Răspunsuri

  • Cronologia evenimentelor zilei de 9 iunie :

    • 68: După ce senatul roman l-a declarat inamic public, împăratul roman Nero s-a sinucis - (n. 37).
    • 1534: Frencezul Jacques Cartier devine primul explorator european care descoperă fluviul St. Lawrence aflat în prezent în Quebec, Canada.
    • 1598: S-a încheiat un tratat de alianţă între împăratul Rudolf al II-lea şi Mihai Viteazul, la Mănăstirea Dealu.
    • 1640: S-a născut Leopold I, împărat al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană (d. 1705)
    • 1672: A venit pe lume ţarul Petru I al Rusiei (d. 1725)
    • 1815: Semnarea actului final al Congresului de la Viena; Franţa este redusă la graniţele din 1792Austria obţine Galiţia, Tirolul, Triestul, Dalmaţia, Stiria, Lombardia şi Veneţia; Olandaprimeşte Belgia.
    • 1843: S-a născut scriitoarea austriacă Bertha von Suttner, laureată a Premiului Nobel (d. 1914).
    • 1848: Începutul revoluţiei paşoptiste în Muntenia. Adunarea de la Islaz. Ion Heliade Rădulescu citeşte Proclamaţia de la Islaz, programul revoluţiei din Ţara Românească.
    • 1856Vasile Alecsandri a publicat, în revista "Steaua Dunării", poezia "Hora Unirii"; în scurt timp a devenit imnul de luptă pentru Unirea Principatelor, imnul unităţii naţionale româneşti.
    • 1870: A decedat scriitorul englez Charles Dickens - (n. 1812)
    • 1891: S-a stins din viaţă Ludvig Lorenz, fizician şi matematician danez (n. 1829)
    • 1912: A trecut în nefiinţă Ion Luca Caragiale, dramaturg, prozator, editor de reviste umoristice (n. 1852).
    • 1919: S-au stabilit relaţii la nivel de legaţie între România şi Polonia.
    • 1930: Deoarece gruparea din liberală din PNL, condusă de Gheorghe Brătianu, era favorabilă restaurării carliste, aceasta este exclusă din Partidul Naţional Liberal, şi formează un partid separat: P.N.L. – Gheorghe Brătianu.
    • 1934: Personajul de desene animate, Donald, creat de Walt Disney, debutează pe ecrane în filmul "Găinuşa cea înţeleaptă".
    • 1934: S-a reluat relaţiile diplomatice normale dintre România şi U.R.S.S, după ce fuseseră întrerupte de către Rusia la 31.12.1917.
    • 1939: A venit pe lume soprana Ileana Cotrubaş.
    • 1944: În cel de-al doilea război mondialUniunea Sovietică invadează partea răsăriteană a regiunii Karelia a Finlandei.
    • 1948: S-a născut scriitorul Mircea Pospai.
    • 1949: Preotul Vasile Tepordei a fost “judecat” de sovietici şi condamnat la muncă silnică pe viaţă, pentru articolele antistaliniste publicate la începutul razboiului şi pentru faptul că nu voia să recunoască existenţă unei "naţii moldoveneşti".
    • 1959: Este lansat la apă "George Washington", primul submarin dotat cu rachete balistice.
    • 1963: S-a născut actorul american Johnny Depp.
    • 1974: A murit scriitorul guatemalez Miguel Ángel Asturias, laureat al Premiului Nobel (n. 1899)
    • 1983Margaret Thatcher şi Partidul Conservator au câştigat a doua oară consecutiv alegerile generale din Marea Britanie.
    • 1998: A avut loc inaugurarea, la Bucureşti, a "Monumentului Km 0", reconstituit şi restaurat pe vechiul amplasament din faţa bisericii Sfântul Gheorghe Nou.
    • 2005Muzeul Memorial de la Sighet inaugurează o nouă sală ce va face cunoscută vizitatorilor "poezia din închisori" compusă de detinuţii politici ai sistemului comunist
    • 1939505070?profile=original

      Ion Luca Caragiale (n. 1 februarie 1852, Haimanale, județul Prahova, astăzi I. L. Caragiale, județul Dîmboviţa, d. 9 iunie 1912, Berlin) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român, de origine greacă. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. A fost ales membru al Academiei Române post-mortem.

      S-a născut în ziua de 1 februarie 1852, în satul Haimanale, care-i poartă astăzi numele, fiind primul născut al lui Luca Caragiale și al Ecaterinei. 

      Atras de teatru, Luca s-a căsătorit în 1839 cu actrița și cîntăreața Caloropulos, de care s-a despărțit, fără a divorța vreodată, întemeindu-și o familie statornică cu brașoveanca Ecaterina, fiica negustorului grec Luca Chiriac Caraboas.

