Răspunsuri

  • 20 Septembrie în istoria României
     
    Ziua Bucureștiului
     
    • 1347 – Prima atestare documentară al orașului Baia Mare
    Orașul este menționat pentru prima dată în 1142, perioada regelui Geza al II-lea, sub numele de Asszonypataka – Frauenbach, apoi în 1329, ca și Râul Doamnelor (Rivulus Dominarum) într-un act al cancelariei regelui Carol Robert. Una din cele mai timpurii mărturii scrise care s-au păstrat, privind importanța minelor din Baia Mare și Săsar este eliberat de cancelaria regelui Ludovic I de Anjou la data de 20 septembrie 1347. Cuprinde o serie de privilegii acordate acestor centre miniere și locuitorilor săi de către rege, orașul Baia Mare fiind deja un oraș liber regal
    • 1459 – Prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor
    Rezultatele cercetărilor arheologice atestă că teritoriul pe care se află Bucureștiul a fost locuit neîntrerupt încă din epoca paleolitică. Legenda spune că Bucureștiul a fost fondat de un oier pe nume Bucur. Conform altei variante, mai probabile, București a fost întemeiat de către Mircea cel Bătrân la sfârșit de secol XIV, ca Cetate a Dâmboviţei iar Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Țepeș, stabileşte aici Cetatea de Scaun București. Prima atestare documentară certă a Bucureștiului datează din 1459, când prin hrisovul din 20 septembrie, domnitorul Vlad Țepeș scutește de dări și întărește dreptul de proprietate al unor locuitori. Documentul, foarte deteriorat, a fost descoperit în jurul anului 1900. Vlad Țepeș petrece patru din cei șase ani de domnie „în cetatea București”, preferându-l reședinței Târgoviște.
    • 1702 – A fost inaugurat Palatul de la Mogoșoaia
    Palatul a fost construit de către Constantin Brâncoveanu în stil arhitectural românesc renascentist (stil brâncovenesc, o combinație de elemente venețiene cu elemente otomane). Lucrarea a fost terminată în ziua de 20 septembrie 1702, conform pisaniei de pe latura de răsărit a palatului. În prezent, Palatul Mogoşoaia adăposteşte Muzeul de Artă Brâncovenească şi este un important punct de atracţie turistică.
    • 1850 – A apărut, la Paris, România viitoare
    Revistă politică sub redacţia unui grup de exilaţi români care, după înăbuşirea Revoluţiei române de la 1848, au fost obligaţi să trăiască în Franţa (George Cretzianu, Nicolae Bălcescu)
    • 1862 – La Bucureşti s-au inaugurat cursurile Şcolii Militare
    Pe baza Regulamentului Şcolii militare din Bucureşti, la 3 august 1860 fuzionează, la Bucureşti şcolile militare de la Bucureşti si Iaşi, cu o durata a studiilor de cinci ani, cursurile fiind deschise oficial în toamna anului 1862. La festivitatea de deschidere, domnitorul Alexandru Ioan Cuza spunea: „Sunt fericit de a prezida astăzi inaugurarea unei singure şcoli militare a României, unde întâia oară se găsesc împreună elevi de dincoace şi de dincolo de Milcov”
    • 1866 – S-a născut George Coșbuc
    Poet, critic literar și traducător, membru titular (din 1916) al Academiei Române. Poezia sa aparține patrimoniului cultural național, este un autor clasic al literaturii române. A dus o prodigioasă activitate de iluminare a țăranilor, precursor al mișcării poporaniste, a tradus Divina comedie, Eneida, Odiseea. A colaborat la gazeta Tribuna, Convorbiri literare, Românul literar, Moftul român, Semănătorul, etc. principalele volume de versuri: Blestem de mamă, Balade și idile, Fire de tort, Cântece de vitejie_ (d. 1918)
    A venit un lup din crâng* Versuri: George Coșbuc, Voce: Anda Călugăreanu

