Răspunsuri

  • 21 Septembrie în istoria României
     
    Ziua Naţională a Contabilului Român
     
    • 1847 – Are loc inaugurarea Stabilimentului fântânilor de la Mihai Vodă
    A avut loc în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu, când a fost instalată o maşină cu aburi ce scotea apă din Dâmboviţa. Realizată după proiectul inginerului parizian Jean Baptiste Marsillo, instalaţia strecura şi filtra apa înainte de a o distribui cişmelelor. Nu e de mirare că la ceremonia inaugurării acestei prime uzine hidraulice bucureştene au participat peste 70.000 de suflete şi toate mărimile vremii, în frunte cu domnitorul Gheorghe Bibescu.
    • 1864 – S-a născut Elena Văcărescu
    Scriitoare și traducătoare franceză de origine română, cu o bogată activitate politică și literară la Paris. În perioada Primului Război Mondial, a militat pentru realizarea Marii Uniri de la 1918, fiind numită de către regele României (1919) secretar general al Asociației Române pe lângă Societatea Națiunilor pentru o perioadă de douăzeci de ani. Pentru meritele sale, guvernul francez îi decernează ordinul Cavaler al Legiunii de Onoare. Laureată în două rânduri cu premiul Academiei Franceze, membră de onoare (din 1925) a Academiei Române, ea fiind prima femeie din România care a beneficiat de acest titlu. A tradus în limba franceză din poeziile lui Eminescu, Blaga, Goga, Topîrceanu, Minulescu, Vinea. A lăsat moștenire Academiei Române, prin testament, majoritatea averii Văcăreștilor. A scris versuri: Chants d'Aurore (Cântecele zorilor), Lueurs et Flammes (Licăriri și văpăi), Le Jardin passioné (Grădina dorului), romane: Amor vincit (Amorul învinge), Le Sortilége (Vraja), memorialistică: Memorial sur le mode mineur (Memorial la modul minor), Le Roman de ma vie (Romanul vieții mele), teatru: Cobzarul, Stana, Pe urma dragostei (d. 1947)
    • 1868 – A fost promulgat, prin Decretul nr. 1516/1868 Actul de concesiune pentru construirea și esploatarea căei ferate de la Suceava la Iași, Botoșani pene la Roman
    Actul a fost încheiat de guvernul român cu Societatea austro-engleză „Lemberg - Czernowitz - Eisenbahn - Gessellschaft“ (L.C. E.G.), cu sediul la Viena, care şi-a adăugat la firmă termenul „Iassy“ şi se numea în limba română „Lemberg – Cernăuţi – Iaşi“, afişând pe vagoane titulatura L. C. I. E., act prin care era concesionată construcția primei căi ferate din Moldova (lungimea de 224 km)
    • 1875 – S-a născut Henric Sanielevici
    Jurnalist și critic literar, amintit, de asemenea, pentru activitatea sa în antropologie, etnografie, sociologie și zoologie. Și-a creat propria revistă de critică literară, Curentul Nou și, alături de prietenul său Garabet Ibrăileanu a fost printre fondatorii Poporanismului, o mișcare țărănească și orientată spre stânga (d. 1951)
    • 1919 – S-a născut Gheorghe Marinescu
    Matematician, membru titular (din 1974) al Academiei Române; a fost primul matematician român care s-a ocupat de teoria distributiilor (d. 1987)
    • 1931 – S-a născut Dem Rădulescu
    Actor de comedie de teatru, film și televiziune, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București. A debutat ca amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării și a continuat ca amator, până a fost remarcat de Sică Alexandrescu – practic acesta a fost debutul carierei sale. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, a primit postum o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului și Placheta Orașului București, în semn de recunoaștere și prețuire pentru întreaga sa activitate artistică. Dintre numeroasele filme în care a jucat: Telegrame, Dragoste la zero grade, Brigada Diverse, Astă seară dansăm în familie O scrisoare pierdută, Saltimbancii, Coana Chirița, A doua cădere a Constantinopolului (d. 2000)
    În autobuz cu Carmen Stănescu şi Dem Rădulescu

