622: În calendarul musulman anii sunt număraţi începand cu fuga profetului Mahomed la Medina pe 16 iulie 622

1054: Marea Schismă dintre bisericile creştine occidentale şi bisericile orientale de rit bizantin. Patriarhul Mihail I Kerudarios şi Papa Leon al IX-lea s-au excomunicat reciproc. Astfel s-a produs separarea definitivă a Bisericii de la Roma de cea de la Constantinopol.

Papa Leon al IX-lea (1049-1054) și Patriarhul Constantinopolului Mihail I Cerularie (1043-1058) au desăvârșit ruptura definitivă dintre cele două biserici în anul 1054, în urma unor dezacorduri ireconciliabile (lupta pentru supremație în lumea creștină, divergențe teologice etc). Această ruptură a rămas cunoscută în istorie sub numele de Marea Schismă.

Patriarhul Constantinopolului este și în prezent considerat de către bisericile ortodoxe drept șef onorific, simbolic, al ortodoxiei. Este binecunoscută denumirea de „Primul dintre egali” pe care o are față de celelalte biserici autocefale aflate în deplină comuniune liturgică.

1264: Prima menţiune documentară a oraşului Bistriţa, România.

1338: La Dieta de la Rhens, principii germani au declarat că regele poate fi ales fără aprobarea papei; afirmarea independenţei depline a statului în raport cu papalitatea.

1544: Filip Moldoveanul primeşte din partea Sfatului sibian o recompensă pentru imprimarea unui "Catehism românesc" (este atestată, astfel, prima tipăritură românească, din care, însă, nu s-a păstrat nici un exemplar).

1647: A fost ucis mişeleşte pescarul Tommazzo Aniello (Masaniello), conducător al răscoalei populare din Neapole; a luptat împotriva dominaţiei spaniole; a fost proclamat capitan-general al poporului din Neapole.

1661: Primele bancnote din Europa. Banul de hârtie denumit generic bancnota apare în Europa în secolul al XVI-lea, ca un bon înscris cu valoare de schimb în monedă metalică din aur sau argint şi era emis de banca unei persoane, ulterior apărând bancnote sub diverse denumiri, în funcţie de scop. Acestea nu aveau valoare intrinsecă, fapt care a făcut ca circulaţia bănească să fie mai practică. În decursul istoriei se cunosc momente când emitentul bancnotei, speculând situaţia economică a emis (tipărit), bancnote în afara legii circulaţiei bancnotelor, producându-se fenomenul de inflaţie. Bancnota este semn al valorii numai în măsura în care reprezintă cantităţi de aur care, asemenea tuturor celorlalte cantităţi de mărfuri, sunt şi cantităţi de valoare. Legea circulaţiei banilor de hârtie nu determina cantitatea banilor, ci valoarea lor, adică puterea de cumpărare în raport cu mărfurile. În China secolului al X-lea, monedele metalice erau foarte grele, astfel încât posesorii le lăsau în depozite speciale şi primeau în schimb o notă scrisă a valorii lor. În secolul al Xl-lea, guvernul a început să controleze această formă de schimb şi a emis note cu valori fixe, astfel au apărut primele bancnote. Între 1600 - l700 s-a răspândit în Europa moneda de hârtie emisă de băncile private şi publice. Banca din Stockholm a fost prima bancă europeană care a tipărit bancnote, la 16 iulie 1661. Folosirea monedei de hârtie modifica operaţiunile comerciale: bunurile reale şi efective sunt schimbate pe "hartii" care au numai o valoare convenţională. Înainte, un bun real se schimbă pe un alt bun real. Din acest motiv, la început, bancnotele erau tratate cu neîncredere şi privite ca nişte hârtii ciudate şi fără valoare, dar cu care se putea cumpăra tot ce trebuia.

1790: Congresul american fondează Districtul Columbiei.

1864: A fost emis Decretul domnesc privind înfiinţarea Universităţii din Bucureşti, al cărei prim rector a fost juristul Gheorghe Costa Foru.

1903: S-a constituit Reuniunea muzical-dramatica "Ciprian Porumbescu" din Suceava.

1913: S-a desfăşurat Conferinţa de pace de la Bucureşti (România, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria şi Turcia) prin care s-a încheiat cel de-al doilea război balcanic. Prin tratatul semnat la această conferinţă, României i-a revenit partea din sudul Dobrogei (judeţele Durostor şi Caliacra) până la linia Turk - Smil - Ekrene. (16/29 iul. - 28 iul./10 aug).

1920: "Acordul de la Spa" privind reparaţiile datorate de Germania puterilor învingătoare din Primul Război Mondial. României i-a fost repartizată o cotă de 1% din totalul reparaţiilor germane şi 10,55 % din cele orientale (de la Ungaria, Austria şi Bulgaria).

1921: A avut loc primul Congres al medicilor din România, prezidat de prof. Dr. Ioan Cantacuzino (16-23);

1936: A fost pedepsit prin împuşcare trădătorul Mihail Stelescu de către grupul Decemvirilor.