      Primele studii le-a făcut între anii 1859 și 1860 cu părintele Marinache, de la Biserica Sf. Gheorghe din Ploiești, iar până în anul 1864 a urmat clasele primare II-V, la Școala Domnească din Ploiești.

      În 1870 a fost nevoit să abandoneze proiectul actoriei și s-a mutat cu familia la București, luîndu-și cu seriozitate în primire obligațiile unui bun șef de familie. 

      L-a cunoscut pe Eminescu cînd tînărul poet, debutant la Familia, era sufleur și copist în trupa lui Iorgu. În 1871, Caragiale a fost numit sufleur și copist la Teatrul Național din București, după propunerea lui Mihail Pascaly. 

      În august 1877, la izbucnirea Războiului de Independență, a fost conducător al ziarului Națiunea română.

      I.L. Caragiale a fost, printre altele, și director al Teatrului Național din București.

      De la debutul său în dramaturgie (1879) și pînă în 1892, Caragiale s-a bucurat de sprijinul Junimii, deși în întregul proces de afirmare a scriitorului, Junimea însăși a fost, până prin 1884 - 1885, ținta atacurilor concentrate ale adversarilor ei. Se poate afirma că destule dintre adversitățile îndreptate împotriva lui Caragiale se datorează și calității sale de junimist și de redactor la conservator-junimistul ziar Timpul (1878 - 1881). Prima piesă a dramaturgului, O noapte furtunoasă, bine primită de Junimea și publicată în Convorbiri literare (1879), unde vor apărea de altfel toate piesele sale, a beneficiat, la premieră, de atacuri deloc neglijabile.

      După trei ani de colaborare, Caragiale s-a retras în iulie 1881 de la Timpul, dar Comitetul Teatrului Național de la Iași, prezidat de Iacob Negruzzi, îl numește director de scenă, post pe care dramaturgul l-a refuzat. A participat frecvent la ședințeleJunimii, iar la întîlnirea din martie 1884, în prezența lui Alecsandri, și-a mărturisit preferința pentru poeziile lui Eminescu. La 6 octombrie a citit la aniversarea Junimii, la Iași, O scrisoare pierdută, reprezentată la 13 noiembrie, în prezența reginei, cu un mare succes.

      În 1889, anul morții poetului Mihai Eminescu, Caragiale a publicat articolul în Nirvana. În 1890 a fost profesor de istorie la clasele I-IV la Liceul Particular Sf. Gheorghe.
      În acelaşi an s-a căsătorit cu Alexandrina Burelly, fiica actorului Gaetano Burelly. Din această căsătorie vor rezulta mai întâi două fete.

      În ianuarie 1893, retras din ziaristică de la sfârșitul anului 1889, Caragiale a înființat revista umoristică Moftul român, subintitulată polemic “Revista spiritistă națională, organ pentru răspândirea științelor oculte în Dacia Traiană”. Începînd cu numărul 11, revista a devenit ilustrată, publicînd caricaturi, iar prin publicarea unora dintre cele mai valoroase schițe caragialiene, Moftul român s-a dovedit și un organ literar.

      Caragiale s-a bucurat de recunoașterea operei sale pe perioada vieții sale, însă a fost și criticat și desconsiderat. După moartea sa, a început să fie recunoscut pentru importanța sa în dramaturgia românească. După moartea sa, piesele sale au fost jucate și au devenit relevante în perioada regimului communist.

      "Lucrarea d-lui Caragiale este originală, comediile sale pun pe scenă câteva tipuri din viața noastră socială de astăzi și le dezvoltă cu semnele lor caracteristice, cu deprinderile lor, cu expresiile lor, cu tot aparatul înfățișării lor în situațiile anume alese de autor”.

      (Titu Maiorescu)

      Deși Caragiale a scris doar nouă piese, el este cel mai bun dramaturg român prin faptul că a reflectat cel mai bine realitățile, limbajul și comportamentul românilor. Opera sa a influențat și pe alți dramaturgi, cum ar fi Eugen Ionesco.

      În zorii zilei de 9 iunie 1912, Caragiale a murit subit în locuința sa de la Berlin, din cartierul Schöneberg, bolnav fiind de arterioscleroză.
    • Gainusa inteleapta - https://youtu.be/S534ZTdCOkE

    • scriitori români - 9 iunie:

      9.06.1909 - s-a născut Marius Mircu (m. 2008)
      9.06.1923 - a murit Nicolae N. Beldiceanu (n. 1881)
      9.06.1938 - s-a născut Elena Zaharia-Filipaş
      9.06.1939 - s-a născut Mariana Filimon
      9.06.1949 - s-a născut Teodor Bulza
      9.06.1950 - s-a născut Nicolae Firuleasa
      9.06.1954 - s-a născut Ileana Ursu
      9.06.1962 - s-a născut Radu Andriescu
      9.06.1969 - s-a născut Luminiţa Urs

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->