Intrarea în Biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria (21 noiembrie) - Colecţia "Vieţile sfinţilor" a Bibliotecii Creonopedia - Reeditare electronică necomercială după cele 12 volume „Vieţile Sfinţilor" apărute între anii 1991 şi 1998 la Editura Episcopiei Romanului şi Huşilor (volumele consacrate lunilor septembrie-aprilie) şi apoi la Editura Episcopiei Romanului (volumele consacrate lunilor mai-august), realizată de Ioan Muntean.
Răspunsuri
MINUNAT MATERIAL
pentru noi care suntem prea trecători nu poate sa însemne decât o bucurie sa descoperim o astfel de minunata viata a Sfintei Născătoare de Dumnezeu,Fecioara Maria ne este primul sprijin,ne este Mama ce ne păzește sufletul și în vremurile acestea sa fim smeriți în gânduri și în rugăciune pentru ca se știe ca nu trudim mult în credința noastră dar dacă truda aceea este curata am speranța ca ni se va ierta și ni se va asculta glasul speriat al trupului dar si al sufletul caci legea cea de la Dumnezeu le-a făcut sa viețuiască pe acest pământ împreună și toată slăbiciunea noastră Sfânta Maica o va înțelege dacă alături este smerenie și pocăința.
cu toată prețuirea pentru acest minunat text ce l-am citit în zi de Mare si Sfânta Sărbătoare
Tradiții populare – Ovidenia
În calendarul popular, cea de-a doua săptămână de post este marcată de una dintre cele mai importante sărbători creștine anuale – „Ovidenia”. Străbunicii noștri o considerau o sărbătoare deschizătoare de iarnă, marcată de puterea luminii, a focului, a vederii și a viziunii. Numele de Vovidenie provine din slavonă, însemnând „ceea ce se face văzută”.
În unele părți ale țării, în această zi se aprind lumânări, mai ales pentru cei adormiți, și se împart pomeni. Este bine ca lumânările și focul să ardă toată noaptea.
În aceasta zi, în lumea în care bunicii noștri erau copii, existau o seamă de obiceiuri specifice Zilei Luminii.
Copiii puneau crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ținute la lumină și căldură, înmugureau și înfloreau. În noaptea de Anul Nou erau folosite drept sorcove. În colindele românești se cântă, în plină iarnă, despre ”florile dalbe, flori de măr”, sau despre ”măruț, mărgăritar”. Aceste tradiții, cărora li s-au pierdut semnificațiile în negura timpurilor, sunt interpretate astăzi strict literar.
În popor se spunea că în noaptea de „Ovidenie” comorile ascunse ard cu flacără albastră, cerurile se deschid, fetele își pot vedea ursitul, vrăjitoarele încep și ele „să vadă”, iar femeile dau de pomană „lumina de veci”, adică lumânarea care nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă. Țăranii petrec noaptea cu lumânări și focuri aprinse, privesc cerul și fac previziuni asupra vremii și rodului noului an.
„Ovidenia” stă sub semnul focului, iar focul este simbolul Soarelui pe Pământ, al energiei vitale, al inimii, fiind purtătorul luminii spirituale.
* Anul Nou Dacic
„Filipul cel Șchiop este sfânt. A fost șchiopat de Dumnezeu pentru că s-a abătut de la dreapta credință.” Se povestește că un om a nesocotit sărbătoarea și a lucrat de Ovidenie, iar din acea zi a rămas șchiop până la capătul zilelor. Ciobanii țin sărbătoarea ca să nu vină lupul ăl șchiop și să le fure oile. Cu toate acestea, ei nu văd în lup doar prădătorul turmei, ei știu foarte bine că lupul e singurul animal ce poate vedea dracii, ce alungă bolile copiilor și, alături de vidră, călăuzește sufletul mortului spre lumea de dincolo.
De Ovidenie, femeile încep să ungă cu usturoi locurile de trecere (prag, ferestre, cuptor), ca să nu intre farmecele în casă, pentru că, potrivit credinței populare, urmează o perioadă în care forțele malefice se vor descătușa. Din același motiv, începând cu această zi și până la Sângiorz, femeile nu au voie să mai spele rufele la râu, iar prelucrarea pieilor de animale și a lânii este strict interzisă în comunitate. Etnologul Ion Ghinoiu presupune întemeiat că sărbătoarea de Ovidenie împreună cu Filipii de Toamnă, Noaptea Strigoilor, Sântandrei și Sânnicoară (Moș Nicolae) formează, în perioada 13 noiembrie – 6 decembrie, un scenariu ritualic de înnoire a timpului, probabil ”Anul Nou dacic”.
* Obiceiuri și superstiții populare – Filipul cel Șchiop
În ziua de Ovidenie, pe 21 noiembrie, se celebrează și Filipul cel Șchiop sau Filipul cel Mare, divinitate arhaică a lupilor și conducător al cetei Filipilor, ale căror zile preced lăsatul de sec.
Filipii se țin cu trei zile înaintea fiecărei lăsări de post. Trei se serbează toamna, în ultimele zile ale dulcelui dinaintea Postului Crăciunului. Aceștia sunt mai buni. Theodor Dimitrie Speranția, în „Răspunsul la chestionarul de sărbători păgânești”, din 1914, descria această sărbătoare culeasă din universul popular al tradițiilor. ”Filipii au fost niște apostoli care, pe vremea prigonirilor în contra creștinilor, au fost dați într-o groapă cu lupi, de unde au scăpat. Acești Filipi au fost șase frați zdrențăroși, care rătăceau prin lume și aveau puterea să schimonosească, să pocească pe cei care nu țineau zilele lor. Unul din Filipi, fiind șchiop, a rămas în urmă, și de aceea se ține mai târziu, în ziua de 21 noiembrie.
Toți Filipii te mai pot ierta, dar Filipul Șchiop – niciodată. Filipii o țin și femeile, și bărbații, iar mocanii o țin atâtea zile câți cai au. De obicei se ține trei zile – 12, 13 și 14 noiembrie. Ca să mai scape de ele, le mai dau și copiilor la căsătorie câte o zi de ținut. Fiecare noră e datoare să țină atâtea zile câte a ținut soacra sa.”
Numele de Vovidenie provine din slavona şi înseamnă „ceea ce se face văzută”. Tradiţia populară spune că, de Vovidenie se deschid cerurile, iar animalele încep să vorbească.
În această zi se aprind lumânări, mai ales pentru cei adormiţi şi se împart pomeni. Este bine că lumânările şi focul să ardă toată noaptea.
Seara e bună şi pentru previziuni meteorologice. Dacă în noaptea de Vovidenie este senin, anul viitor va fi secetos, iar dacă ninge, va fi o iarnă bogată în zăpadă.
Tot în popor, această sărbătoare este asociata metaforei luminii, prezenta în diferite legende şi superstiţii.
Astfel, sărbătoarea este cinstită pentru a avea o vedere bună şi a nu fi lipsit de lumina ochilor. Simbolurile luminii sunt candela, lumânarea, soarele, focul.
Tot în ziua de Vovidenie, copiii pun în vase cu apă crengi de măr. Ţinute la lumină şi căldură, ele înmuguresc şi înfloresc, fiind folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove.
În colindele româneşti se cântă, în plină iarnă, despre florile dalbe, flori de măr, sau despre măruţ, mărgăritar. Ne întrebăm ce măr ar putea face în decembrie flori dalbe? De ce tocmai măr, de ce tocmai flori? Pentru că bătrânii noştri ştiau de la bătrânii lor că acea joardă a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceasta va înflori până de Naşterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dăruit crenguţa flori dalbe.