Citatul zilei:
Se spune că fiecare fulg de zăpadă este diferit. Dacă ar fi adevărat, cum ar mai putea lumea să meargă mai departe? Cum ne-am mai putea ridica în picioare? Cum ne-am mai reveni din contemplarea acestui miracol?
Zile de Crăciun 12 povestiri şi 12 sărbători pentru 12 zile - Jeanette Winterson
1939: Începutul războiului ruso-finlandez.
Calendarul zilei de 30 noiembrie
1667: Se năştea scriitorul irlandez Jonathan Swift (d. 1745)
1835: Se năştea scriitorul american Mark Twain, pseudonim pentru Samuel Langhorne Clemens (d. 1910)
1874: Se năştea Winston Churchill, fost premier al Marii Britanii (d. 1965)
1900: Înceta din viaţă scriitorul irlandez Oscar Wilde (n. 1854)
1936: Se năştea actorul Mitică Popescu
1954: Se năștea actrița italiană Simonetta Stefanelli
1958: Se năștea cântăreața americană Stacey Lynn Swain
1965: Se năştea actorul american Ben Stiller
1965: Se năștea Akishino-no-miya Fumihito Shinnō, prinț al Japoniei
1966: Barbados îşi declara independenţa faţă de Marea Britanie, ziua devenind sărbătoare naţională
1968: Se năștea cântăreața britanică Desirée Annette Weeks, al cărei nume de scenă este Des’ree
1978: Se năștea actorul și regizorul mexican Gael García Bernal
1983: Se năștea fotbalistul Adrian Cristea
1992: România adera la Convenţia Europeană privind statutul copiilor născuţi în afara căsătoriei
1999: Înceta din viaţă chitaristul american Charlie Byrd (n. 1925)
2007: Pugilistul Lucian Bute era decorat cu Ordinul Meritul Sportiv clasa I
2008: În România erau organizate primele alegeri parlamentare după sistem uninominal
2008: Se stingea din viaţă scriitorul şi enciclopedistul Artur Silvestri (n. 1953)
2013: Actorul american Paul Walker, star al seriei cinematografice ‘Furios şi Iute’, murea într-un accident de maşină (n. 1973)
Răspunsuri
scriitori români - 30 noiembrie:
30.11.1874 - s-a născut Paul Zarifopol (m. 1934)
30.11.1918 - s-a născut Dan A. Lăzărescu (m. 2002)
30.11.1930 - s-a născut Andrei Bantaş (m. 1997)
30.11.1932 - s-a născut Zsolt Galvalfi
30.11.1934 - a murit Cincinat Pavelescu (n. 1872)
30.11.1936 - s-a născut Grişa Gherghei
30.11.1943 - s-a născut Paul Eugen Banciu
30.11.1979 - s-a născut Andrei Terian
• Sfântul Andrei, ocrotitorul României (calendarul creștin-ortodox, romano-catolic, greco-catolic)
• Ziua românilor de pretutindeni
1224 – Regele Andrei al II-lea al Ungariei emite Diploma Andreanum (Hrisovul de aur al sașilor transilvăneni)
Este un document (diplomă privilegială) care întărește privilegiile date de înaintașul său Geza al II-lea populației săsești din Transilvania. Documentul nu s-a păstrat în original, ci numai ca o parte a reconfirmării din 1317 a Diplomei andreiene de către regele Carol Robert de Anjou. Regiunea colonizată de aceștia, cuprinsă între Orăștie și Baraolt, inclusiv ținutul locuit de secui, se organizează ca un teritoriu autonom cu numeroase privilegii, în schimbul unor obligații financiare și militare față de coroană; cu acest prilej li s-a asigurat dreptul de a folosi, liberi de orice obligaţie, „pădurea românilor şi a pecenegilor”
1811 – S-a născut Alexandru Hașdeu (Hâjdău)
Scriitor şi profesor din Basarabia, membru fondator (din 1866) al Academiei Române. În 1830, în revista moscovită Vestnik Evropî sunt publicate primele scrieri filosofice ale lui Alexandru Hâjdău, Despre calitatea Poeziei Divine și Despre scopul filosofiei. A adus o contribuție importantă la unificarea principatelor române. Discursul din 1837, publicat în 1838 la Brașov și în 1839 la București, a fost piatră de temelie a unificării principatelor la 24 ianuarie 1859. Prin scrisoarea Epistolă către români (publicată la 2 ianuarie1859), Hâjdău definește elementul cheie al mesianismului românesc, denumit și școala basarabeană, prin care dovedește participarea inteligentă (și de multe ori hotărâtoare, ca în 1918) a basarabenilor la actul de întregire a neamului românesc. Este tatăl lui Bogdan Petriceicu Hasdeu (d. 1872)
1874 – S-a născut Paul Zarifopol
Critic literar care a desfășurat și o amplă activitate de publicist, moralist, eseist politic și istoric al civilizației românești. A fost director al prestigioasei reviste interbelice Revista Fundațiilor Regale Carol al II-lea. Volume publicate: Din registrul ideilor gingașe, Artiști și idei literare române, Încercări de precizie literară, Pentru arta literară (d. 1934)
