sursa: ziarullumina.ro
Sfânta Muceniţă Chiriachi
S-a născut la rugăciunile fierbinţi către Dumnezeu ale părinţilor ei, Dorotei şi Evsevia. Pentru faptul că a luat naştere într-o zi de duminică, părinţii i-au dăruit numele de Chiriachi, care în limba greacă înseamnă duminică. După 16 ani, în anul 303, a început prigoana împotriva dreptei credinţe a împăratului Diocleţian. Dorotei a fost dus împreună cu soţia în părţile Meletiei (Armenia Mică) la guvernatorul Just pentru judecată. Chiriachi a fost adusă în Nicomidia spre a fi cercetată de Maximian. Acolo, tânăra a răbdat toate chinurile şi şi-a păstrat sufletul curat, astfel mărturisind pe Mântuitorul Iisus Hristos. În urma chinurilor a trecut la Domnul pe care Îl iubise atât de mult.
Sfântul Cuvios Toma din Maleon (secolul X)
Capul Maleo se află în sud-estul Greciei, despărţind golful Argolic de cel Laconic, loc periculos pentru corăbieri. În vechime se afla acolo un templu al zeului Apolon. Preacuviosul Toma Maleotul a fost un ostaş cinstit de toţi cei ce-l cunoşteau. Iubirea pentru Hristos l-a îndemnat însă să părăsească lumea şi astfel a îmbrăcat haina smereniei călugăreşti şi s-a dus în pustie. Dumnezeu a binecuvântat rugăciunea şi nevoinţele sale prin învrednicirea cu darul tămăduirilor minunate.
Sfântul Cuvios Acachie de la Scara (secolul VI)
Sfântul Ioan Scărarul istoriseşte că Acachie (om fără răutate) a intrat din copilărie într-o mănăstire din Asia Mică şi s-a făcut pildă de răbdare pentru toţi călugării de atunci şi până azi. Tânărul Acachie era în ascultarea unui călugăr mânios care îl şi bătea uneori. După nouă ani de suferinţe, Acachie a trecut la Domnul. Bătrânul a plâns pentru moartea lui şi s-a pocăit. Ascultarea lui Acachie a urmat şi după mutarea sa la cele veşnice. Astfel, în momentul când părinţii mănăstirii s-au dus la seceră au rămas acasă numai doi, unul bolnav şi altul de pază. Bolnavul a murit, iar cum părinţii mănăstirii nu erau pentru a-i face un mormânt, monahul de pază l-a aşezat în mormântul Sfântului Acachie. A doua zi monahul de pază a văzut pe bolnavul adormit că era în afara gropii. Văzând aceasta, călugărul i-a zis supărat lui Acachie că el ştia faptul că e ascultător şi nu se aştepta să nu-l primească şi pe fratele recent adormit, iar dacă nu-l primeşte îl va scoate de acolo. În dimineaţa următoare, fratele bolnav care adormise se afla în mormânt, iar Acachie lipsea. Sfântul Ioan Scărarul precizează că de atunci şi până azi se vede mormântul din deşert purtând numele Sfântului Acachie. Ascultarea lui a rămas pildă pentru toţi cei dornici de mântuire.
Răspunsuri
FreeVideoCoding.com