mult și nu avea scriitori preferați. Comentariile criticilor literari la poemele sale i se păreau de-a dreptul fanteziste…

    Avea un talent deosebit la portrete și caricaturi (a produs câteva sute pentru diverse gazete și reviste, dar și pentru propria sa plăcere)…

    La 73 de ani, a înregistrat – pentru radiodifuziunea română – 28 de poezii, difuzate pe discuri de vinil (apărute în 1966 și 1977 la Electrecord), apoi pe CD (apărut în 2005 la Editura „Casa Radio”, ulterior reeditat). Este singura înregistrare radiofonică a poetului – mai făcuse una cu un an mai devreme, dar banda imprimată se ștersese…

  • 17 septembrie în istorie ~ Rusia atacă Polonia // Israelul și Egiptul fac pace.

    La 17 septembrie 1787 a fost adoptată Constituția SUA, valabilă și astăzi. În anul 1939, URSS atacă Polonia dinspre est, la 16 zile după ce Germania o atacase dinspre vest. Iar în anul 1978, președintele Egiptului și șeful guvernului din Israel au semnat Acordurile de la Camp David.ruc899ic899igermanidiscutc483amicalc3aenorac899ulpolonezcapturatbrzec59bc487litewski_640035.jpg?w=600&width=320

    642. Arabii ocupă Alexandria și distrug, definitiv, celebra bibliotecă.

    1743. S-a născut Nicolas de Condorcet, filosof, pedagog, matematician, politolog, economist și om politic francez.

    1787. A fost adoptată Constituţia Statelor Unite ale Americii, în vigoare şi astăzi, document ce proclamă SUA stat federal, având ca formă de guvernământ republica prezidenţială.

    1823. A murit Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc (născut 1779).

    1826. S-a născut Bernhard Riemann, matematician german (d. 1866)

    1854. S-a născut inventatorul David Buick, fondatorul Buick Motor Car Company.

    1856. S-a născut istoricul și folcloristul român de etnie evreiască Moses Gaster (decedat 1939).

    1857. S-a născut savantul rus Konstantin Țiolkovski (decedat 1935), pionier al astronauticii.

    1881. S-a născut poetul George Bacovia (decedat 1957).

    1901. S-a născut Francis Chichester. În 1966, în 226 de zile, la bordul ambarcaţiunii Gipsy Moth IV, a realizat prima cursă solitară în jurul lumii. În urma acestui succes a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

    1919. A fost înfiinţat la Cluj Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică (în prezent Academia de Muzică „Gheorghe Dima”)

    1922. S-a născut celebrul violoncelist Radu Aldulescu.

    1939. Al Doilea Război Mondial. URSS atacă Polonia dinspre est, după ce, la 1 septembrie 1939, Polonia fusese atacată, dinspre vest, și de Germania, la o săptămână după semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop.

    1939. Al Doilea Război Mondial. Submarinul german U 29 scufundă portavionul britanic HMS Courageous cu două lovituri de torpile. La bord erau peste 500 de oameni.

    1939. Finlandezul Taisto Mäki devine primul om care a alergat 10.000 de metri în mai puțin de 30 de minute (29:52:6).

    1944. Al doilea război mondial. Armata Română străpunge apărarea trupelor germane și maghiare la Oarba de Mureș.

    1963. Premiera primei coproducţii franco-române, filmul Codin, ecranizare a romanului lui Panait Istrati.

    1971. S-a născut Adriana Karembeu (Sklenaříková), actriță și fotomodel de origine slovacă.

    1978. Președintele Egiptului Anwar Al-Sadat și primul-ministru al Israelului Menachem Begin au semnat Acordurile de la Camp David.