     
    • 1934 – A încetat din viață Gheorghe Bogdan-Duică
    Istoric literar, membru titular (din 1919) al Academiei Române (n.1866)
    • 1939 – Primul ministru român, Armand Călinescu, este asasinat de membrii pro-naziști ai Gărzii de Fier
    Adversarii săi legionari au afirmat existența unui plan secret al lui Călinescu, aprobat de Marea Britanie, de a distruge câmpurile petrolifere din Prahova în cazul unui atac german asupra României. A fost asasinat de un comando legionar condus de avocatul Miti Dumitrescu. Aceștia s-au predat, fiind împușcați în stradă, fără judecată, cadavrele lor fiind lăsate în stradă timp de 3 zile
    • 1939 – A încetat din viață Armand Călinescu
    Om politic, economist, cu scurte mandate ca Ministru al Sănătății, Ministru al Educației Naționale și Ministru al Apărării Naționale și prim ministru al României (n. 1893)
    • 1945 – A încetat din viață Ioan Constantin Filitti
    Istoric, jurist şi diplomat, şi-a consacrat viaţa istoriei militare şi diplomatice, genealogiei şi istoriei bisericii; membru corespondent (din 1915) al Academiei Române (n. 1879)
    • 1952 – S-a născut Valeriu Sterian
    Muzician, cântăreț și compozitor de muzică folk și rock, unul dintre liderii generației care a pus bazele folkului românesc, din anii ’70. Pendulând între ironie și cinism, a criticat constant în cântecele sale lipsa de orientare a omului societății contemporane, nedreptatea, subproducțiile muzicale și de critică ale vremii sau ororile determinate de Războiul Rece. A cântat la tobe în formația liceului, Copiii Florilor, în grupul folk Vali și Carmen ( „ambii de sex masculin”, după cum sublinia revista Flacăra ), grupul participă la Festivalul Primăvara Baladelor, prima ediție, se alătură Cenaclului Flacăra, contribuind practic la apariția și popularizarea acestuia. Fondează în 1979, alături de Iulian Constantinescu (percuție), Bebe Teodorescu (tobe) și Gabi Vulpe (bas), Compania de Sunet, formație din care vor face parte de-a lungul timpului muzicieni valoroși din diverse sfere muzicale: rock, folk, pop, blues sau jazz...
    Balada Criticului Muzica Dan Andrei Aldea, voce Vali Sterian, 1995

     
    • 1955 – S-a născut Ducu Bertzi
    Cantautor folk. Din clasa a noua, împreună cu un grup de prieteni, a înființat grupul Mi bemol rock, cu care cânta la serile de dans ale liceului. La primul festival de poezie și muzică de la Sighet (1973), Bertzi a câștigat marele premiu... o valiză! Debutul pe o scenă recunoscută a avut loc în 1976 la Baia Mare, cu Cenaclul Flacăra, (unde a activat până în 1985). A participat săptămânal la manifestările folk organizate de Casa Studenților, a fost pentru scurt timp membru permanent al Grupului Coral SONG, sub bagheta regretatului Ioan Luchian Mihalea. Din cântecele sale: Dor de ducă, Poveste de iarnă, Seara de Crăciun, Floarea de colț, Colinde,Colinde
    Când s-o-mpărțit norocul

     
    • 1961 – A încetat din viață Claudia Millian
    Poetă simbolistă, soția poetului Ion Minulescu. A scris versuri: Garoafe roșii, Cântări pentru pasărea albastră, Întregire, memorialistică: Triptic memorial, Cartea mea de aduceri aminte, dramaturgie: După paravan, Fericirea mea, Veronica Micle, Dinozaurii (n. 1887)
    • 1972 – La Bucureşti a fost inaugurat Centrul European UNESCO pentru Învăţământul Superior
    Are scopul de a dezvolta cooperarea între instituţiile de învăţământ superior din Europa
    • 1992 – A încetat din viață Ion Băieșu
    Scriitor, prozator, dramaturg, autor de schițe și foiletoane umoristice, de scenarii pentru televiziune și film. A publicat un singur roman, Balanța, ecranizat de đLucian Pintilie, iar postum a apărut și un Jurnal (n. 1933)
     
    Stabilimentului fântânilor de la Mihai Vodă, 1847
    Fotografie
  • Calendarul zilei de 21 septembrie

    1792: Se năştea scriitorul german Johann Peter Eckermann (d. 1854)

    1832: Murea scriitorul englez Walter Scott  (n. 1771)

    1847: Era inaugurat „Stabilimentul fântânilor de la Mihai Vodă”, prima lucrare modernă de alimentare cu apă a Bucureştilor, pompele fiind acţionate de o maşină cu aburi

