1405: Amiralul chinez Zheng He porneşte în prima expediţie chineză de explorare a lumii. De-a lungul mai multor călătorii, flota sa de peste 300 de nave va vizita coastele Indiei, Arabiei şi Africii de Est.

1428: Prima atestare a manăstirii Horaiţă (judeţul Neamţ), emisă de Cancelaria lui Alexandru cel Bun, domnul Moldovei (1400-1432).

1533: Papa Clement al VII-lea l-a excomunicat pe regele Henric al VIII-lea al Angliei.

1711: S-a încheiat cea de-a două şi ultima domnie a lui Dimitrie Cantemir în Ţara Moldovei.

1714: Dimitrie Cantemir este ales membru de onoare al Academiei din Berlin. Este pentru prima dată când un roman este ales într-un for ştiinţific internaţional.

1780: A apărut, în limba latină, prima gramatica a limbii romane, scrisă de Samuil Micu şi Gheorghe Şincai ("Elementa linguae daco-romanae sive valachae").

1792: Revoluţia Franceză. Proclamaţia Adunării Legislative "Patria este în pericol". Departamentele, districtele, municipalităţile, dar şi toţi cetăţenii în stare să poarte arme erau puşi în "stare de activitate permanentă".

1801: astronomul francez Jean-Louis Pons (24 septembrie 1761 - 14 octombrie 1831) descoperă prima sa cometa. De-a lungul vieţii, el a descoperit sau a contribuit la descoperirea a 37 de comete. Din 1789, când a obţinut un post de portar la Observatorul din Marsilia, Pons a învăţat extrem de repede cum să facă observaţii cu ajutorul instrumentelor ştiinţifice. A avut o capacitate remarcabilă de a ţine minte locul în care se găsesc stelele şi de a recunoaşte schimbările în poziţia acestora. Pons a înscris în jurnalul propriu descoperirea primei sale comete la data de 11 iulie 1801, descoperire pe care a trebuit s-o împartă cu astronomul Messier, care a descoperit-o cu o zi mai târziu. Foarte interesant este faptul că prima cometă descoperită de Pons a fost şi ultima descoperită de Messier. Aproape în fiecare an până în 1827, când vederea i s-a deteriorat, Pons a descoperit o nouă cometa. Jean-Louis Pons a stabilit un record de neegalat privind numărul de comete descoperite de o singură persoană.

1877: şeful statului major al armatei române a transmis generalului George Manu, ordinul să dea întreg sprijinul armatei ruse "chiar în Bulgaria".

1892: biroul american pentru invenţii a decis ca Joseph Wilson Swan din Anglia şi nu Thomas Edison a fost inventatorul cărbunelui uşor pentru lampa incandescentă. Ulterior, Swan şi Edison au fondat o companie care a produs prima lampa cu filament. Edison îşi brevetase invenţia în 1879, la un an după ce Swan brevetase prima lampa incandescenta cu cărbune în 1878. Timp de un secol, lămpile lui Swan au fost utilizate pentru a produce majoritatea semnalizatoarelor pentru maşina sau camion.

1895: Fraţii Lumiere prezintă invenţia lor, filmul, unei adunări a oamenilor de ştiinţă.

1896: Coloniile română, sârba şi cehoslovacă de la Paris organizează un miting în Sala "Wagram", prezidat de fostul ministru de Externe francez, Emil Flourens. Cu acest prilej sunt dezvăluite nedreptăţile suferite de popoarele nemaghiare din Imperiul Austro-Ungar şi se exprimă solidaritatea francezilor cu luptă dreaptă a acestora.

1913: Carol I telegrafiază regilor Şerbiei, Greciei şi Muntenegrului, rugându-i să înceteze ostilităţile cu Bulgaria, pentru începerea tratativelor de pace.

1917: Primul război mondial: Bătălia de la Mărăşti. Armata a II-a română, comandată de generalul Alexandru Averescu, înfrânge armata germană (11 iulie - 19 iulie).

1921: Mongolia devine independenta faţă de China.