    1983. Vanessa Williams este prima fată de culoare care devine Miss America.

    1991. Linus Torvalds lansează prima versiune Linux (0.01).

    2000. A murit actorul Dem Rădulescu (născut 1931).

  • 17 Septembrie în istoria României
     
    • 1812 – A început a treia domnie a lui Scarlat Callimachi în Moldova A fost domnul Moldovei (24 august 1806-26 octombrie 1806, 4 august 1807-13 iunie 1810 și 17 septembrie 1812-iunie 1819) și al Țării Românești (februarie - iunie 1821). A adoptat cea mai bună legislație avută până la el, codul de legi al Moldovei, Codul lui Calimachi (n. 1773 în Constantinopol – d. 12 decembrie 1821)
    • 1823 – A încetat din viață Gheorghe Lazăr
    Pedagog, teolog, traducător și inginer, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească, inițiatorul și conducătorul primei școli în limba română, Școala de la Sfântul Sava (1818) (n. 1779)
    • 1856 – S-a născut Moses Gaster
    Rabin care s-a distins ca filolog, istoric literar și folclorist, erudit în domeniul limbii și culturii române și al studiilor iudaice, luptător pentru emanciparea evreilor din România și un important conducător sionist. La scurt timp după ce a fost ales membru în societatea Ateneul Român (1885) a fost expulzat din România, din ordinul guvernului liberal al lui Ion Brătianu și s-a stabilit în Regatul Unit, unde a deținut funcția de șef rabin (haham) al evreilor sefarzi. Membru de onoare (1929) al Academiei Române (d. 1939)
    • 1881 – S-a născut George Bacovia
    Poet, format la școala simbolismului literar francez, autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. În liceu scrie primele poezii, care sunt publicate în Literatorul, vădește mare talent la desen, se dovedește foarte bun executant la vioară și la alte instrumente din orchestra școlii, pe care o și dirijează, se evidențiază la gimnastică. Absolvă Facultatea de Drept din Iași și se înscrie în baroul din Bacău; plătește zece ani cotizație, dar nu profesează. Este suplinitor la Școala Primară din Bacău și la Călugara, copist și contabil la Prefectura din Bacău. Colaborează la Românul literar, Flacăra, suplimentul literar al ziarului Seara, editează la Bacău, în colaborare, revista Orizonturi noi. Membru post- mortem (din 2015) al Academiei Române. Volume publicate: Plumb, Scîntei galbene, Comedii în fond, Stanțe burgheze (d. 1957)
    • 1901 – S-a născut Alexandru Cosmovici
    Compozitor și muzicolog, vărul și prietenul lui George Enescu (d. 1995)
    • 1902 – S-a născut Aurel Bordenacheaurel-bordenache-portrait.jpg
    Pictor, sculptor și grafician. Basoreliefurile care decorează fațada mausoleul eroilor amplasat în satul Mărăști, comuna Răcoasa, inspirate din fapte petrecute în Bătălia de la Mărăști, îi aparțin (d. 1987)
    http://www.artnet.com/artists/aurel-bordenache/past-auction-results
     
    • 1935 – România a fost admisă ca membru permanent în Consiliul Ligii Națiunilor
    Admisă cu o majoritate de 50 de voturi (din totalul de 52), fapt fără precedent în istoria acestui for internațional
    • 1937 – S-a născut Ilarion Ionescu-Galați
    Violonist și dirijor, dirijor și director onorific al Filarmonicii din Ploiești. A dirijat toate orchestrele naționale, iar în străinătate a condus orchestre simfonice din Italia, Statele Unite ale Americii, Elveția, Spania, Rusia, China, Japonia, Mexic, Mongolia, Franța, Belgia, Germania, Turcia, Grecia, Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda, etc. În anii '70 a fondat Festivalul de Muzică de Cameră Brașov.
    M. Mussorgski, M. Ravel – Suita simfonică ''Tablouri dintr-o expoziție''

