Azi în istorie... (2 noiembrie)

Calendarul zilei de 2 noiembrie

1755: Se năştea Marie Antoinette, arhiducesă de Austria şi regină a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea, decapitată în timpul Revoluţiei franceze (d. 1793)

1816: Se stingea din viaţă cărturarul iluminist Gheorghe Şincai, reprezentant al Şcolii Ardelene (n. 1754)

1854: Înceta din viaţă Anton Pann, poet, compozitor, muzicolog şi culegător de folclor (data naşterii este incertă, între 1976 şi 1978)

1887: Se stingea din viaţă soprana suedeză Jenny Lind (n. 1820)

1913: Se năştea actorul american Burt Lancaster, îndrăgit pentru rolurile din „Omul care aduce ploaia”, „Elmer Gantry” şi „Ghepardul” (d. 1994)

1922: Se năştea scriitorul şi ziaristul argentinian Antonio di Benedetto (d. 1986)

1930: Haile Selassie devenea împărat al Etiopiei (d. 1975)

1936: Se fonda Canadian Broadcasting Corporation

1938: Se năştea Sofía a Spaniei, soţia fostului rege Juan Carlos I

1942: Se năştea actriţa americană Stefanie Powers (Stefanie Zofya Pavel), cunoscută mai ales pentru rolul din serialul de televiziune ‘Hart to Hart’

1950: Înceta din viaţă scriitorul irlandez George Bernard Shaw, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (n. 1856)

1955: Se năştea actorul Răzvan Ionescu

1960: Se stingea din viaţă compozitorul şi dirijorul grec Dimitri Mitropoulos (n.1896)

1961: Se năştea cântăreaţa canadiană Kathryn Dawn Lang

1964: Se năştea Valter Popa, fost chitarist al trupei Iris

1965: Se năştea Shah Rukh Khan, actor și cântăreț indian, un star al Bollywood-ului

1974: Se năştea rapperul american Cornell Iral Haynes Jr, alias Nelly

1975: Înceta din viaţă Pier Paolo Pasolini, regizor de film italian (n. 1922)

1977: Se năştea actorul american Jason Cerbone

1990: Se năştea Kendall Schmidt, cântăreţ şi dansator american

1991: Bartolomeu I devenea patriarh ecumenic al Constantinopolului

2000: Primul echipaj de 3, doi ruşi şi un american, ajungea la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

2002: Murea scriitorul american Charles Sheffield (n. 1935)

2004: Republicanul George W. Bush câştiga scrutinul prezidenţial american, învingându-l pe democratul John Kerry

2004: Regizorul olandez Theo van Gogh era asasinat de un fundamentalist islamic

2007: Murea coregraful rus Igor Alexandrovici Moiseev (n. 1906)

2009: Înceta din viaţă José Luis López Vázquez, considerat unul dintre cei mai mari actori ai Spaniei (n. 1922)

2014: Victor Ponta şi Klaus Iohannis rămâneau candidații turului secund al prezidențialelor, scurtin câștigat de fostul primar al Sibiului

2016: Înceta din viaţă Oleg Popov, glorie a circului sovietic şi cel mai în vârstă clovn în activitate (n. 1930) 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • scriitori români - 2 noiembrie:

    2.11.1816 - a murit Gheorghe Șincai (n. 1754) 
    2.11.1854 - a murit Anton Pann (n. 1796) 
    2.11.1869 - s-a născut Iulia Haşdeu (m. 1888) 
    2.11.1916 - s-a născut Laurențiu Fulga (m. 1984) 
    2.11.1918 - a murit N. I. Apostolescu (n. 1876) 
    2.11.1936 - s-a născut Jancsik Pál 
    2.11.1955 - s-a născut Valentin Emil Musat 
    2.11.1955 - s-a născut Răzvan Ionescu 
    2.11.1959 - s-a născut Gabriel Alexe 
    2.11.1961 - s-a născut Maria Dinescu 
    2.11.1968 - s-a născut Sabin Gherman 
    2.11.2005 - a murit Lena Constante (n. 1909)