     
    • 1876 – S-a născut Alexandrina Cantacuzino
    Feministă, filantroapă și diplomată, una dintre liderele feministe din România în anii '20 și '30, conducătoare a Consiliului Național al Femeilor din România și a Asociației Femeilor din România, vicepreședintă a Consiliului Internațional al Femeilor, a reprezentat România la Liga Națiunilor. Cu toate acestea, convingerile sale feministe și profilul internațional s-au ciocnit cu conservatorismul său național, cu sprijinul pentru eugenie, și în cele din urmă a ajuns la convertirea ei la fascism (d. 1944)
    • 1896 – S-a născut Scarlat Callimachi
    Jurnalist, eseist, poet futurist, dramaturg, publicist, sindicalist, activist comunist, descendent din familia de boieri moldoveni Callimachi, supranumit: Prințul Roșu. Ca poet s-a aflat în vecinătatea mișcării de avangardă, cultivând o poetică între constructivism și expresionism. A fost redactor al revistei Punct (1924-1925). Dintre scrierile sale: Frunze, Alb și negru, Căderea Babilonului, Un călător prin U.R.S.S. (d. 1975)
    • 1908 – S-a născut Adalbert Boroș
    Cleric romano-catolic, episcop-auxiliar al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara. Arestat de către Securitate, învinuit de "spionaj în favoarea Vaticanului" și condamnat, în anul 1951, la închisoare pe viață, condamnare din care a ispășit 13 ani. A avut tăria sufletească să considere anii de detenție cei mai valoroși ani ai vieții sale. A salvat de la distrugere 8 vitralii superbe, veritabile capodopere ale artei 1900, ale Seminarului teologic romano-catolic din Timișoara (d. 2003)
    • 1918 – S-a constituit, la Paris, Consiliul Naţional al Unităţii Române
    Organ reprezentativ al României, care va desfăşura o intensă activitate în străinătate în favoarea idealurilor de unitate naţională. Avea în conducere pe Take Ionescu (președinte), Vasile Lucaciu, Octavian Goga, dr. Constantin Angelescu și Ioan Th. Florescu (vicepreședinți). Consiliul este recunoscut la 29 septembrie de guvernul francez, la 23 octombrie de guvernul S.U.A., la 29 octombrie de guvernul englez, iar la 9 noiembrie de cel italian, drept exponent al intereselor poporului român
    • 1920 – A încetat din viață Teodor Teodorescu
    Compozitor şi dirijor, a desfăşurat o bogată activitate didactică, a cules folclor şi melodii psaltice vechi (n. 1876)
    • 1934 – S-a născut Marian Hudac
    Actor de comedie în teatru: Ondine, Bădăranii, Coana Chiriţa, film: Răpirea fecioarelor, Melodii, melodii, Hangița, Cucoana Chirița și televiziune (d. 1996)
    Un vânător... vânat cu Marian Hudac și Radu Stoenescu

     
    • 1940 – A început procesul de evacuare a populației române din teritoriul cedat Bulgariei (Cadrilater)
    Ca urmare a tratatului de la 7 septembrie 1940, proces încheiat la 1 octombrie 1940
    • 1946 – S-a născut Laura Lavric
    Solistă de muzică populară din Bucovina, a participat la nenumărate evenimente și emisiuni TV: Tezaur folcloric, O vedetă… populară. Câteva creații muzicale ale sale: Tare-mi place ca să joc, Joacă, bădiță, cu foc, Vai de omul cel sărac, Struguraș mustos, La bătută, măi băieți
    Hai la sârbă, moldoveni

     
    • 1974 – Inaugurarea oficială a drumului național Transfăgărășan
    Magistrală care leagă Muntenia de Transilvania, cu o lungime de peste 90 km, situată la altitudinea de 2.040 m, cuprinde cel mai lung tunel rutier din România (887 de metri), situat la cea mai mare înălţime (2.042 de metri)
    • 1996 – S-a născut Ioana Loredana Roșca
    Jucătoare profesionistă de tenis
    • 2002 – A încetat din viață Victor Ernest Maşek
    Estetician, autor al mai multor volume de istoria artei; imediat după Revoluţia din 1989 a fost director al Teatrului Nottara din Bucureşti, apoi director al Centrului Cultural din Viena (n.1937)
     
    Prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor, 1459
     
    #Româniafrumoasă #todaysmemory
    Fotografie


  • 20 septembrie în istorie ~ Împăratul Bokassa este detronat.