1909 – A încetat din viață Augustin Bunea
Istoric și teolog greco-catolic, membru titular (din 1909) al Academiei Române, apărător al acuzaţilor în procesul intentat memorandiştilor (n. 1857)
1924 – S-a născut Nicolae Stoicescu
Istoric medievist, membru de onoare al Academiei Române. A fost cercetător și cercetător științific principal la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, a editat monografii dedicate unor domnitori precum Vlad Țepeș (tradusă și în limbile engleză, japoneză și greacă), Matei Basarab, Constantin Șerban și Radu de la Afumați, a fost printre colaboratori la tratatele Istoria României (vol. II-III), Istoria dreptului românesc (vol. I), la volumul Politica externă a României. Dicționar cronologic și la dicționarul Instituții feudale în Țarile Române. A îndeplinit funcția de ministru al cultelor în primul guvern Petre Roman, iar apoi a fost numit ambasador al României în Grecia (d. 1999)
1928 – A avut loc primul concert de muzică simfonică al Orchestrei Radio în direct
S-a deschis astfel prima stagiune muzicală Radio, 1928-1929. Concertul a fost transmis în direct din studio-ul special amenajat, iar publicul l-a ascultat în faţa aparatelor de radio. Orchestra Naţională Radio a fost înființată din iniţiativa şi sub conducerea compozitorului Mihail Jora, fiind inaugurată la numai o lună de la înfiinţarea postului naţional de radio din România. Astăzi sala de concerte a Societăţii Române de Radiodifuziune poartă numele Mihail Jora
Mihail Jora – Privelişti moldoveneşti partea I
1930 – S-a născut Gregorian Eustaţiu
Pictor și scenograf la Teatrul de Păpuşi din Craiova. Are numeroase colaborări cu teatre din ţară şi din străinătate, expoziţii personale de pictură şi o expoziţie de scenografie. Preşedintele filialei Uniunii Artiștilor Plastici Craiova. Premii şi medalii pentru pictură şi scenografie la diferite manifestări naţionale şi internaţionale, distincţia pentru merite deosebite în artă cu grad de Cavaler, acordată de Preşedinţia României (2001)
1930 – S-a născut Andrei Bantaş
Traducător, anglist, profesor la Catedra de Limbi Germanice a Universității București, autor de manuale şi dicționare și traduceri din limba engleză, unele dintre acestea fiind realizate în colaborare cu Leon Levițchi. A tradus din autori ca Anne Brontë, Samuel Butler, Arthur Conan Doyle, Thomas Hardy, D. H. Lawrence sau Oscar Wilde (d. 1997)
1934 – A încetat din viață Cincinat Pavelescu
Poet și epigramist, autor de romanțe, lieduri, cantilene, serenade și madrigaluri (n. 1872)
1938 – Asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu
În noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938 Codreanu a fost omorât (sugrumat), împreună cu alți 13 legionari – Nicadorii (asasinii lui I.G. Duca) și Decemvirii (asasinii lui Mihail Stelescu), de jandarmii care îi transportau pe deținuți la închisoarea Jilava. Incidentul are loc în pădurea Tâncăbești, din apropierea capitalei. Motivul oficial invocat a fost încercarea de evadare, dar din mărturiile participanților reiese că asasinarea celor 14 legionari a fost executarea unui ordin dat de Carol al II-lea
1938 – A încetat din viață Corneliu Zelea Codreanu
Conducătorul extremei-drepte naționalist creștine al partidului Garda de Fier Legionarii i-au atribuit titlul Căpitanul (n. 1899)
1943 – S-a născut Paul Eugen Banciu
Romancier, editor de reviste literare, eseist, scenarist de film și ziarist, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Are o variată activitate redacțională și publicistică ca ziarist și secretar general de redacție la ziarul Unirea din Alba Iulia; redactor și secretar de redacție la revista Orizont din Timișoara. Debutul publicistic s-a produs în 1972 cu proză scurtă, fiind urmată de colaborări la revistele literare Orizont, Luceafărul, Contemporanul, Tribuna, România literară, Cuvânt românesc, Transilvania, Orient Latin, etc. La sfârșitul carierei publice, a funcționat ca director al Bibliotecii Județene Timiș. A semnat scenariul pentru filmele artistice Femeia din Ursa Mare, Vară târzie, Casa de pânză, a primit Premiul Uniunii Scriitorilor (1995)
