Răspunsuri


  • În aceasta seară are loc echinocţiul de toamnă.


    Echinocţiul de toamnă va avea loc vineri, 22 septembrie, la ora 23.01 şi semnifică începutul acestei toamne din punct de vedere astronomic.FB_IMG_1506064715848.jpg

    La echinocțiu, durata zilei este egală cu cea a nopții. După echinocțiul de toamnă, zilele sunt mai scurte decât nopțile și continuă să scadă până la solstiţiul de iarnă (22 decembrie) când va fi cea mai lungă noapte a anului.

    Potrivit astronomilor, punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

    Aflându-se, deci, la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

    După echinocțiu, un alt fenomen important al acestui sezon va fi trecerea la ora de iarnă.

    Trecerea la ora de iarnă 2017 se face în noaptea dintre 28 octombrie şi 29 octombrie 2017 (sâmbătă spre dumincă), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineţii de 29 octombrie 2017 devine ora 3:00. Asta înseamnă că ne vom putea bucura de o oră în plus de somn iar duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

    Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.

    • 22 septembrie în istorie ~ Românii organizează curse auto spre Giurgiu // Francezii inaugurează TGV.

      La 22 septembrie 1326 este consemnată prima înnobilare a unui cneaz român de către un rege al Ungariei. În 1862, preşedintele Lincoln a decis abolirea sclaviei. În 1904, la o cursă automobilistică Bucureşti – Giurgiu, George Bibescu stabileşte recordul de viteză în Europa: 66 km/h. Iar în 1981, Franţa inaugurează trenul de mare viteză (TGV).TGV+Foto+wikimedia_640993

      1326. Cea mai veche mențiune de înnobilare a unui cneaz român de către un suveran al Ungariei. Regele Carol Robert de Anjou îi dăruiește lui Stanislav, cneaz din Maramureș, moșia Zurduc din comitatul Maramureș, pentru serviciile sale aduse regatului.

      1791. S-a născut fizicianul şi chimistul britanic Michael Faraday, descoperitorul inducţiei electromagnetice. El a formulat și legile electrolizei, cunoscute sub denumirea de „legile lui Faraday”.

      1768. A murit, la Roma, episcopul greco-catolic Inochentie Micu-Klein, precursor al gândirii politice moderne.

      1831. S-a născut Grigore Cobălcescu, geolog și paleontolog român, membru al Academiei Române. A fost primul profesor de geologie și mineralogie al Universității din Iași și a elaborat prima lucrare românească de geologie, Calcarul de la Răpidea (1862). O insulă din arhipelagul Palmer (în Antarctica, la granița dintre oceanele Pacific și Atlantic) îi poartă numele. Acest nume a fost propus de Emil Racoviță în timpul expediției sale pe vasul Belgica.

      1862. Președintele Statelor Unite, Abraham Lincoln, a emis prima variantă a Proclamației de Emancipare, care decreta eliberarea tuturor sclavilor din teritoriul confederat.

      1904. Cursă automobilistică, organizată de ACR, pe traseul București-Giurgiu-București, una din primele din țara noastră și din această parte a Europei. Cursa a fost câștigată de George Valentin Bibescu care a obținut cea mai mare viteză de până la acea dată în Europa, pe un drum public, folosind un autoturism Mercedes de 40 CP. Viteza lui medie a fost de 66 km/h.