    1860: Înceta din viaţă filosoful german Arthur Schopenhauer, care prin opera sa fundamentală, “Lumea ca voinţă şi reprezentare”, a întemeiat voluntarismul în filosofia modernă (n. 1788)

    1864: Se năştea Elena Văcărescu, scriitoare și traducătoare franceză de origine română (d. 1947)

    1912: Se năştea celebrul desenator american Chuck Jones, creator al multor personaje animate (d. 2002)

    1931: Se năștea actorul american Larry Hagman, celebru pentru rolul J.R Ewing din serialul Dallas (d. 2012)

    1934: Se năştea muzicianul canadian Leonard Cohen (d. 2016)

    1937: Apărea prima ediţie a romanului „Hobbitul”, de J. R. R. Tolkien

    1938: Uraganul New England lovea nord-estul Long Island din New York, ucigând aproape 800 de persoane

    1939: Premierul român Armand Călinescu era asasinat de membrii pro-nazişti ai Gărzii de Fier (n. 1893)

    1942: Se încheia deportarea evreilor din ghetoul Varşoviei în lagărul de concentrare de la Treblinka, ‘Acţiunea Reinhardt’

    1947: Se năștea scriitorul american Stephen King

    1949: China comunistă se proclama republică

    1950: Se năștea actorul american Bill Murray

    1955: Se năştea cântăreţul Ducu Bertzi

    1957: Se năştea regizorul şi scriitorul american Ethan Coen

    1964: Malta îşi proclama independenţa faţă de Regatul Unit

    1967:  Se năştea artista country Faith Hill

    1972: Se năștea muzicianul englez Liam Gallagher, solistul trupei Oasis

    1972: Se năştea actriţa franceză Olivia Bonamy, cunoscută pentru rolurile din ‘Them’ (2006), ‘Read My Lips’ (2001) şi ‘The Last Deadly Mission’ (2008)

    1982: Se năştea pilotul brazilian de curse Eduardo Azevedo

    1983: Compania Motorola primea autorizaţie de la Comisia Federală de Comunicaţii din SUA pentru lansarea primului telefon mobil din lume, modelul DynaTAC 8000X, în greutate de 800 de grame

    1989: Se năștea artistul american Jason Derulo

    1991: Armenia îţi obţinea independenţa faţă de Uniunea Sovietică

    1992: Murea Ion Băieşu (Ion Mihalache), prozator şi dramaturg (n. 1933)

    1996: Principesa Margareta, fiica regelui Mihai I, se căsătorea cu Radu Duda

    2002: Regizorul Francis Ford Coppola eradistins cu Premiul special în cadrul celei de-a 50-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian din Spania

    2004: Înceta din viaţă Yordan Radichkov, unul dintre cei mai mari scriitori al literaturii bulgare (n. 1929)

    2007: Avea premiera filmul ‘Into the Wild’, cu Emile Hirsch în rol principal

    2007: Murea actriţa american Alice Margaret Ghostley (n. 1924)

    2007: Murea schiorul norvegian Hallgeir Brenden, care a câştigat medalii olimpice de aur la Jocurile Olimpice de Iarnă din 1952 şi din 1956 (n. 1929)

    2012: La Kiev, capitala Ucrainei, era inaugurat un memorial pe locul de înhumare a 100.000 de victime ale represiunii staliniste, inclusiv 3.500 de ofiţeri polonezi executaţi în 1940 în masacrul de la Katyn

    2013: Militanţi ai grupării islamiste al-Shabaab atacau un centru commercial din Nairobi, capitala Kenyei, ucigând aproape 70 de persoane

    2014: Realizatorul tv Robert Turcescu dezvăluia că ar fi ofițer sub acoperire, activând pentru un serviciu secret din cadrul Ministerului Apărării Naționale

    2015: Începea procesul fostului premier Victor Ponta, acuzat că – pe vremea când era avocat – a primit foloase necuvenite de la apropiatul Dan Şova, ex-ministru PSD, şi el judecat în dosar

    2016: Un studiu publicat de revista ştiinţifică ‘Nature’ indica aborigenii australieni drept cea mai veche populaţie cunoscută de pe Terra

  • Cronologia evenimentelor zilei de 21 septembrie :

    sursa: Portal:Calendar Metapedia

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->