1928: A avut loc sfinţirea Crucii Eroilor Bănăţeni de pe Muntele Mic.

1940: În condiţiile declanşării celui de-al doilea război mondial, România se retrage din Liga Naţiunilor (Societatea Naţiunilor), care din 1938 îşi continuă o existenţă pur formală.

1943 - Forţele Aliate invadează Sicilia, într-una dintre cele mai mari operaţiuni ale celui de-al doilea război mondial.

1944: contele Claus von Stauffenberg, un ofiţer din armata germana, transporta o bombă la sediul lui Adolf Hitler de la Berchtesgaden, din Bavaria, cu intenţia de a-l asasina pe Fuhrer. Pe măsură ce devenea clar că războiul va fi pierdut de Germania şi atrocităţile comise de Hitler erau din ce în ce mai numeroase, un număr tot mai mare de germani "civili şi militari" au început să conspireze asasinarea liderului lor. Deoarece era improbabil că masele să se întoarcă împotriva omului în mâinile căruia se găseau vieţile şi viitorul lor, această sarcină revenea persoanelor apropiate de Hitler. Complotul a fost condus de Claus von Stauffenberg, proaspăt promovat la gradul de colonel, fapt care îi conferea acces la sediile lui Hitler de la Berchtesgaden şi Rastenburg. Stauffenberg a făcut parte din armata germana încă din 1926. Ca ofiţer în campania împotriva Uniunii Sovietice, a ajuns să fie dezgustat de modul în care conaţionalii săi îi tratau pe prizonierii evrei şi sovietici. A cerut un transfer în Africa de Nord, unde şi-a pierdut ochiul stâng, mâna dreaptă şi două degete de la mâna stângă. După ce s-a recuperat şi s-a hotărât să-l îndepărteze pe Hitler de la putere cu orice preţ, Stauffenberg a plecat la Berchtesgaden la data de 3 iulie şi a primit de la un alt ofiţer, generalul-major Helmuth Stieff, o bombă suficient de mică pentru a putea fi ascunsă într-o geantă. La 11 iulie, Stauffenberg a fost chemat la Berchtesgaden pentru a-i raportă lui Hitler situaţia militară actuală. Planul era să utilizeze bomba la 15 iulie, însă în ultimul moment, Hitler a fost chemat la celălalt sediu al său din Rastenburg, în Prusia de Est. Stauffenberg a fost rugat să-l însoţească. La 16 iulie, a avut loc în suburbia berlineza Wannsee o întâlnire între Stauffenberg şi colonelul Caesar von Hofacker, un alt conspirator. Hofacker l-a informat că apărarea germana a cedat în Normandia şi ca situaţia s-a întors împotriva lor în Vest. Tentativa de asasinat a fost amânată până la data de 20 iulie, trebuind să se producă la Rastenburg.

1946: Consiliul de Miniştri aprobă proiectul Legii electorale şi pe cel privind organizarea Reprezentanţei naţionale, fără modificările cerute de reprezentanţii PNŢ şi PNL: formularea clară a garanţiilor necesare pentru o bună şi adevărată întocmire a listelor electorale, garanţii pentru o corectă şi nestingherită efectuare a operaţiilor de votare, posibilitatea de a fixa arbitrar centre de votare fără altă îngrădire decât a plafonului maxim de alegători, posibilitatea de a convoca şi dizolva Corpurile legiuitoare după simple indicaţii ale unui interes politicianist de moment etc. Emil Haţieganu (PNŢ) şi Mihail Romniceanu (PNL) refuză să participe la vot.

1951: Germania devine Membru UNESCO.

1956: Prin HCM nr. 1361, Ministerul Afacerilor Interne este împărţit în două departamente: Departamentul Securităţii (care s-a grupat pe structura Direcţiei Generale a Securităţii Statului, cu unele modificări privind direcţiile şi departamentele) şi Departamentul Internelor.

1962: Prima emisiune de televiziune în mondovision prin satelitul "Telestar".