    • Anton Pann, autorul muzicii imnului „Deşteaptă-te, române!” a avut o şedere scurtă în Vâlcea, dar plină de momente deosebite. Aici s-a îndrăgostit de Anica, nepoata stareţelor de la Mânăstirea Dintr-un Lemn şi Surpatele şi, tot aici, a cântat pentru prima dată, într-un cadru organizat, imnul naţional pe versurile lui Andrei Mureşanu.
      Culegător de folclor, compozitor şi poet, Anton Pann ajunge pentru prima dată în Râmnicu Vâlcea, un târg neînsemnat pe atunci, în anul 1826.
      Mulţi dintre cei care au scris despre viaţa lui Anton Pann cred că acesta se autoexilase după o căsătorie eşuată cu Zamfira, o tânără din Bucureşti. La vârsta de 30 de ani, Anton Pann lucra ca profesor de muzică la Episcopia Râmnicului, cântăreţ la Biserica Buna Vestire din centrul oraşului şi traducător.
      La insistenţele Platonidei, stareţa Mânăstirii Dintr-un Lemn, compozitorul ajunge să predea muzică şi aici. Deşi viaţa monahală presupunea şi o supraveghere atentă din partea stareţei Platonida, sora Anica şi Anton Pann trăiesc o frumoasă poveste de dragoste.
      Pe atunci Anica avea 16 ani, iar Pann împlinise 32 de ani. Spre disperarea stareţelor de la Mânăstirea Dintr-un Lemn şi Surpatele, tânăra a fugit cu iubitul său în Braşov. Pentru a nu fi identificată, profesorul de muzică a pus-o pe Anica să-şi taie părul şi să se îmbrăce cu straie de bărbat. La Braşov, Anton Pann a recomandat-o pe Anica drept „ucenicul său”.
      “Anton Pann se îndrăgoşteşte de Anica şi o cere de soţie la mătuşa sa, evident că stareţa Platonida nu a acceptat căsătoria din cauza diferenţei prea mari de vârstă dintre cei doi. Aceştia nu s-au căsătorit, dar au fugit peste munţi, la Braşov, Anica fiind deghizată în seminarist. N-au ales Bucureştiul pentru că stareţa cunoştea Capitala. La Braşov, Anton Pann îşi făcuse o serie de cunoştinţe în 1921, în timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu”, povesteşte Mihai Moroianu, muzeolog la Muzeul de Istorie din Râmnicu Vâlcea.
      Anton Pann se angajează cântăreţ la biserica din Şchei. Anica, deghizată în seminarist, cânta alături de acesta în zilele când se oficiau slujbe religioase. Pentru că lumea devenise extrem de curioasă să ştie cine e tânărul cu glas atât de subţire şi frumos, cuplul a fost nevoit să părăsească Braşovul după doar câteva luni de şedere.
      Cei doi se stabilesc în Capitală, dar relaţia lor se răceşte. Anton Pann munceşte de dimineaţa până seara, iar Anica şi-a găsit consolare în braţele lui Alecu, ajutorul compozitorului. La problemele cuplului a contribuit şi mătuşa Platonida, care a nu a renunţat la ideea că-şi va aduce nepoata pe calea cea bună şi o va smulge din braţele lui Pann despre care spunea că este beţiv.
      „Stareţa Platonida, într-o scrisoare adresată episcopului de atunci, îl acuza pe Anton Pann că este un om cu o morală îndoielnică, că bea prea mult şi că îi răpise nepoata. Relaţia celor doi se răceşte. Chiar dacă au avut trei copii, nu s-au căsătorit, iar Anica, din cauza diferenţei mari de vârstă, îl înşală pe Anton Pann. Tânăra va sta cu Alecu decât un an, apoi va rămâne singură şi va muri la 70 de ani”, spune Mihai Moroianu.
      În 1840, Anton Pann se căsătoreşte cu Tinca, o tânără de 18 ani pe care o va păzi cu străşnicie, de frică să nu îl părăsească şi aceasta.
      Iniţial, familia fetei nu a fost de acord cu această căsătorie din cauza diferenţei mari de vârstă dintre cei doi, Anton Pann avea 44 de ani. Scriitorul şi compozitorul nu va avea probleme cu Tinca, care se dovedeşte a fi o soţie model. La moartea lui Pann, Tinca i-a promis că se va călugări şi că-i va muta osemintele din curtea Bisericii Lucaci, din Bucureşti, la Biserica Roşia. Niciuna dintre promisiuni nu s-a concretizat însă.
      Anton Pann, în mijlocul revoluţionarilor
      În 1948, Anton Pann este din nou în Râmnicu Vâlcea. Prezenţa sa în micul orăşel este legată de faptul că Bucureştiul era bântuit de holeră şi că, vara, Pann obişnuia să meargă în Târgul Râureni din Râmnicu Vâlcea pentru a-şi vinde cărţile. Micul orăşel era cuprins însă de febra revoluţiei, aici îşi instalează tabăra o armată revoluţionară în care se înrolează voluntari mii de oameni, ţărani şi orăşeni.
      În urma unei adunări în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea, Parcul Zăvoi de astăzi, , cu ocazia unei sărbători locale, Anton Pann şi un grup de seminarişti interpretează pentru prima oară imnul „Deşteaptă-te, române!”, pe versurile poemului „Un răsunet”, de Andrei Mureşanu.
      Dumitru Zăgănescu, administratorul districtului aminteşte acest episod în raportul său cu numărul 10 către Ministrul Trebilor din Ţările Româneşti.
      De-a lungul timpului au existat mai multe discuţii în ceea ce-l priveşte pe compozitor, dar şi locul unde s-a cântat pentru prima oară imnul. S-a spus că Anton Pann nu ar fi compus muzica pentru versurile lui Mureşanu sau că imnul s-a cântat pentru prima oară în Braşov. De asemenea, s-a spus că ucenicul lui Pann, Gheorghe Ucenescu ar fi cel care a compus muzica.
      „Probabil, discuţiile au apărut dintr-un spirit patriotic al oamenilor din Braşov.
      Muzica este compusă de Anton Pann, Andrei Mureşanu vroia o melodie pentru aceste versuri. Acest elev al său, Ucenescu, îi propune cântecul „Din sânul maicei mele”, compus de Anton Pann. Cântecul a devenit ulterior „Deşteaptă-te române”, imnul naţional al României”, precizează muzeologul Mihai Moroianu.
      "Deşteaptă-te, române!' a devenit imnul naţional al României în 1989, înlocuind vechiul „Trei culori”.
      Casa lui Anton Pann, transformată în muzeu
      Drumurile sale în târgul din Râureni din Râmnicu Vâlcea îi vor aduce sfârşitul celui care a scris „Povestea vorbii”. În timpul unei plimbări prin târg, Anton Pann a contactat tifos. După ce a zăcut o lună şi jumătate la pat, acesta a murit în noiembrie 1854. Cei interesaţi pot vizita casa în care a locuit Anton Pann în Râmnicu Vâlcea. Construcţia s-a păstrat foarte bine de-a lungul anilor chiar dacă, în 1982, a fost tranzlatată zeci de metri din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea.
      Casa a fost construit la mijlocul anilor 1 700, are un stil arhitectural oltenesc şi a aparţinut unei familii din clasa de mijloc. Aici au fost păstrate câteva din obiectele personale ale lui Anton Pann, de la cărţi şi instrumente muzicale până la călimara şi penele folosite de acesta pentru a traduce cărţi din greacă în română.