      1929. S-a născut regizorul și scenaristul Dinu Cocea, stabilit la Paris în 1985.

      1938. S-a născut Augustin Buzura, scriitor român, membru al Academiei Române

      1958. S-a născut tenorul Andrea Bocelli.

      1958. S-a născut cântăreața și chitarista americană Joan Jett.

      1980. Irakul invadează Iranul, declanşând Războiul din Golf.

      1981. Deschiderea oficială a trenului francez de mare viteză Train à Grande Vitesse (TGV).

      1996. A murit legendara actriță americană Dorothy Lamour.

      2007. A murit mimul Marcel Marceau.

  • 22 Septembrie în istoria României
     
    Echinocţiul de toamnă, ora 23.01
     
    • 1326 – Cea mai veche mențiune de înnobilare a unui cneaz român
    Regele Ungariei, Carol Robert de Anjou îi dăruiește lui Stanislav, cneaz din Maramureș, moșia Zurduc din comitatul Maramureș, pentru serviciile sale aduse regatului
    • 1768 – A încetat din viață Inocențiu Micu-Klein
    Episcop greco-catolic al Episcopiei române unite de Făgăraș, considerat întemeietorul gândirii politice românești moderne. A murit la Roma; osemintele i-au fost aduse în România, ca urmare a dorinţei lui testamentare, şi înhumate la Blaj, la 16 octombrie 1997 (n. 1692)
    • 1831 – S-a născut Grigore Cobălcescu
    Geolog și paleontolog, considerat creatorul școlii românești de geologie și întemeietorul cercetărilor geofizice din România, a pus bazele geologiei româneşti, ca disciplină ştiinţifică, membru titular (din 1886) al Academiei Române. A fost primul profesor de geologie și mineralogie la Universitatea din Iași. A elaborat prima lucrare românească de geologie, Calcarul de la Răpidea. (1862) (d. 1892)
    • 1835 – S-a născut Prințul Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen
    Primul fiu al prințului Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, tatăl regelui Ferdinand al României. Fratele său mai mic a devenit Regele Carol I al României. (d. 1905)
    • 1904 – Are loc Cursa automobilistică pe traseul București-Giurgiu-București, organizată de ACR
    Una din primele din țara noastră și din această parte a Europei. Cursa a fost câștigată de George Valentin Bibescu și soția sa Martha Bibescu, echipaj care a obținut cea mai mare viteză de până la acea dată în Europa, într-o cursă pe soselele publice, cu un autoturism Mercedes de 40 CP
    http://stiri.tvr.ro/110-ani-de-automobilism-sportiv-in-romania_4267... 
    Echipaje in prima cursa auto din 1904

     
    • 1904 – S-a născut Nicolae Argintescu-Amza
    Critic literar și de artă, eseist și traducător al lui William Shakespeare în limba română, scenarist și regizor al filmului Drăguș, viața unui sat românesc (d. 1973)
    • 1914 – S-a născut Alice Botez
    Prozatoare, publicistă, a susținut cronica literară a cotidianului Vremea (1940-1942). A primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1979). Dintre scrierile sale: _Pădurea și trei zile, Emisfera de dor, Insula albă, Cartea realităților fantastice (d. 1985)
    • 1919 – A încetat din viață Alexandru Șuțu
    Medic psihiatru, pionier al psihiatriei române, primul psihiatru român, primul profesor universitar de psihiatrie, primul autor de lucrări științifice de specialitate, primul organizator al asistenței moderne a bolnavilor psihici, pionier al psihosomaticii, promotor al legislației psihiatrice moderne în România. Membru corespondent (1888) al Academiei Române, membru al Societăţii de Antropologie din Paris şi al Societăţii Franceze de Psihiatrie (n. 1837)
    • 1920 – S-a născut George Zarnea
    Medic, microbiolog, considerat ca fondatorul învățământului de microbiologie generală în facultățile de biologie și chimie din România, a adus contribuții valoroase în domeniul biologiei, imunologiei și epidemiologiei. A fost șef de secție la Institutul de Microbiologie "Dr. I Cantacuzino", director general al Institutului de Biologie al Academiei Române, membru al Societății Franceze de Microbiologie, membru titular (din 1994) al Academiei Române (d. 2012)
    • 1928 – România a ratificat Convenţia sanitară internaţională de la Paris, încheiată la 21 iunie 1926
    • 1929 – S-a născut Dinu Cocea
    Regizor și scenarist, stabilit la Paris în 1986. Dintre filmele sale: Seriile Haiducii, Iancu Jianu sau Parașutiștii, Stejar – extremă urgență, Ecaterina Teodoroiu (d. 2013)
    Iancu Jianu Haiducul