     
    • 1939 – În noaptea de 17 spre 18 septembrie, președintele Poloniei, Ignasy Mościcki, premierul Felicjan Skladkowski și alți membri ai guvernului au trecut granița în România, fiind primiți cu ospitalitate la Cernăuți, urmați de un mare număr de militari și civili, vehicule și materiale de război. Conform statisticilor, numărul total al refugiaților polonezi în România a fost de circa 100.000, dintre care aproximativ 60.000 de militari, aflux de refugiați care a ridicat mari probleme din punct de vedere umanitar. Reprezentanții Germaniei și ai Uniunii Sovietice au protestat vehement.
    2624_8042_10.jpg?width=2201944 – Încep luptele de la Oarba de Mureș – Dealul Sângiorgiu – Iernut (17 septembrie-5 octombrie)
    Armata a IV-a română a purtat lupte grele în cel de al Doilea Război Mondial pentru forțarea Mureșului și cucerirea punctelor fortificate de hitleriști pe dealul Sângeorgiu. „Ordinul de a ataca frontal și fără sprijin de artilerie Dealul Sângeorgiu din zona Iernut a fost dat de comandantul rus, generalul Trofimenco, căruia i se subordona Armata a 4 – a română. În luptele pentru cucerirea pozițiilor germane de pe deal, puternic organizate genistic și apărate de către Divizia 8 Cavalerie SS germană, au căzut peste 11.000 de ostași români din Diviziile 9 și 11 Infanterie române din Corpul 6 Armată pe un front cu o lărgime de numai 400 metri. Atacul a avut loc între 22-25 septembrie 1944. Soluția de a ataca frontal, impusă de comandantul rus, a avut loc, fie pentru că el nu avea încredere în români după patru ani de luptă contra lor, fie pentru că urmărea, din motive personale, să se răzbune pe Armata Română. Este, acest masacru, și o consecință a actului de la 23 august 1944.“ https://ziarulunirea.ro/batalia-de-la-oarba-de-mures-un-adevarat-ka... 
     
    • 1947 – Guvernele României și Marii Britanii hotărăsc transformarea reprezentanțelor politice în legații
    • 1950 – S-a născut Florin Popențiu Vlădicescu
    Profesor universitar, la Catedra UNESCO de științe inginerești de la Universitatea Politehnica Bucurști, la, șef al Catedrei UNESCO de tehnologii informaționale de la Universitatea din Oradea. A fondat prima Catedră UNESCO de inginerie informațională și de comunicare din Anglia, la City University, Londra, și ocupă funcția de UNESCO Chairholder, la această universitate.
    • 1963 – Premiera filmului Codin
    Ecranizare a romanului lui Panait Istrati, în regia lui Henri Colpi, prima coproductie franco-română. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Alexandru Virgil Platon în rolul titular, Mihai Fotino și Françoise Brion

     
    • 1971 – S-a născut Cristian Roman
    Chitarist, solist și compozitor, a lucrat la Teatrul Ion Vasilescu din Giurgiu, alături de care a efectuat numeroase turnee în țară și străinătate, la Teatrului Constantin Tănase din București, a cântat alături de corul Madrigal, este liderul grupului The Teachers Orchestra, cântând la chitară și fiind, de asemenea, solistul vocal al trupei. Un Joc Nebun, Vis De Noapte, Nu-I Treaba Mea, Nu Vreau Să Stau Cu Voi, N-am Curaj Să Pierd
    Te-astept Diseara Iar In Visul Meu

     
    • 1973 – Sub conducerea poetului Adrian Păunescu s-a înființat Cenaclul Flacăra
    Spectacolele aveau loc la început luni după-masa/seara în sala Teatrului „Ion Creangă” din București, dar mai târziu s-au făcut turnee în toată țara, fiind o adevărată rampă de lansare pentru numeroși interpreți ai muzicii tinere românești, poeți și alți creatori

     
    • 1997 – A încetat din viață Arșavir Acterian
    Avocat, jurnalist, scriitor și memorialist, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Jurnalul unui pseudo-filosof, Despre Mirare, Amintiri despre Nicolae Steinhardt, Cioran – Eliade – Ionesco, Jurnal 1929 – 1990 (n. 1907)
    • 2000 – A încetat din viață Dem Rădulescu
    Actor de comedie de teatru, film și televiziune, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București (n. 1931)
     

    • scriitori români - 17 septembrie:

      17.09.1888 - a murit Iulia Haşdeu (n. 1869)
      17.09.1892 - s-a născut Constantin Argeşanu (m. 1964)
      17.09.1921 - s-a născut Gică Iuteş 
      17.09.1939 - s-a născut Valentina Curticeanu
      17.09.1939 - s-a născut Nicolae Ioana (m.2000)
      17.09.1948 - s-a născut Maria Urbanovici
      17.09.1953 - s-a născut Herta Müller
      17.09.1953 - s-a născut Dorin Ştefănescu
      17.09.1954 - s-a născut Valerian Topa
      17.09.1976 - s-a născut Emanuela Ilie
      17.09.1989 - a murit Ion D. Sârbu (n. 1919)

  • Calendarul zilei de 17 septembrie

    1787: Constituţia SUA era semnată la Philadelphia

    1939: Armata sovietică invada Polonia dinspre est, la 16 zile după ce Germania nazistă o atacase dinspre vest, guvernul de la Varşovia fiind nevoit să se refugieze în România

    1940: Se năştea actriţa italiană Lorella De Luca, descoperită de celebrul regizor Federico Fellini (d. 2014)

    1950: Se năştea Narendra Modi, al 15-lea premier al Indiei

    1961: Primul stadion cu acoperiş retractabil, Civic Arena, era inaugurat la Pittsburgh, Pennsylvania

    1962: Se năştea scenaristul şi regizorul australian Baz Luhrmann

    1968: Se năştea Tito Vilanova, glorie a fotbalului spaniol (d. 2014)

    1968: Se năştea cântăreaţa americană Anastacia

    1971: Se năştea fotomodelul slovac Adriana Karembeu

    1973: Se înfiinţa Cenaclul ‘Flacăra’, sub conducerea poetului Adrian Păunescu, o rampă de lansare pentru numeroşi artişti, cenaclu interzis în vara anului 1985, după o busculadă pe stadionul din Ploieşti

    1976: NASA prezenta naveta Enterprise

    1978: Israelul şi Egiptul semnau acordul de pace de la Camp David

    1983: Vanessa Williams devenea întâia Miss America de culoare

    1985: Se năştea tenismenul ceh Tomáš Berdych

    1985: Se năştea Tupouto’a ’Ulukalala, moştenitor al Coroanei în Tonga

    1987: În timpul unei vizite la San Francisco, Papa Ioan Paul al II-lea îmbrățișa un băiat bolnav de SIDA

    1988: Luau startul Jocurile Olimpice de Vară de la Seul

    2001: Bursa de la New York (NYSE) se redeschidea după atacurile teroriste de la 11 septembrie, fiind cea mai prelungită perioadă de închidere după Marea Criză din 1930

    2006: Vulcanul Fourpeaked din Alaska erupea pentru prima dată în ultimii 10.000 de ani

    2006: Proteste de amploare izbucneau la Budapesta după apariţia unei înregistrări în care premierul Ferenc Gyurcsány admitea că Partidul Socialist a minţit electoratul pentru a câştiga alegerile

    2011: La New York, începea mişcarea Occupy Wall Street, de contestare a pieţelor financiare

    2014: Înceta din viaţă actriţa uruguayană China Zorrilla, o stea a cinematografiei sud-americane (n. 1922)

    2015: Experţii americani anunţau că emisfera nordică s-a confruntat cu cea mai fierbinte vară de când se fac măsurători meteo

    2016: 29 de persoane erau rănite de explozia unei bombe artizanale în cartierul new-yorkez Manhattan

  • 17 septembrie

    17 septembrie este a 260-a zi a calendarului gregorian și a 261-a zi în anii bisecți. 105 zile până la sfârșitul anului.

    Evenimente

    240px-Bundesarchiv_Bild_101I-121-0010-11%2C_Polen%2C_deutsch-sowjetische_Verhandlungen.jpg?width=240
    1939: Armata sovietică a invadat Polonia dinspre est, la șaisprezece zile după ce Germania Nazistă a atacat-o dinspre vest.
    170px-Taisto_M%C3%A4ki_sets_10%2C000_m_world_record.jpeg?width=170
    1939: Finlandezul Taisto Mäki devine primul om care a alergat 10.000 de metri în mai puțin de 30 de minute, mai exact: 29:52.6

    Nașteri

    Decese

    Sărbători

    • Sf. Mc. Sofia și fiicele sale Pistis Elpis și Agapi (calendar ortodox)
Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->