    La 20 septembrie 1459 este consemnată prima mențiune scrisă a orașului București. În anul 1519, Magellan pornește în jurul lumii. În 1972 s-a născut fostul premier Victor Ponta, iar în 1974 a fost inaugurat Transfăgărăşanul.c38empc483ratulbokassa28foto3amereja-com29_640651.jpg?w=600&width=300

    1347. Prima atestare documentară al orașului Baia Mare, printr-un act emis de cancelaria regelui Ludovic I al Ungariei.

    1459. Prima menţiune documentară a cetăţii Bucureştilor, într-un hrisov al lui Vlad Tepeş redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.

    1519. Navigatorul Ferdinand Magellan a plecat în călătoria sa în jurul lumii.

    1702. A fost inaugurat Palatul de la Mogoșoaia, așa cum stă scris pe pisania din foișorul de pe latura de răsărit a palatului.

    1842. S-a născut fizicianul şi chimistul scoțian Sir James Dewar, inventatorul vasului care îi poartă numele, recipientul pentru păstrarea gazelor lichefiate (termosul).

    1863. A murit Jakob Grimm (născut 1785), lingvist, folclorist și scriitor german. Este cunoscut mai ales pentru cele două volume de povești pe motive populare germane scrise împreună cu fratele său, Wilhelm Grimm. Jacob Grimm este fondatorul școlii mitologice în folcloristică și autorul unui important studiu întitulat Mitologia germană (2 vol., 1835). A mai scris Gramatica limbii germane (1819) și Dicționarul limbii germane (împreună cu Wilhelm Grimm, neterminat), fiind considerat întemeietorul filologiei germane.

    1866. S-a născut poetul George Coșbuc.

    1878. S-a născut scriitorul american Upton Sinclair („Jungla”, „Speculanţii de bursă”).

    1913. Are loc primul meci oficial de rugby din România.

    1934. S-a născut actrița Sophia Loren.

    1934. S-a născut actorul Marian Hudac.

    1940. A început procesul de evacuare a populației din Cadrilater, în urma tratatului de la 7 septembrie 1940, proces încheiat la 1 octombrie 1940.

    1946. Inaugurarea primei ediții a Festivalului de Film de la Cannes, cu o întârziere de șase ani din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial.

    1949. A murit compozitorul grec Nikos Skalkottas.

    1957. A murit compozitorul finlandez Jan Sibelius.

    1968. Inaugurarea Uzinei de la Pitești, prima uzină de autoturisme din România.

    1972. S-a născut Victor Viorel Ponta, prim-ministru al României.

    1974. A fost inaugurat Transfăgărăşanul, drumul cu cel mai lung tunel rutier (887 m) și situat la cea mai mare altitudine din ţară (2.045 m).

    1979. Printr-o lovitură de stat împotriva împăratului Bokassa I, Imperiul Centrafrican este abolit și se restaurează Republica Centrafricană. Jean Bokassa a fost prieten cu Nicolae Ceaușescu. După detronare a fost acuzat de canibalism.

    1986. A murit lingvistul şi filologul Iorgu Iordan.

    1999. A murit Raisa Gorbaciova, soţia ultimului președinte al URSS, Mihail Gorbaciov.

    2005. A murit Simon Wiesenthal, „vânătorul de nazişti”, supravieţuitor a cinci lagăre de exterminare.

  • Calendarul zilei de 20 septembrie

    1832: Se năştea compozitorul ceh Johann Joseph Abert (d. 1915)

    1842: Se năştea fizicianul şi chimistul englez James Dewar, creator al unui vas folosit pentru lichefierea gazelor (d. 1923)

    1854: Începea Războiul Crimeii, cu o victorie franco-britanică în bătălia de la Alma

    1866: Se năștea poetul George Coșbuc (d. 1918)

    1880: Buenos Aires devenea capitala Argentinei

    1902: Se năştea scriitorul italian Cesare Zavattini (d. 1989)

    1913: În România, era organizat primul meci oficial de rugby

    1917: Se năştea actorul spaniol Fernando Rey (d. 1994)

