Răspunsuri


  • 23 septembrie în istorie ~ Se înfiinţează Interpolul// Un director de la NATO este arestat pentru spionaj.


    La 23 septembrie 1386 a început domnia lui Mircea cel Bătrân. În 1916 s-a născut Aldo Moro, prim-ministru al Italiei, asasinat de Brigăzile Roşii. În 1923 s-a înfiinţat Interpol. Iar în 1963 a fost arestat directorul adjunct al serviciului de presă al NATO.Interpol_533519

    1386. Prin moartea lui Dan I a început domnia lui Mircea cel Bătrân. În timpul acestuia se pun bazele principalelor instituții feudale în Țara Românească.

    1800. A murit chimistul german Friedrich Wöhler, pionier al chimiei organice. De numele lui se leagă descoperirea unor elemente precum siliciul, beriliul, nichelul și titanul.

    1846. Urbain Jean Joseph Le Verrier şi John Couch Adams descoperă planeta Neptun.

    1870. A murit Prosper Mérimée, considerat creatorul nuvelei realiste franceze.

    1889. S-a născut Walter Lippmann (decedat 1974), scriitor, jurnalist, sociolog și politolog american, celebru pentru ideile sale legate de opinia publică și propagandă. Este unul dintre primii care a folosit conceptul de Război Rece în jurnalismul mondial. Tot el a introdus termenul de stereotip de gen. Lippmann a studiat la Harvard, avându-l ca profesor pe filosoful George Santayana, și a fost de două ori distins cu Premiul Pulitzer.

    1901. S-a născut Jaroslav Seifert, poet şi publicist ceh, laureat al Premiului Nobel.

    1909. A fost publicat în premieră romanul Fantoma de la operă de Gaston Leroux.

    Cea mai reușită punere în scenă a operei a fost realizată de scenografa de origine română Maria Björnson, care a făcut din Phantom Of The Opera cel mai grandios musical al lumii, jucat timp de 20 de ani în faţa a peste 100 de milioane de specatori din 21 de ţări. Elementele senzaţionale incluse în spectacol (gondola subterană, scările care se schimbă, candelabrul care cade, dar şi costumele somptuoase) au rămas până astăzi un reper în lumea scenografiei redefinind standardele în domeniu.

    Maria Björnson (1949-2002) a fost una dintre cele mai prolifice şi mai importante scenografe ale Angliei, recunoscută în breaslă drept un fenomen unic. Provine dintr-o familie cu o componenţă specială: născută la Paris, mama ei a fost româncă, tatăl, norvegian. Bunicul pe linie paternă, Björnstjerne Björnson, a fost laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, iar bunicul din partea mamei, Avocatul Poporului şi Şeful Justiţiei din România. Străbunicul ei, Nicolae Prodan de Kinsbunn, a fost directorul Teatrului Naţional Român si bun prieten cu George Enescu. Maria Björnson a lucrat toată cariera ei cu o pasiune ieşită din comun, realizând designul a peste 120 de producţii.

    1916. S-a născut Aldo Moro, prim-ministru al Italiei, preşedinte al Partidului Creştin – Democrat. A fost asasinat, în 1978, de gruparea teroristă Brigăzile Roșii.

    1923. Reprezentanți ai poliției din 20 de țări s-au reunit la Viena pentru a înfiinţa Interpolul (Organizația de Poliție Criminală Internațională).