1941: Armata Romană a încheiat operaţiunea de eliberare a Chişinăului în lupte purtate cu trupele sovietice. La această dată, practic întreg teritoriul dintre Prut şi Nistru era controlat deja de Armata Romană, iar Basarabia reintrase în componenţa României, după ce cu un an mai devreme a fost cedata Uniunii Sovietice, ca urmare a unui ultimatum al Moscovei.

1945: În deşertul Alamogordo - SUA, a avut loc primul test al unei bombe atomice "Trinity Test", în care s-au folosit şase kilograme de plutoniu şi care a declanşat o explozie echivalentă cu puterea a 19 kilotone de TNT; ca urmare a exploziei, suportul de lansare a fost pulverizat, iar nisipul, pe o rază de 700 metri, calcinat.

1945: Statele Unite efectuează primul test cu o bombă atomică, la laboratoarele de cercetare din Los Alamos, New Mexico. Teribila arma avea să devină un punct central al Războiului Rece dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică. Crearea unei bombe atomice americane a început odată cu Proiectul Manhattan, în august 1942. Acest proiect a adus laolaltă oameni de ştiinţă din Statele Unite, Marea Britanie şi Canada, care au studiat fezabilitatea producerii unei bombe atomice cu o putere de distrugere greu de imaginat. Proiectul a fost pornit de urgenţă, deoarece guvernul american fusese avertizat că Germania nazistă iniţiase de asemenea un proiect privind producerea unei arme atomice. Până în iulie 1945, un prototip era deja gata de testare. Deşi Germania capitulase cu câteva luni înainte, războiul împotriva Japoniei era în toi. La 16 iulie, prima bombă atomică a fost detonată în deşertul din apropierea laboratoarelor de la Los Alamos. Dr. J. Robert Oppenheimer, directorul proiectului a văzut cum norul în formă de ciupercă se ridică pe cerul Nevadei. Ştirea despre testul care a avut succes a fost transmisă preşedintelui Harry S. Truman, care urma să se întâlnească cu liderul sovieticilor Iosif Stalin la Potsdam pentru a discuta despre situaţia lumii postbelice. Observatorii ce au participat la întâlnire notează că ştirile au fost extrem de bine primite de preşedintele american. Primul ministru britanic Winston Churchill a afirmat ulterior că Truman a adoptat imediat un ton mult mai agresiv în negocierile cu Stalin. Truman şi alte oficialităţi americane sperau ca posesia unei bombe atomice va reprezenta atuul Americii în negocierile cu sovieticii de după război. Utilizarea bombei atomice împotriva oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki în august 1945, au demonstrat puterea de distrugere a bombei atomice. Monopolul atomic al americanilor nu a durat multă vreme. Până în 1949, sovieticii au produs propria lor bombă atomică, marcând începutul cursei de înarmare nucleară.

1961: Atleta Iolanda Balaş a stabilit un record care a fost foarte greu de depăşit: 1,91 m la săritura în înălţime (Sofia).

1965: A fost inaugurat Tunelul Monblanc; la acel moment era cel mai lung tunel din lume. Generalul Charles de Gaulle şi preşedintele Italiei, Giuseppe Saragat inaugurează tunelul de sub Mont Blanc, care leagă localitatea franceză Chamonix de cea italiană Aosta; considerat, la inaugurare, cel mai lung tunel din lume (11600 m), în prezent ocupă locul al patrulea.

1965: Tunelul Mont Blanc. Mont Blanc (Muntele Alb), cunoscut şi sub denumirea La Dame Blanche (Doamna Albă) este cel mai înalt vârf din Alpi şi din Europa de Vest. Înălţimea lui este de aproximativ 4.810 m, dar variază de la an la an cu câţiva metri, în funcţie de căderile de zăpadă şi de condiţiile climaterice. Muntele se afla la graniţa dintre regiunile Haute-Savoie (Franţa) şi Valle d'Aosta (Italia). Localizarea vârfului este un subiect de controversa între cele două ţări, fiecare plasându-l pe harta între graniţele sale. Cele mai importante oraşe din vecinătatea Mont Blanc-ului sunt: Chamonix (Haute-Savoie, Franţa) - locul desfăşurării primelor Jocuri Olimpice de Iarnă, în 1924 - şi Courmayeur (Valle d'Aosta, Italia). Început în 1957 şi terminat în 1965, Tunelul Mont Blanc are o lungime de 11,6 km, 8,6 m lăţime şi o înălţime de 4,35 m. Tunelul nu este orizontal, astfel că în partea franceza el se găseşte la altitudinea de 1274 m, iar în partea italiană la 1381 m altitudine. Tunelul leagă cele două oraşe, Chamonix (Franţa) şi Valle d'Aosta, (Italia), constituind una dintre cele mai importante rute de transport transalpin. Tunelul este alcătuit dintr-o singură galerie care cuprinde două sensuri de rulare. Tunelul se afla sub conducerea a două companii publice, care se ocupa de câte întreţinerea a câte unei jumătăţi din acest tunel.