1945 – S-a născut Radu Lupu
Pianist și compozitor cu recunoaştere internaţională, stabilit în Marea Britanie și Elveția. A studiat pianul de la 6 ani și la vârsta de 12 ani debutează cu un program complet de muzică compusă de el însuși. În noiembrie 1969 debutează pe scena londoneză, înregistrând un mare succes cu Sonatei pentru pian No.3, Op.10 de Beethoven. Cariera lui Radu Lupu continuă alături de cele mai prestigioase orchestre și cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 el cântă în SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, și cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini. Apoi face un turneu de doi ani prin America, cu Orchestra Filarmonică din New York. Ulterior întreprinde cu regularitate turnee în Europa și Statele Unite, dar și în Asia (în Israel și în China). Numeroase premii: Premiul I la Festivalul Internațional „George Enescu”, 1967 (împreună cu Dan Grigore), Premiul Grammy, 1995, pentru Cea mai bună înregistrare instrumentală a anului, cu Sonata în Si bemol major și Sonata în La major de Franz Schubert (la patru mâini, cu Daniel Barenboim), Premiul Edison, 1995, pentru Cea mai bună înregistrare instrumentală a anului, cu sonate de Robert Schumann, Premiul Arturo Benedetti Michelangeli, ediția 2006
Schubert – Four Impromptus D. 935 2012
1947 – Au loc manifestații ale populației evreiești din București și din alte orașe din România_
Este salutată hotărârea ONU din 29 noiembrie, privind crearea unui stat evreiesc în Palestina
1976 – S-a născut Călin Geambașu
Solist vocal, compozitor, orchestrator, instrumentist. Își face debutul artistic în anul 1995 la emisiunea Școala Vedetelor, moment ce marchează și începutul carierei sale de compozitor si interpret. A făcut parte din grupul No Comment (2002–2003), a evoluat alaturi de trupa sa si a tatalui sau, Petre Geambasu in cadrul emisiunii PRO tv Dansez pentru tine, unde a cantat timp de 14 sezoane
1983 – S-a născut Adrian Cristea
Jucător de fotbal, mijlocaș, care a făcut parte din echipa națională de fotbal a României. A jucat la Politehnica Iași, Dinamo București, Universitatea Cluj, Petrolul Ploiești, Steaua București, în prezent la_ Concordia Chiajna_
1990 – S-a înfiinţat, în România, Comandamentul Trupelor de Paraşutişti
Structură specializată a Forţelor Aeriene cu atribuţii de prognoză, concepţie, planificare, organizare, comandă şi control al întregii activităţi din Trupele de Paraşutişti
2008 – Desfășurarea primelor alegeri parlamentare uninominale din România
În premieră, la acele alegeri s-a renunţat la votul pe liste, reprezentanţii politici ai cetăţenilor fiind aleşi printr-un sistem mixt, în care candidaturile şi votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proporţional
2008 – A încetat din viață Artur Silvestri (Gabriel Tîrnăcop)
Scriitor cu activitate enciclopedică, istoric al civilizațiilor, promotor cultural, editor, întemeietor de organizații culturale și cetățenești (n.1953)
Primul concert de muzică simfonică al Orchestrei Radio, transmis în direct, 1928
Cronologia evenimentelor zilei de 30 noiembrie :
sursa: Portal:Calendar Metapedia
30 noiembrie în istoria muzicii
1955: Se năştea cântăreţul englez William Broad, al cărui nume de scenă este Billy Idol
1958: Se năștea cântăreața americană Stacey Lynn Swain
1963: Al doilea disc The Beatles, intitulat ‘With The Beatles’, devenea cel dintâi al unui grup britanic vândut într-un milion de exemplare
1968: Se năştea cântăreaţa engleză Des’ree
1968: Se năștea cântăreața britanică Desirée Annette Weeks, al cărei nume de scenă este Des’ree
1969: Trupa engleză The Rolling Stones susţinea ultimul concert din turneul nord-american
1982: Megastarul american Michael Jackson lansa discul ‘Thriller’
1994: Rapperul american Tupac Shakur era împuşcat de 5 ori la New York, murind ulterior
1997: Metallica reuşea primul No. 1 în SUA cu discul ‘Reload’, al 3-lea din cariera trupei
1999: Chitaristul american Don ‘Sugarcane’ Harris (n. 1938)
2012: Rihanna se impunea în Marea Britanie cu ‘Unapologetic’, al 7-lea album din carieră
2016: Spotify anunţa că piesele rapperului canadian Drake au fost cele mai ascultate pe această populară platformă de ‘streaming’ muzical