Răspunsuri

  • 23 iunie 1950, Vrancea: Cea mai mare revoltă anticomunistă din România. 15.000 de oameni au luptat împotriva colectivizării. „Oamenii s-au năpustit cu furci și topoare asupra securiștilor și le-au dat foc”

    <a rel=nofollow href=www.activenews.ro/documente/mihai-timaru.jpg" alt="" border="0"/>
    În ultimii 25 de ani nu au fost puțini cei care au spus că românii au „pactizat” cu regimul comunist sau că țara noastră a fost printre cele mai supuse în fața tăvălugului roșu de la Răsărit.
    Realitatea a fost cu totul alta, din fericire. Unul din numeroasele exemple care demonstrează adevăratele sentimente ale românilor față de comunism s-a petrecut acum 67 de ani, în Vrancea.
    23 iunie 1950, Vrancea: Cea mai mare revoltă anticomunistă din România. 15.000 de oameni au luptat împotriva colectivizării. „Oamenii s-au năpustit cu furci și topoare asupra securiștilor și le-au dat foc”
    Unul din cele mai eroice momente ale românilor de după 1945 este trecut în uitare, cu complicitatea instituțiilor care ar trebui să se ocupe cu salvarea și promovarea memoriei recente.
    Acum 67 de ani, în Munții Vrancei, avea loc cea mai importantă răscoală împotriva colectivizării din România. Ultimul supraviețuitor al evenimentelor, domnul Mihai Timaru, a povestit în cartea sa, „Memorial din Cotul Carpaților”, o frântură din ceea ce s-a întâmplat în acele zile de chin pentru poporul român.
    Atunci, 35 de sate și comune din Vrancea, „de la cascada Putnei și până pe malul Siretului” au ridicat armele împotriva regimului comunist.
    Revolta a fost condusă de frații Paragină, Ion, Cristea și Costică, dar și frații Ionel și Octavian Voinea.
    Grupul de rezistență „Paragină” era format din 35 de persoane, majoritatea fiind preoți, învățători sau țărani din satele Vrancei. Ion Paragină, liderul grupului, era absolvent al Facultății de Litere și Filosofie din București. Aceștia dormeau în bordeie săpate în pământ, folosite pentru a scăpa de urma Securității.
    Mihai Tinariu, participant activ la evenimente, era fost ofițer în Armata Regală, decorat pentru fapte de vitejie de însuși Mareșalul Ion Antonescu.
    „Ion mă ruga să-i fiu ajutorul lui în calitatea mea de fost ofițer și să mă ocup de armamentul ce-l aveam în dotare și să-i învăț pe tinerii din grupă cum să folosească și să mânuiască armamentul. Armamentul pe care-l aveam în dotare: un pistol de mână, grenadă și pistol mitralieră”, spunea el.
    Un personaj foarte important care s-a alăturat grupului a fost părintele Filimon Tudosie, părintele stareț de la Mânăstirea Brazi. Acesta a fost duhovnicul întregului grup. De altfel, așa cum spune și Mihai Timaru, oamenii erau uniți de „un singur ideal: lupta împotriva fiarei roșii de la Răsărit și pentru a-l apăra pe Hristos și ființa neamului românesc”.
    Declanșarea răscoalei a fost cauzată de faptul că sătenii auziseră că autoritățile comuniste doreau să pună mâna pe pe „Hrisoavele lui Ștefan cel Mare”, prin care domnitorul lăsa munții și cămpiile din Țara Vrancei moștenire către feciorii vrânceni.
    Trupe impresionante de securiști și militari au fost trimise pentru a-i prinde pe membrii grupului. Astfel, Ion paragină, Mihai Timaru au fost încercuiți și arestați. Cristea Paragină, Gheorghiță Bălan și colonelul Strâmbei vor declanșa răscoala celor peste 30 de sate din Vrancea, iunie 1950.

    „Vrâncenii au pus mâna pe coase, topoare și furci și s-au năpustit asupra securității, dând foc sediilor și forțelor de miliție și securitate. Răsculații aveau armament și muniție trimise de elevii liceului „Unirea” din Focșani, armamentul și muniția fiind trimise cu căruța”, spunea Mihai Timaru.

    „In această încleștare pe viață si pe moarte vor cădea mulți vrânceni, va muri eroic în luptă Cristea Paragină, Gheorghiță Bălan va fi prins, condamnat la moarte și executat, dar jertfele lor vor fi mereu vii în sufletele noastre și ale generațiilor viitoare. Au murit familii întregi, au luat calea închisorilor sute de vrânceni, dar cea mai mare jertfă a dat-o familia lui Anton Paragină. Răscoala a cuprins cel mai mare număr de participanți și a rămas în istorie ca cea mai mare revoltă anticomunistă din România ( peste 15.000 de oameni)”, a rememorat domnul Timaru.
    Forțele de represiune erau conduse de un anume General-Maior Nicolae Ceaușescu.
    „În mașina în care circula Nicolae Ceaușescu era legat la spate un învățător care se zbătea între viață și moarte”, își amintea Mihai Timaru.
    Mihai Timaru a fost condamnat la închisoare pe viață, trecând prin infamul proces de-reeducare. A executat 15 ani de pedeapsă, fiind eliberat în 1964, grație decretului semnat de Gheorghiu-Dej,
  • Cronologia evenimentelor zilei de 23 iunie :