    1926. S-a născut jazzistul american John Coltrane.

    1930. S-a născut muzicianul american Ray Charles.

    1932. Regatul Hejaz şi Nejd este redenumit Regatul Arabiei Saudite.

    1939. A murit Sigmund Freud, întemeietorul psihanalizei.

    1941. S-a născut interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca.

    1943. S-a născut interpretul spaniol Julio Iglesias.

    1948. S-a născut actorul George Mihăiță.

    1949. S-a născut cântărețul american Bruce Springsteen.

    1950. S-a născut actorul Șerban Ionescu.

    1963. A murit actorul Jules Cazaban.

    1963. Arestarea lui Georges Pâques, șef adjunct al serviciului de presă al NATO, pentru spionaj în favoarea URSS.

    1970. A murit Bourvil, unul dintre cei mai îndragiţi actori francezi.

    1973. A murit poetul chilian Pablo Neruda, laureat Nobel (n. 1904).

    1991. Sovietul Suprem al Armeniei a proclamat independenţa faţă de URSS.

    2002. Belgia devine a doua țară din lume, după Olanda, în care este legiferată euthanasia.

    2002. A luat naștere browserul Mozilla Firefox, versiunea 0.1.

    2013. A murit scenaristul și actorul Geo Saizescu.

  • 23 Septembrie în istoria României
     
    • 1386 – Începe a doua domnie a lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească
    Mircea cel Bătrân (1355 – 31 ianuarie 1418) a fost domnul Țării Românești între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 și între ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418; în timpul domniei sale se pun bazele principalelor instituții feudale ale statului
    • 1386 – A încetat din viață Dan I
    Domn al Țării Românești între cca. 1383 sau 1385 – 23 septembrie1386, este fiul lui Radu I și frate vitreg al lui Mircea cel Bătrân
    • 1403 – Mircea cel Bătrân reînnoiește alianța din 1389 cu regele Poloniei Wladyslaw al II-lea Jagiello
    Este o alianță îndreptată împotriva lui Sigismund de Luxemburg, în cazul în care acesta din urmă ar fi pornit un război cu una din cele două țări
    • 1716 – A încetat din viață Antim Ivireanul
    Autor, tipograf, gravor, teolog, episcop și mitropolit român de origine georgiană. Mitropolit de București, autor al unor celebre Didahii, ce reprezintă o colecție de predici folosite la Marile Sărbători de peste an, Antim Ivireanul a fost o personalitate culturală remarcabilă a literaturii române vechi. A fost cel care a înființat prima bibliotecă publică în Bucureștiul de astăzi, în secolul XVIII. A fost ucis de către turci (lângă Adrianopol, în drumul spre surghiun la Mănăstirea Sf. Ecaterina, de pe muntele Sinai) (n. 1660)
    • 1879 – Societatea de cultură macedo-română a lansat o proclamație
    Constituă recent la București și recunoscută prin înalt decret domnesc la 15 aprilie1880, societatea a funcționat în mod continuu, nefiind desființată de la data înregistrării ca persoană juridică. Societatea a chemat pe toți românii din sudul Dunării să învețe limba română și să trăiască în pace cu toate popoarele cu care viețuiesc
    • 1884 – S-a născut Mihai Costăchescu
    Istoric și folclorist, profesor secundar de limbă şi literatură română la Iaşi şi la Buzău (1913-1916), cercetător la Secţia de Istorie Medievală a Institutului de Etnografie şi Folclor din Iaşi, secretar al Societăţii Istorico-Arheologice a Muzeului Municipal Iaşi (1920-1930). A colaborat la numeroase publicaţii ale vremii: Buletinul Muzeului Municipal Iaşi, Ion Neculce, Moldova, membru corespondent (din 1939) al Academiei Române. S-a remarcat ca editor de izvoare slavo-române: Documente moldoveneşti înainte de Ştefan cel Mare, Documente moldoveneşti de la Ştefan cel Mare, Documente moldoveneşti de la Bogdan Voevod 1504-1517,_ etc. A adunat o bogată colecţie de poezii populare, între care şi o variantă a Mioriţei (d. 1953)
    • 1923 – S-a adoptat, în România, Legea pentru organizarea învăţământului silvic
    Învăţământul silvic este încadrat la Şcoala Politehnică din Bucureşti, unde va funcţiona până în 1948, cu trei grade (inferior, mediu şi superior)
    • 1941 – S-a născut Sofia Vicoveanca
    Renumită interpretă de muzică populară din zona Bucovinei, poetă și actriță de film, a cântat solistă la Ansamblul de Cântece și Dansuri "Ciprian Porumbescu" din Suceava, Ansamblul Rapsozii Botoșanilor. Repertoriul Sofiei Vicoveanca cuprinde cântece de leagăn, de nuntă sau cumetrie, doine de dragoste și dor, colinde, bocete sau balade, dar cele mai multe sunt cântece de voie bună, specifice lumii satului. A publicat trei volume de versuri: Dureri ascunse, Cu inima-n palme, Taine în adânc păstrate
    Lume dragă am petrecut

     
    • 1948 – S-a născut George Mihăiță
    Actor de teatru și film, director al Teatrului de Comedie din Bucureşti. A avut numeroase roluri pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti în: Fata Morgana de Dumitru Solomon, Jocul dragostei și al întâmplării de Marivaux, Livada cu vișini de A. P. Cehov, Harold și Maude de Colin Higgins, Troilus și Cresida de William Shakespeare, Poker de Adrian Lustig, În plină glorie! de Peter Quilter, etc., pentru unele piese a semnat și regia. Numeroase roluri în filme: Reconstituirea, Brigada Diverse, Veronica, Ilustrate cu flori de cîmp, Pentru patrie, Ultima noapte de dragoste, Saltimbancii, François Villon - Poetul vagabond, Omul zilei, Undeva la Palilula și în televiziune: Urmărirea, Mușatinii
    • 1950 – S-a născut Șerban Ionescu
    Actor de teatru și film, a jucat teatru la Târgu Jiu, apoi în București, la Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, la Teatrul Național și în filme: Ion: Blestemul pămîntului, blestemul iubirii, Burebista, Imposibila iubire, Pădureanca, Șobolanii roșii, Prea târziu, De ce eu?, Umilința (d. 2012)
     
    Dineu cu proști de Francis Veber, regia Ion Caramitru, cu Horațiu Mălăele, Șerban Ionescu