1965: s-a deschis un tunel lung de şapte mile ce traversează Mont Blanc, legând Franta de Italia. Cu o lungime de 11,6 km, tunelul prin Mont Blanc leagă oraşul Courmayeur din provincia italiană Valle d'Aosta de oraşul francez Chamonix Mont-Blanc. Pentru a traversă tunelul e nevoie de 10 minute, fiind necesară jumătate de oră pentru a ajunge din Courmayeur până în centrul oraşului Chamonix. Tunelul prin Mont Blanc deţine recordul mondial pentru cel mai adânc tunel, fiind acoperit de 2480 de metri de stâncă. Pentru construcţia tunelului au fost necesari şase ani, din 1959 până în 1965.

1969: Apollo 11 este lansat de la Cape Kennedy. În cadrul misiunii Apollo-11, nava spaţială Columbia a efectuat zborul între 16 - 24 iulie 1969, având echipajul compus din: Neil A. Armstrong - comandantul misiunii, Michael Collins - pilotul modulului de serviciu, Edwin E. (Buzz) Aldrin Jr. - pilotul modulului lunar Eagle. Misunea a durat 195 ore (8 zile) 18 minute 35 secunde, iar staţionarea pe Lună a durat 21 ore 36 minute 21 secunde. Activitatea extravehiculară a durat 2 ore 36 minute 21 secunde. La 16 iulie 1969, ora 16:32, Apollo 11 este lansat de la Cape Kennedy, în Florida, având ca obiectiv executarea unei debarcări cu oameni pe Lună şi înapoiere. Nava spaţială este alcătuită din modulul de comandă Columbia şi din modulul lunar Vulturul. Echipajul navei: Neil A. Armstrong, 38 de ani, comandantul zborului; Edwin E. "Buzz" Aldrin, 39 de ani, pilotul modulului lunar, Michael Collins, 38 de ani, pilotul modulului de comandă.

1979: Saddam Hussein îl înlocuieşte la conducerea Irakului pe Ahmad Hassan al-Bakr, care a demisionat, invocând motive de sănătate, din funcţiile de preşedinte al Republicii, de secretar general al partidului Baas şi de preşedinte al Consiliului Comandamentului Revoluţiei.

1981: După 23 de ani cu numele Datsun, executivul Nissan schimba numele maşinilor în Nissan.

1990: A fost adoptată Declaraţia privind suveranitatea de stat în Ucraina.

1992: Are loc prima şedinţă a Consiliului Naţional al Audiovizualului, în care este ales ca preşedinte Titus Raveica.

1993: Parafarea, la Bruxelles, a Protocolului adiţional la Acordul European de Asociere şi a Acordului Interimar între România şi Comunităţile Europene, pentru accelerarea punerii în aplicare a facilităţilor obţinute de partea română din partea UE în domeniul comercial. Protocolul prevedea îmbunătăţirea regimului de import pe piaţa statelor CEE pentru mărfurile industriale şi agricole provenind din România, mărfuri pentru care în cele două acorduri încheiate se anunţa o liberalizare eşalonată pe mai mulţi ani.

1993: "Ziua memoriei naţionale" în Franţa, stabilită de fostul preşedinte francez Francois Mitterrand, în 1993, pentru comemorarea evreilor închişi pe velodromul de iarnă (Vélodrom d'Hiver) din Paris (16-17. VII.1942) şi trimişi în lagărul de la Auschwitz-Birkenau

1994, 21 de asteroizi, fragmente imense desprinse cu doi ani în urmă din cometa Shoemaker-Levy 9, au lovit planeta Jupiter, creând o minge de foc cu o lăţime de 1200 de mile şi o înălţime de 600 de mile. Acest fenomen i-a bucurat enorm pe astronomi, care aşteptau cu nerăbdare aceste "focuri de artificii" spaţiale. Astfel, oamenii de stinta au avut pentru prima oară şansa de a observa "pe viu" o asemenea coliziune. Jupiter este un gigant gazos, constituit mai ales din hidrogen şi heliu, în stare gazoasă şi lichidă. Fenomenul sus-amintit a fost posibil deoarece Jupiter nu dispune de o suprafaţă solidă.

1995: Preşedintele Franţei Jacques Chirac recunoaşte că Franţa a fost responsabilă pentru deportarea a mii de evreii în lagărul de concentrare din Germania şi Polonia în timpul celui de-al doilea război mondial.

1997: Este dat publicităţii documentul "Agenda 2000", prin care Comisia Europeană recomanda începerea negocierilor de aderare la UE cu 5 ţări est-europene (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Estonia) şi Cipru;

1999, John F. Kennedy Jr., soţia sa, Carolyn Bessette Kennedy şi sora acesteia Lauren Bessette au murit în momentul în care monoplanul pilotat de Kennedy s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic, în apropiere de localitatea Martha's Vineyard, Massachusetts.

2000: România s-a calificat în Grupa Mondială a Cupei Davis, învingând reprezentativă statului Zimbabwe;

2004: Un incendiu la o şcoală privată din Kumbakonam, India, omoară peste 90 de copii.

2005: CFR Cluj face egal 1-1 cu AŞ Saint-Etienne în prima manşă a turului 3 de Cupă UEFA Intertoto


Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->