  • 2 noiembrie în istorie ~ Horea, Cloșca și Crișan încep răscoala // ...


    La 2 noiembrie 1721, Petru cel Mare a fost proclamat împărat al întregii Rusii. În 1784 a izbucnit răscoala condusă de Horea, Cloșca și Crișan. În 1962 ia sfârșit „criza rachetelor” din Cuba. Iar în anul 2000, primul echipaj de cosmonauți ajunge pe Stația Spațială Internațională.stac89biaspac89bialc483internac89bionalc48328foto3athehigherlearning-com29_599167.jpg?w=600

    1439. “Statele generale” din Franța, reunite începând din octombrie, la Orléans, au decis să întrețină o armată permanentă cu care să poată izgoni definitiv pe englezi din Franța. Această decizie a declanșat revolta nobililor francezi, denumită Praguerie (1440). Pentru finanțarea armatei, “Statele generale” au instituit un nou impozit, « taille », devenit obligatoriu pentru fiecare familie din regatul francez. Regele Carol al VII-lea a obținut permisiunea de a colecta taxa în fiecare an. Acest impozit anual a fost abolit abia la Revoluție.

    1570. Un incendiu s-a întins din Olanda până în Jütland, transformând în cenușă peste 100 000 de locuințe.

    1721. Țarul Petru cel Mare este proclamat împărat al întregii Rusii.

    1755. S-a născut Maria Antoaneta, de origine austriacă, regină a Franței, soția lui Ludovic al XVI-lea (executată în 1793).