    1932: Se năştea paleontologul Theodor Anton Neagu, membru titular al Academiei Române (d. 2017)

    1932: Mahatma Gandhi începea greva foamei în închisoare

    1934: Se năştea actriţa italiană Sophia Loren

    1946: Se organiza prima ediție a Festivalului de Film de la Cannes

    1948: Se năştea scriitorul american George RR Martin, autorul seriei ‘A Song of Ice and Fire’, din care se inspiră serialul-fenomen Game of Thrones

    1956: Se năşte actorul american Gary Cole (Midnight Caller)

    1957: Murea compozitorul finlandez Jean Julius Christian Sibelius (n. 1865)

    1957: Se năștea cântăreața de muzică populară Ileana Ciuculete (d. 2017) 

    1967: Se năştea actriţa americană Kristen Johnston, cunoscută pentru rolul Wilmei  Flintstone din ‘The Flintstones in Viva Rock Vegas’

    1968: Era inaugurată Uzina de la Piteşti, prima de autoturisme din România

    1971: Se năştea fotbalistul suedez Henrik Larsson (Celtic, FC Barcelona)

    1972: Se năştea Victor Ponta, fost premier social-democrat al României

    1974: Era inaugurat Transfăgărăşanul, drum naţional  care cuprinde cel mai lung tunel rutier din România (887 m), situat la cea mai mare altitudine din ţară (2.045 m)

    1975: Se năştea pilotul columbian Juan Pablo Montoya

    1979: Printr-o lovitură de stat împotriva împăratului Bokasa I, Imperiul Centrafrican este abolit şi se restaura republica

    1980: Începea războiul de 8 ani dintre Irak şi Iran

    1982: Se năştea dansatorul şi coregraful american Brian Fortuna

    1982: Se năştea pilotul german de curse Aaron Burkart

    1986: Înceta din viaţă lingvistul şi filologul Iorgu Iordan, întemeietor al Institutului de Filologie din Iaşi (n. 1888)

    1990: Se năștea cântărețul american Phillip Phillips

    1996: Înceta din viaţă matematicianul ungar Paul Erdős (n. 1913)

    1997: Mihai Leu îşi apăra titlul mondial la box profesionist, versiunea WBO, categoria semimijlocie, învingându-l la puncte pe irlandezul Michael Carruth într-o partidă organizată la Aachen

    2002: Peste 100 de persoane mureau într-o avalanșă produsă în Osetia de Nord, Rusia

    2005: Înceta din viaţă Simon Wiesenthal, supranumit ‘Vânătorul de nazişti’ (n. 1908)

    2015: Prima tabără pentru refugiați din România era amenajată în localitatea timișeană Lunga

    2015: Alexis Tsipras şi partidul Syriza câştigau alegerile parlamentare din Grecia

    2015: Papa Francisc îşi începea vizita în Cuba, întâlnindu-se cu fostul lider al acesteia Fidel Castro, în capitala Havana

    2016: Uniunea Europeană accepta cererea de aderare depusă de Bosnia-Herțegovina

     

    • scriitori români - 20 septrembrie:

      20.09.1866 - s-a născut George Coşbuc (m. 1918)
      20.09.1910 - s-a născut Tascu Gheorghiu (m. 1981)
      20.09.1937 - s-a născut Petre Got
      20.09.1938 - s-a născut Cornel Robu
      20.09.1940 - s-a născut Aurel Hâncu
      20.09.1942 - s-a născut Ştefan Pârvu
      20.09.1945 - s-a născut Mircea Săndulescu
      20.09.1956 - s-a născut Răzvan Petrescu
      20.09.1986 - a murit Iorgu Iordan (n. 1888)

  • 20 septembrie

    De la Wikipedia, enciclopedia liberă

    20 septembrie este a 263-a zi a calendarului gregorian și a 264-a zi în anii bisecți. 102 zile rămase până la sfârșitul anului.

    Evenimente

    250px-Transfagarasan_in_1974.jpg?width=250
    1974: Inaugurarea oficială a drumului național Transfăgărășan, magistrală cu o lungime de peste 90 km, situată la altitudinea de 2.040 m.

    Nașteri

    Decese

    Sărbători

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->