1975: Arheologii chinezi au anunţat descoperirea a trei morminte ce adăposteau 6000 de statuete reprezentând luptătorii împreună cu împăraţii lor şi care datează din perioada 221 - 206 î. Hr.

1977: Martin Luther King primeşte postum Medalia Libertăţii, semnificând recunoaşterea oficială de către guvernul Statelor Unite a meritelor sale.

1987: Ziua Mondială a Populaţiei - A fost declarată ca zi internaţională de către Organizaţia Naţiunilor Unite în 1987, când populaţia lumii a atins pragul de 5 miliarde.

1991: Eclipsă totală de soare în Hawaii şi Mexico. O eclipsă solară a aşternut o pătură de întuneric ce s-a întins pe 9000 de mile, de la insulele Hawaii până în America de Sud şi a durat aproape şapte minute în anumite locuri. A fost denumită "eclipsa secolului". O eclipsă totală de soare are loc atunci când luna trece printre Soare şi Pământ şi se produce prin umbra lunii care ajunge pe suprafaţa Pământului. Eclipsele totale au loc aproximativ o dată pe an, însă deseori se produc deasupra oceanului sau în ţări îndepărtate. Eclipsă solară ce a avut loc la data de 11 iunie 1991 a reprezentat un prilej de bucurie pentru oamenii de ştiinţă. Eclipsa a putut fi privită din numeroasele observatoare astronomice situate pe vârful muntelui Mauna Kea. Faptul că aceste observatoare se aflau deasupra nivelului norilor, a făcut mai uşor studiul eclipsei.

1994: Yasser Arafat, şeful Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei şi-a stabilit reşedinţa la Gaza, unde a fost ales conducător al Autorităţii Naţionale Palestiniene.

1995: Masacrul de la Srebenica (Srebeniţa) (Forţele sârbilor bosniaci au masacrat aproape 8000 de bărbaţi şi băieţi musulman, i după ce au intrat cu forţa în oraşul care era sub protecţia ONU). La 26 februarie 2007, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a decis că, deşi statul sârb nu este direct responsabil pentru genocidul comis în Bosnia, la Srebeniţa, în timpul războiului din 1992-1995, acesta nu şi-a îndeplinit responsabilitatea de a preveni comiterea masacrului

1995: Statele Unite ale Americii normalizează relaţiile cu Vietnamul.

1996: Unitatea 1 de la Cernavodă a livrat primul kilowatt, realizând conexiunea la sistemul energetic naţional. În acelaşi an, la 2 decembrie, Unitatea 1 a intrat în exploatarea comercială. Lucrările de construcţie ale reactoarelor 3 şi 4 sunt prevăzute să înceapă în prima parte a anului 2008 şi vor costa aproximativ 2 miliarde euro.

1997: Preşedintele SUA, Bill Clinton, a efectuat o scurtă vizită la Bucureşti, prilej cu care are o convorbire cu preşedintele României, Emil Constantinescu şi ţine o cuvântare în Piaţa Universităţii.

1999: Sârbii din Kosovo îşi suspendă colaborarea cu Forţa de menţinere a păcii condusă de NATO (KFOR)

1999: Ricky Martin ocupa prima poziţie în topuri cu piesa "Livin' la Vida Loca".

2003: Camera superioară a parlamentului german a ratificat tratatele privind extinderea UE şi a NATO. (5 ani).

2003: Parlamentul de la Kiev adoptă o declaraţie prin care se protestează împotriva deciziei SUA de a opri finanţările pentru programul de distrugere a rachetelor balistice intercontinentale SS-24 din dotarea armatei ucrainene.

2004: Trupa McFly a ajuns pe primul loc în Marea Britanie cu piesa "Room On The 3rd Floor", doborând recordul trupei The Beatles pentru cea mai tânără formaţie care debutează pe locul întâi în topuri.

2002: Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a acordat maestrului Marcel Guguianu, Ordinul Naţional Steaua României în grad de cavaler, pentru deosebitul său talent sculptural şi pentru contribuţia personală la conservarea şi restaurarea patrimoniului naţional.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->