    1769. Exploratorul spaniol Gaspar de Portolá a descoperit Golful San Francisco din California.

    1784. A izbucnit marea Răscoală Țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan.

    1785. Prima luntre de salvare, construită de Lionel Lukin, a fost brevetată la Londra.

    1789. Adunarea Națională a Revoluției a decretat naționalizarea bunurilor bisericești în Franța.

    1814. Periodicul The Times din Londra este primul din lume care folosește tiparnița în editarea sa.

    1815. S-a născut George Boole, matematician britanic, creatorul logicii matematice moderne (decedat 1864).

    1830. Chopin dirijează în premieră la Varșovia.

    1854. A murit Anton Pann (Antonie Pantoleon Petrov), poet, compozitor, muzicolog și culegător de folclor (născut 1796).

    1864. Decret privind înființarea Școlii de Belle Arte din București.

    1873. S-a născut Dimitrie Paciurea, sculptor român (decedat 1932).

    1886. Oficiul Imperial de Brevete din Germania i-a acordat lui Carl Benz brevetul de automobile.

    1895. În SUA s-a desfășurat prima cursă de automobile care foloseau gazolina drept combustibil. Premiul I a fost în valoare de 2000 USD.

    1906. Rusia: Lev Davidovici Troțki este condamnat la deportare pe viață în Siberia.

    1906. S-a născut Luchino Visconti, regizor italian de film (decedat 1976).

    1914. Primul Război Mondial. Imperiul Țarist declară război Imperiului Otoman.

    1916. Primul Război Mondial.Trupele franceze ocupă fortăreața de la Verdún.

    1917. Declarația Balfour. Guvernul Marii Britanii se angajează să sprijine înființarea unei patrii a poporului evreu în Palestina, “fără ca acest lucru să aducă prejudicii drepturilor civile și religioase ale comunităților ne-evreiești deja existente”.

    1919. În Statele Unite are loc o grevă a minerilor susținută de peste o jumătate de milion de muncitori.

    1920. Statele Unite realizează, în Pennsylvania, prima probă de radiodifuziunefolosind stația comercială KDKA. În acea primă emisiune radiofonică au fost prezentate știri, muzică și dezbateri la masa rotundă.

    1930. Haile Selassie a fost încoronat împărat al Etiopiei (1930 – 1974).

    1930. Cel mai mare avion din lume, DO-X, a decolat din Germania spre Amsterdam într-un zbor de probă.

    1935 China a introdus bancnota în locul monedei.

    1938. S-a născut regina Sofía a Spaniei, soția regelui Juan Carlos I.

    1947. Ziaristul Howard Hughes face zborul de probă al celui mai mare hidroaviondin lume, denumit H-4 Hercules, proprietatea și realizarea lui. A fost unicul zbor al acestui gigantic hidroavion.

    1950. A murit George Bernard Shaw, dramaturg, laureat al Premiului Nobel (născut1856).

    1955. Cercetătorii americani Carlton-Schwerdt și Schaffer obțin în formă cristalină virusul care provoacă poliomielita.

    1955. În Israel revine la putere David Ben-Gurion.

    1955. S-a născut Răzvan Ionescu, actor român de teatru și film.

    1956. Armata sovietică reprimă sângeros protestul de la Budapesta, început în octombrie. Liderul revoluției din Ungaria, Imre Nagy, este arestat.

    1962. Președintele Kennedy anunță sfârșitul crizei rachetelor din Cuba.

    1963. Președintele sud-vietnamez Ngo Dinh Diem este asasinat în urma unei lovituri militare de stat.

    1964. Regele Saud din Arabia Saudită renunță la putere în favoarea fratelui săuFaisal.

    1967. Președintele american Lyndon B. Johnson ține o reuniune secretă cu cei mai de seamă lideri naționali (Bărbații Înțelepți) cărora le cere sfatul în privința atitudinii de adoptat față de refuzul tinerilor de a se mai înrola, care protestau împotriva războiului din Vietnam. Cei prezenți au ajuns la concluzia că opinia publică trebuie să primească rapoarte optimiste despre desfășurarea războiului.

    1973. John Lennon lansează albumul „Mind Games“.

    1976. Jimmy Carter, primul candidat din Sud după foarte mulți ani (din timpul războiului de secesiune), îl învinge în alegeri pe Gerald Ford.

    1976. În India, primul ministru, Indira Gandhi, obține puteri dictatoriale.

    1989. Compania Jaguar este cumpărată de societatea Ford.

    1991. Bartolomeu I devine Patriarh al Constantinopolului.

    1997. Acord între Rusia și Japonia în privința contenciosului Insulelor Kurile.

    2000. Primul echipaj de trei cosmonauți (doi ruși și un american) ajunge la bordulStației Spațiale Internaționale.

  • Cronologia evenimentelor zilei de 2 noiembrie :

    sursa: Portal:Calendar Metapedia

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->