1223: Ludovic al VIII-lea devine rege al Franţei după moartea tatălui său, Filip al II-lea

1456: Lupta navală de la Salankemen (pe Dunăre); flota lui Iancu înfrânge flota turcă şi reuşeşte să trimită ajutoare în trupe, arme şi alimente celor asediaţi la Belgrad.

1582: A apărut „Palia de la Orăştie” - prima traducere românească a vechilor cărţi biblice „Geneza” şi „Exodul”, tipărită la Orăştie de meşterul-tipograf Şerban, fiul diaconului Coresi, şi diaconul Marian. Este un preţios document lingvistic mai ales datorită încercărilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor. Traducerea, chiar parţială a Bibliei, demonstra posibilităţile de expresie ale limbii române şi capacitatea ei de a fi limbă de cultură.

1683: A început asediul Vienei de către turci. De partea otomanilor erau şi oştirile conduse de domnitorii Valahiei şi Moldovei; domnii romani întreţineau legături secrete cu asediaţii, furnizându-le informaţii preţioase despre armată otomană.

1700: A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol între Rusia şi Turcia, prin care Marea Azov a fost atribuită Rusiei.

1789 - Răsculaţii parizieni atacă Bastilia. Cucerirea fortăreţei marchează începutul Revoluţiei franceze. Parizienii, înfricoşaţi de ideea unui posibil complot aristocratic, invadează Hotel des Invalides şi scot peste 30000 de puşti şi de tunuri păstrate în pivniţa clădirii. În căutare de muniţie, mulţimea se îndreaptă spre Bastilia unde se aflase de sosirea, în ajun, a unui transport de armament. Simbol al tiraniei şi puterii absolute, cucerirea impozantei fortăreţe, marchează începutul Revoluţiei Franceze

1868: A fost emis un act legislativ în baza căruia s-a înfăptuit reforma ţărăneasca din Basarabia; a intrat în istorie ca „Regulamentul de la 14 iulie 1868”;

1873: Au fost înfiinţate transmisiunile militare în Armata Româna; în România se marchează „Ziua transmisioniştilor militari”. La 14. VII.1873 principele Carol a semnat un decret prin care s-a aprobat înfiinţarea unei secţii de telegrafie în cadrul Batalionului de geniu al Armatei române

1893: scrisoarea lui Engels către Franz Mehring la Berlin (Sursă: Karl Marx, Friedrich Engels, Opere alese în două volume, ediţia a 3-a, vol. 2, 1967, Editura Politică, p. 468-472) - Am să încep cu sfârşitul — cu anexa despre materialismul istoric [N371], în care aţi reunit minunat şi într-un mod convingător pentru orice persoană nepărtinitoare principalele fapte. Dacă am ceva de obiectat, este că îmi atribuiţi merite mai mari decât îmi revin, chiar dacă ar fi să socotesc tot ceea ce — cu timpul — aş fi descoperit probabil şi singur, dar ceea ce Marx, cu acel coup d'oeil [1*] mai ager pe care-l avea şi cu perspectiva lui mai largă, a descoperit mult mai repede. Când ai norocul să colaborezi patruzeci de ani cu un om ca Marx, de obicei atâta timp cât acesta trăieşte nu eşti preţuit aşa cum crezi că ai merita; când însă omul cel mare încetează din viaţă, se poate uşor întâmpla ca cel mai mic să fie preţuit mai mult decât merită, şi tocmai această mi se pare că e acum cazul cu mine; istoria va face până la urmă ordine în toate acestea, dar până atunci voi dispare şi eu şi n-am să mai ştiu de nimeni şi de nimic.

1905: Are loc, la Basel, Congresul mondial sionist.

1905: a fost distins cu „Coroana României” · Abraham Leib Rosen rabin la Bucureşti (1903-1951)

1916: La Zurich, Tristan Tzara şi pictorul Marcel Iancu pun bazele mişcării dadaiste;

1917: Finlanda îşi declară autonomia;

1923: inaugurarea Academiei de Drept Internaţional de la Haga

1933: În Germania, toate partidele politice, cu excepţia celui nazist, au fost scoase în afara legii, NSDAP declarat singurul partid legal din Germania, care devine astfel stat uni-partid.

1933: Începe sterilizarea forţată a cetăţenilor germani cu malformaţii congenitale.

1933: Denaturalizarea (retragerea cetăţeniei) evreilor de origine poloneză din Germania.

1935: A fost creată organizaţia de dreapta Partidul National Creştin, prin fuziunea Ligii Apărării National-Crestine, condusă de A. C. Cuza, cu Partidul National Agrar, condus de Octavian Goga;

1941 - Armata a 11-a germana era cu toate forţele pe Nistru;

1947: Un grup de zece conducători ai PNŢ, în frunte cu Ion Mihalache, vicepreşedinte, Nicolae Penescu, secretar general, şi Nicolae Carandino, director la ziarul „Dreptatea”, a fost arestat pe aeroportul din Tămădău, la 46 de km de Bucureşti, sub acuzaţia de „fugă într-o ţară străină”. Este arestat şi Corneliu Coposu, deşi nu făcuse parte din grupul de la Tămădău.

1956: Apare Hotărârea CC al PMR şi a Consiliului de Miniştri cu privire la îmbunătăţirea învăţământului de cultură generală (se generalizează învăţământul de şapte ani şi se înfiinţează noi şcoli şi institute pedagogice cu o durată de şcolarizare de doi ani pentru pregătirea învăţătorilor)

1958: În închisoarea de exterminare de la Gherla a avut loc o revoltă a 5 000 de deţinuţi politici;

1966: În Chicago, Richard Speck a ucis 8 studente asistente.

2000: Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat, la Berlin, un proiect de lege, lansat de cancelarul federal, Gerhard Schroeder, privind acordarea de vize de lucru informaticienilor din afara Uniunii Europene (UE).

2000: România a aderat la Agenţia Europeană de Mediu (AEM), organism care are ca obiectiv colecatarea şi prelucrarea informaţiilor privind starea mediului la nivel European.


Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->