     
    • 1931 – Constantin Brâncuși a fost decorat cu ordinul Meritul cultural pentru artă plastică
    La propunerea lui Nicolae Iorga, președinte al Consiliului de Miniștri
    • 1934 – A încetat din viață Gheorghe Bala
    Inginer și istoric de artă; a colaborat cu Anghel Saligny la construirea Podului de la Cernavodă; important cercetător al istoriei arhitecturii româneşti (n. 1868)
    • 1937 – S-a născut Nicolae Popescu
    Matematician, cercetător la Institutul „Simion Stoilow” al Academiei Române și membru corespondent (din 1997) al Academiei Române. Cunoscut pentru contribuțiile sale majore în algebră și în teoria abeliană a categoriilor abstracte. A publicat mai mult de 102 lucrări în reviste de matematică din România și din străinătate în domenii ale matematicii moderne: topologiealgebrică, geometrie algebrică, algebrăcomutativă, teoria „K” și teoria algebrică a funcțiilor
    • 1938 – S-a născut Augustin Buzura
    Psihiatru, prozator și eseist contemporan, redactor la revista Tribuna din Cluj, președinte al Fundației Culturale Române, al Institutului Cultural Român, director al revistei Cultura, membru titular (din 1992) al Academiei Române. Deși a renunțat la profesia de medic psihiatru și s-a dedicat literaturii, metodele psihiatrice de investigare a conștiinței umane se regăsesc în romanele sale. Dintre romanele sale: Absenții, Orgolii, Refugii, Drumul cenușii, Recviem pentru nebuni și bestii, Raport asupra singurătății (d. 2017)
    • 1943 – S-a născut Ionel Valentin Vlad
    Inginer și fizician, membru corespondent (din 1991) și titular (din 2009) al Academiei Române. Este ales Vicepreședinte al Academiei Române (2010), și președinte al Academiei Române (2014). Specializat în domeniul lasere și holografie, este autorul, singur sau împreună cu profesorii, colegii sau studenții săi, a unor rezultate științifice importante: realizarea primelor holograme profesionale din țară, realizarea unor sisteme originale de prelucrare optică a informației, reconstrucția directă spațială a fazei optice din imagini, etc. Rezultatele cercetărilor sale în domeniile holografiei, prelucrării optice a informației, opticii nelineare, opticii cuantice, nanofotonicii și instrumentelor de măsurare cu laseri au fost expuse în peste 175 de lucrări, în peste 220 de lucrări comunicate la manifestări științifice și în trei brevete de invenție, dintre care unul acordat și în S.U.A.
    • 1944 – A încetat din viață Paul-Mihu Sadoveanu
    Scriitor, fiul mezin al lui Mihail Sadoveanu, autor al unei singure opere, neîmplinite, Ca floarea câmpului... (apărută postum, în 1944), vădind un remarcabil instinct al narațiunii confesive (n. 1920)
    • 1955 – Intră în tipografie primul volum al romanului Moromeții, de Marin Preda
    la 29 noiembrie romanul era pregătit pentru tipărire. Tirajul primei ediții a fost de 20.100 exemplare
    • 1958 – A avut loc premiera bucureșteană a operei Oedip, de George Enescu
    A avut loc cu ocazia primei ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”, premiera mondială a operei avusese loc la Paris, în anul 1936. Conducerea muzicală: Constantin Silvestri, regia: Jean Rînzescu, în rolul principal David Ohanesian
    Fragment din opera „Oedip”, cu baritonul David Ohanesian

     
    Cursa automobilistică pe traseul București-Giurgiu-București, 1904
    55f6967d-ba07-4454-971c-4aa6a90c5185?width=530
  • Calendarul zilei de 22 septembrie