    • 79: A murit împăratul roman Vespasian - (n. 9 î.Hr.).
    • 1763: S-a născut Josephine Bonaparte, prima soţie a lui Napoleon Bonaparte şi împărăteasă a Franţei din 1804
    • 1834:A venit pe lume prozatorul şi istoricul Alexandru Odobescu, membru al Societăţii Academice Române; a realizat primul studiu de folclor comparat şi a întreprins primele cercetări arheologice sistematice din România (d. 1895).
    • 1860: Au fost creat Serviciul Secret al Statelor Unite.
    • 1867: S-a născut istoricul Iulian Marţian, membru al Academiei Române (d. 1937).
    • 1879David Emmanuel îşi ia doctoratul la Sorbona cu teza "Etude des intégrales abeliennes de troisieme espace", devenind astfel al doilea român doctor în matematici la Sorbona.
    • 1881: S-au stabilit relaţii diplomatice între România şi Spania.
    • 1889: A venit pe lume Anna Ahmatova (Anna Andreevna Gorenco), cea mai mare poetă din literatura rusă (d. 1966).
    • 1893Ion Luca Caragiale a scos, împreună cu Anton Bacalbaşa, foaia "Moftul român".
    • 1897: S-a născut actorul Alexandru Giugaru - (d. 1986)
    • 1909: A venit pe lume Ovidiu Papadima, istoric şi critic literar (d. 1996)
    • 1910: S-a născut dramaturgul francez Jean Anouilh - (d. 1987)
    • 1912: A venit pe lume matematicianul englez Alan Turing - (d. 1954).
    • 1923: A luat fiinţă, la Bucureşti, Societatea Naţională de credit Industrial, al cărei scop era stimularea dezvoltării industriale a ţării.
    • 1937Londra, 23-25 iunie. Concurs hipic, organizat cu prilejul încoronării regeluiGeorge al VI-lea al Angliei, a carui Cupa Challenge de Aur a revenit călăreţului Henry Rang. Trofeul "Daily Mail" a fost cucerit de Felix Ţopescu, tatăl cunoscutului comentator sportiv de televiziune, Cristian Ţopescu.
    • 1940: S-a născut Adam Faith, actor şi cântăreţ britanic (d. 2003).
    • 1940: Horia Sima pentru a da posibilitatea de reorganizare a Mişcării Legionare, cere tuturor legionarilor să se înscrie în Partidul Naţiunii.
    • 1944: A decedat pictorul român Arthur Segal - (n. 1875).
    • 1944Thomas Mann devine cetăţean american.
    • 1959: A venit pe lume politicianul român Petru Tărniceru.
    • 1961: A intrat în vigoare Tratatul asupra Antarcticii, elaborat în anul 1959 ; tratatul bloca, pe o perioadă de 30 de ani, pretenţiile oricărui stat la o suveranitate teritorială în Antarctica, unde cercetarea ştiinţifică este liberă, iar orice activitate cu scopuri militare este interzisă.
    • 1985: Echipa naţională de handbal masculin a obţinut, la Frankfurt pe Main(Germania), titlul de campioană mondială universitară.
    • 1985: Un avion Boeing 747 aparţinând companiei "Air India" care efectua un zbor pe ruta Ottawa - New Delhi s-a prăbuşit în largul coastelor Irlandei. Şi-au pierdut viaţa 329 de persoane.
    • 1990Republica Moldova îşi declară independenţa
    • 1992: Gangsterul american John Gotti a fost condamnat la închisoare pe viaţă.
    • 1995: S-a stins din viaţă medicul american Jonas Salk, creatorul primului vaccin împotriva poliomielitei (n. 1914).
    • 2001: S-a desfăşurat, la Teatrul de Balet "Oleg Danovski" din Constanţa, prima ediţie a Concursului Internaţional de Dans. (23 iunie - 1 iulie)
    • 2001: Pelerinajul Papei Ioan Paul al II-lea în Ucraina (23-27)
    • 2004Gloria Macapagal Arroyo, a fost proclamată oficial, de Congresul filipinez, învingătoare în alegerile prezidenţiale din 10 mai 2004.
    • 2005: Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din Grupul celor şapte state puternic industrializate plus Rusia (G-8). (Londra)
    • 2005: Forumul Crans Montana. Sunt aşteptaţi să participe preşedintele ucraineanViktor Iuşcenko, preşedintele în exerciţiu al OSCEDimitrij Rupel, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, primul ministru macedonean Vlado Buckovski şi vicepreşedintele Băncii Mondiale Jean Francois Rischard. (Monaco, 23-25)
    • 2005: Miniştrii de finanţe şi directorii băncilor centrale din 55 de ţări, care sunt membre ale Băncii Islamice de Dezvoltare (IDB) se întâlnesc în vederea sprijinirii comerţului din cadrul blocului islamic. (MalaeziaKuala Lumpur, 23-24)
    • 2006: Primul concert al formaţiei Depeche Mode în România.
    • 2007: Fundaţia “George Manu” a aniversat împlinirea a 80 de ani de la înfiinţarea Legiunii Arhanghelul Mihail, printr-o ceremonie desfăşurată la mormintele a doi dintre intemetorii acestei organizaţii: Radu Mironovici si Corneliu Georgescu.
    • 2010: Doi militari români din Batalionul 33 Manevra au murit în Afganistan în urma exploziei unui dispozitiv improvizat, acţionat de la distanţă.
    • 2011: Parlamentul European i-a ridicat imunitatea PSD-istului Adrian Severin acuzat de corupţie.
    • scriitori români - 23 iunie:

      23.06.1834 - s-a născut Alexandru Odobescu (m. 1895)
      23.06.1909 - s-a născut Ovidiu Papadima (m. 1996)
      23.06.1913 - a murit Ilarie Chendi (n. 1871)
      23.06.1935 - s-a născut Horvat Saluc
      23.06.1943 - s-a născut Viola Vancea
      23.06.1944 - s-a născut Petru Pistol
      23.06.1954 - s-a născut Traian Ştef
      23.06.1957 - s-a născut George Lisandru
      23.06.1996 - a murit Aurel Chirescu (n. 1911)

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->