CUVIOSUL MIHAIL MALEIN

sursa: Calendar ortodox - Sinaxar

Sfântul Mihail Maleinul s-a născut către anul 894 în regiunea Charsian din Capadocia, şi a primit la botez numele de Manuel. Era rudă cu împăratul bizantin Leon al VI-lea cel Înţelept (886-911). La vârsta de 18 ani a plecat în Bitinia, la Mănăstirea Kiminas (Kyminas), sub ascultarea şi îndrumarea bătrânului Ioan Heladites, care la tun în monahism cu numele de Michel. Rămânând în ascultare grea în ciuda vitei lui împărăteşti, Mihail s-a umplut de smerenia Domnului nostru Iisus Hristos.

Aşa se face ca după un timp a fost hirotonisit, fiind chemat la preoţie. Prin rugăciune şi studiul Scripturilor, Mihail a arătat cum preoţia şi călugăria merg împreună, atrăgând harul discernământului şi al pătrunderii inimilor şi situaţiilor. Înţelegerea neputinţei omeneşti l-a făcut iubitor şi îngăduitor cu oamenii, totdeauna mângâiendu-i şi rugânde-se pentru ei, încât adeseori s-au împlinit şi minuni prin rugăciunile lui.

După multe osteneli călugăreşti, sfântul Mihail primeşte de la stareţul sau binecuvântarea de a trăi ca anahoret-eremit. Cinci zile din săptămâna el se retrage într-o peşteră nu departe de mănăstire, în rugăciune şi liniştire (isihie), iar sâmbăta şi duminica revine în comunitatea fraţilor pentru a participa la sfintele slujbe şi a se împărtăşi cu Sfintele Taine.

Prin exemplul său de viaţă duhovnicească, sfântul ascet a atras mulţi doritori de mântuire. Astfel că, în locul numit Lacul Uscat, cuviosul a întemeiat o mănăstire de călugări, cu o regulă de viaţă foarte strictă. Când mănăstirea s-a întărit, sfântul s-a urcat şi mai sus în munţi şi a întemeiat acolo o altă mănăstire. Aşa, cu osteneala cuviosului Mihail, întreg muntele Kimina (Kyminas) s-a umplut de obşti mănăstireşti, de unde rugăciuni se înălţau fără încetare către Tronul cel de Sus.

Către anul 953, un tânăr, numit Avraam, s-a alăturat obştii frăteşti ce înflorea sub îndrumarea sfântului stareţ Mihail; acesta i-a dat numele de Atanasie. Mai târziu, sfântul Atanasie (prăznuit la 5 iulie) a ajuns în Muntele Athos, unde a întemeiat prima mănăstire cu viaţă de obşte: Marea Lavra. În zidirea şi împodobirea acestei mari mănăstiri, sfântul Atanasie a avut în ajutor pe nepotul sfântului stareţ Mihail, viitorul împărat bizantin Nichifor Focas (963-969), care l-a cunoscut pe Atanasie într-una din vizitele la mănăstirea unchiului său Mihail.

 

După cincizeci de ani de osteneli şi lupte călugăreşti, sfântul Mihail Maleinos (Maleinul) a adormit în pace, către anu 962.


Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

COLECŢIA CARTEA SFINŢILOR

Colecţia Credo 

Opinii Cartea sfinţilor

Voturi 1

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentariile sunt închise.

Comentarii

  • Părinții mănăstirii Putna cântă "Aliluia" (după Apostol, glas 1), o variantă compusă acum mai bine de 500 de ani (1511) de către protopsaltul Eustatie, cel al cărui nume îl poartă corul mănăstirii.

Acest răspuns a fost șters.
-->