     
    • 1951 – S-a născut Marcel Bejgu
    Artist plastic contemporan, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, președintele filialei Ploiești a acestei Uniuni. Și-a expus lucrările în expoziții de grup și personale, în țară și străinătate.
    • 1963 – A încetat din viață Jules Cazaban
    Actor de teatru și film, violoncelist, a debutat pe scena Teatrului Național din Iași, la București a colaborat cu mai multe trupe teatrale independente, printre care Compania Maria Ventura, teatrul Bulandra-Maximilian-Storin, trupele îndrumate de Sică Alexandrescu, Teatrul Nostru, Teatrul Municipal Lucia Sturdza-Bulandra. A avut o bogată activitate în cinematografie, radio și televiziune și a fost profesor la Institutul de artă teatrală și cinematografică “I. L. Caragiale” din București. (n. 1903)
    • 1967 – A încetat din viață Ștefan Nădășan
    Inginer electromecanic, întemeietorul şcolii româneşti de încercarea materialelor, a contribuit la îmbunătăţirea fontelor şi a adus importante inovaţii în sudura metalelor, membru titular (din 1963) al Academiei Române (n. 1901)
    • 2005 – A încetat din viață Ada Zevin
    Artistă plastică basarabeană, s-a revendicat din post-expresionism, din pictura franceză și cea română, realizând o operă originală prin combinarea mijloacelor de expresie clasice cu cele moderne și cu cele specifice creației populare (n. 1918)
    • 2012 – A început prima ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – „RadiRo” (23 septembrie – 1 octombrie)
    Organizat de Radio România, a adus pe scena muzicală din România prestigioase ansambluri simfonice radio ca BBC Symphony Orchestra, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI sau Orchestre Philharmonique de Radio France
    • 2013 – A încetat din viață Geo Saizescu
    Regizor, scenarist și actor de film. Doi vecini, Astă seară dansăm în familie, Păcală, Eu, tu, și... Ovidiu, Păcală se întoarce (n. 1932)
     
    Mircea cel Bătrân, Domnul Țării Românești
     
    Fotografie

    • scriitori români - 23 septembrie:

      23.09.1898 - s-a născut Alfred Margul-Sperber (m. 1967)
      23.09.1927 - s-a născut George Sorescu
      23.09.1952 - s-a născut Alexandru Cristian Miloş 
      23.09.1962 - s-a născut Nicolae Coande
      23.09.2000 - a murit Costache Olăreanu (n. 1929)
      23.09.2001 - a murit Florin Vasiliu (n. 1929)

  • 23 septembrie

    De la Wikipedia, enciclopedia liberă

    23 septembrie este a 266-a zi a calendarului gregorian și a 267-a zi în anii bisecți. 99 zile rămase până la sfârșitul anului.

    Evenimente

    200px-Neptune_Full.jpg?width=200

    Nașteri

    Euripide, dramaturg grec

     

    Decese

    Sărbători

    • Ziua Internațională a Curățeniei
    • Arabia SaudităZiua națională - aniversarea întemeierii regatului saudit (1934)
  • Calendarul zilei de 23 septembrie

    1909: Era publicată prima ediţie a romanului „Fantoma de la operă”, scris de francezul Gaston Leroux

    1916: Se năştea Aldo Moro, al 38-lea premier al Italiei, asasinat în 1978

    1923: Era creată Organizaţia de Poliţie Criminală Internaţională, pe scurt Interpol

    1930: Se năştea artistul american Ray Charles, un pionier al muzicii soul (d. 2004)

    1934: Se întemeia Regatul Arabiei Saudite, ziua devenind sărbătoare naţională

    1939: Înceta din viaţă Sigmund Freud, psihiatru austriac, întemeietorul psihanalizei (n. 1856)

    1941: Se năştea interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca

    1943: Se năştea muzicianul spaniol Julio Iglesias

    1948: Se năştea actorul George Mihăiţă

    1949: Se năştea rockerul american Bruce Springsteen

    1950: Se năştea actorul Şerban Ionescu (d. 2012)

    1973: Înceta din viaţă Pablo Neruda, poet chilian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe 1971 (n. 1904)

    1980: Bob Marley se prăbuşea pe scenă în timpul unui concert la Pittsburgh, Pennsylvania, fiind ultima apariţie pentru artistul jamaican, răpus de cancer câteva luni mai târziu

    1991: Minerii de la Vulcan intrau în grevă, solicitând prezenţa premierului

    2001: Artista australiană Kylie Minogue urca pe prima poziţia în clasamentul din Marea Britanie cu hit-ul ‘Can’t Get You Out Of My Head’, reuşind să se menţină în frunte timp de 5 săptămâni

    2002: Belgia devenea a doua ţară din lume, după Olanda, care legaliza euthanasia

    2002: Era lansată cea dintâi versiune a browser-ului web Mozilla Firefox

    2007: Cu cel de-al doilea său album, intitulat ‘All The Lost Souls’, englezul James Blunt se impunea în topul vânzărilor din Regatul Unit

    2013: Se stingea din viaţă Geo Saizescu, regizor, scenarist şi actor (n. 1932)

    2014: Se încheia perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile prezidenţiale, scrutin câştigat de Klaus Iohannis

    2015: Liderii Uniunii Europene aprobau, cu majoritate de voturi, sistemul cotelor de repartizarea a migranţilor ajunşi pe continent

  • Cronologia evenimentelor zilei de 23 septembrie :

     

    sursa: Portal:Calendar Metapedia

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->