    1499: Elveţia devenea stat independent

    1791: Se năştea fizicianul şi chimistul britanic Michael Faraday, cel care a descoperit inducţia electromagnetică (n. 1867)

    1831: Se năştea Grigore Cobălcescu, geolog şi paleontolog, membru titular al Academiei Române (d. 1892)

    1903: Italo Marchiony, un producător de îngheţată emigrat din Italia, le cerea autorităţilor din Statele Unite brevetul pentru inventarea cornetului

    1908: Bulgaria îşi proclama independenţa faţă de Imperiul Otoman

    1928: România ratifica convenţia sanitară internaţională de la Paris

    1938: Se năştea scriitorul şi academicianul Augustin Buzura (d. 2017)

    1955: Intra în tipografie primul volum al romanului „Moromeții”, scris de Marin Preda, întâiul tiraj depăşind 20.000 de exemplare

    1955: Postul de televiziune ITV îşi începea emisia în Marea Britanie

    1957: Se năştea muzicianul australian Nicholas Edward „Nick” Cave

    1958: Se năştea tenorul italian Andrea Bocelli

    1968: Arheologii încheiau transferul celor două temple de la Abu Simbel, Egipt, ameninţate de apele lacului Nasser

    1973: Cu ‘Goats Head Soup’ , trupa The Rolling Stones obţinea cel de-al 8-lea no.1 în clasamentul vânzărilor din Marea Britanie

    1975: Președintele american Gerald Ford supravieţuia, la San Francisco, unei a doua tentative de asasinare

    1976: Se năştea fotbalistul brazilian Ronaldo Luiz Nazário de Lima

    1980: Irakul invada Iranul, izbucnind astfel Războiul din Golf

    1984: Se năștea fotbalistul brazilian Thiago Silva

    1985: Primul concert caritabil Farm Aid era organizat în statul american Illinois, printre artiştii care au urcat pe scenă numărându-se Johnny Cash, Bob Dylan, B.B. King sau Kenny Rogers

    1981: Franţa inaugura trenul de mare viteză (TGV)

    1991: Muzicianul canadian Bryan Adams scria istorie când hit-ul său ‘(Everything I Do), I Do It For You’ se menţinea pentru a 12-a săptămână în fruntea topului din Marea Britanie

    1996: Înceta din viaţă cântăreaţa şi actriţa americană Dorothy Lamour (n. 1914)

    2007: Înceta din viaţă artistul francez de mimă Marcel Marceau (n. 1923)

    2013: În Kenya, forțele de securitate lansau un asalt asupra complexului comercial din Nairobi, unde un comando terorist ţinea numeroşi ostatici

    2013: Angela Merkel şi Uniunea Creştin Democată câştigau un al treilea mandat de guvernare în Germania, obţinând cele mai bune rezultate din 1990

    2014: NASA plasa cu succes sonda spaţială MAVEN pe orbita planetei Marte

    2015: Preşedintele chinez Xi Jinping efectua prima sa vizită oficială în SUA

    2015: După o vizită istorică în Cuba, papa Francisc începea un turneu pe tărâm nord-american

    2017: Validat de Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, Cosmin Contra devenea oficial selecţionerul echipei naţionale a României

  • Cronologia evenimentelor zilei de 22 septembrie :



    sursa: Portal:Calendar Metapedia

    • scriitori români - 22 septembrie:

      22.09.1866 - s-a născut Iuliu Cezar Săvescu (m. 1903)
      22.09.1914 - s-a născut Alice Botez (m. 1985)
      22.09.1930 - s-a născut Eugenia Tudor-Anton (m. 2011)
      22.09.1935 - s-a născut Nicolae Peneş
      22.09.1938 - s-a născut Augustin Buzura
      22.09.1940 - s-a născut Elena Siupur
      22.09.1947 - s-a născut Dinu Pătulea
      22.09.1954 - s-a născut Ştefan Dincescu
      22.09.1960 - s-a născut Marina Vazaca
      22.09.1960 - s-a născut Margareta Curtescu

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->