Alexander Calder

Alexander Calder-sculptor și pictor american(născut la 22 iulie 1898 la Lawton -Philadelphia ,decedat la11 noiembrie 1976 la New-York. Este cunoscut mai ales pentru sculpturile sale mobile,ale căror elemente se miscă datorită curenților de aer,dar și pentru cele stabile,(sublimarea unui arbore în vânt). S-a născut intr-o familie de artisti și a avut cele mai diverse ocupații:ilustrator la o gazetă, ilustrator alunor spectacole de circ,fabricant de jucării (la Paris)...Aici face cunoștință cu membrii importanți ai avangardei parisiene care vor avea asupra lui o influiență decisivă...Abandonează sculptura figurativă din sârmă pentru a adopta un limbaj sculptural în întregime absract.

”” Omul ””-( Montreal)

Omagiu -comemorare Google: 113 ani de la nașterea artistului.

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Astazi, cel mai mare motor de cautare isi schimba din nou logoul de start. Google aniverseaza (prin amabilitatea Fundatiei Calder) vineri, 22 iulie 2011, 113 ani de la nasterea lui Alexander Calder (22 iulie 1898- 11 noiembrie 1976), un sculptor si artist american, promotorul sculpturii cinetice. Interesant este faptul ca desenul se poate misca atingand usor cu mousul pictograma de start. Alexander Calder si-a desenat propria masina de competitie, un BMW 3.0 CSL, la inceputul anilor 1970. Acesta a fost primul vehicul care a unit doua lumi diferite, pe cea artistica si pe cea a sportului cu motor.

    Alexander Calder si-a desfasurat activitatea atat in Statele Unite cat si Franta unde a fost influentat de arta lui Juan Miro, Mondrian, Marcel Duchamp.

    Alexander "Sandy" Calder s-a născut în Lawnton, Pennsylvania , pe 22 iulie 1898. Tatăl său, Alexander Calder Stirling, a fost un sculptor bine-cunoscut, care a creat multe instalaţii publice, majoritatea dintre ele în Philadelphia. Bunicul lui Calder, sculptorul Alexandru Milne Calder, s-a născut în Scoţia şi a emigrat in Philadelphia în 1868. Mama luiCalder, Nanette Lederer Calder, a fost un portretist profesionist care a studiat la Academia Julian şi Sorbona din Paris, din 1888 până în 1893. Ea s-a mutat apoi la Philadelphia, unde l-a întâlnit pe Alexander Calder Stirling în timp ce studia la Academia Pennsylvania de Arte Plastice. Părinţii lui Calder s-au căsătorit la 22 februarie 1895. Sora lui mai mare, Margaret "Peggy" Calder, s-a născut în 1896.

    În 1902, la vârsta de patru ani, Calder a pozat nud pentru sculptura tatălui său Cub Man, care este acum situat în Muzeul Metropolitan de Arta din New York City .

    Alexander Calder si-a desenat propria masina de competitie, un BMW 3.0 CSL

    În 1909, Calder, elev în clasa a patra, a sculptat un câine şi o raţă din foaie de alamă sub formă de cadouri de Crăciun pentru părinţii lui. Aceste sculpturi sunt citate frecvent ca exemple timpurii ale talentului luiCalder.

    În 1949, a fost unul dintre cei 250 de sculptori invitaţi să expună la a treia internaţională de sculputură organizată de Muzeul de Artă din Philadelphia. Lucrarea sa, International Mobile, a fost în centrul atenţiei.

    Incepand cu anii 1950, Calder si-a concentrat eforturile prentru realizarea de sculpturi monumentale. Exemple notabile in acest sens sunt “0.125″ pentru aeroportul JFK in 1957, “La Spirale” pentru UNESCO din Paris, 1958 şi “Man” (“L’Homme”), comandat pentru Expo 67 în Montreal. Cea mai mare sculptura a lui Calder până în acel moment a avut 20.5 metri înălţime si s-a numit “El Sol Rojo”, construita pentru Jocurile Olimpice de vară din 1968 în Mexico City.

    Dinamismul este caracteristica artei lui Calder. Aceasta apare fie prin sugestia dinamica fie prin mobilitatea elementelor care compun lucrarea. Mobilitatea este prezenta si in lucrarea “ Mercury Fountain”, in care foloseste mercurul ca element dinamic. Sculptura a fost realizata in 1937 ca un tribut pentru Juan Miro, scrie lumeaformelor.wordpress.com.

    Lucrarea poate fi vazuta la sediul Fundatiei Juan Miro din Barcelona.

    Prima sa opera - "Circul" dateaza din 1926. Alexander CALDER a studiat ingineria

    Sculptorul american Alexander Calder a devenit faimos pentru lucrarile sale in miscare si mobile. Printre realizarile sale numarandu-se si decoratiunile sculpturale ale Targului din San Francisco, editia 1915.
    1939354275?profile=original
    A lucrat ca poiectant, inginer si cercetator la companii de asigurari din New York, Misouri si Ohio. Intre anii 1922-1924 si-a educat caracterul artistic in cadrul Ligii Studentilor din New York, iar ulterior la Grande Chaumiere din Paris (1926). Prima sa opera - "Circul" dateaza din 1926. Era o lucrare de mici dimensiuni, in care erau reprezentati dansatori, clovni si acrobati. Sculpturile sale de inceput erau viu colorate si erau realizate intr-o forma sugestiva de suprarealism.

    In anul 1931 a aderat la gruparea "Abstraction-Creation". Prima sa expozitie a avut loc in 1932, an in care incepe sa realizeze si seria de sculpturi numite de Marcel Duchamp "mobiluri", iar de Hans (Jean) Arp "stabiluri".

    De fapt firele si lamele metalice reprezentau "mobiluri", iar bucatile masive de metal folosite erau "stabilele". A realizat astfel de lucrari pentru Consulatul american din Frankfurt si sediul UNESCO din Paris.

    Dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial a inceput sa creeze seria de lucrari cunoscuta sub numele de „Constelatii”. In anul 1952 a primit Premiul Bienalei de la Venetia. Opera sa a fost un raspuns la aparitia unui nou gen de om - Homo Tehnologicus - si o replica la tendintele de astractizare catre care se indreapta arta secolului trecut.

    Printre lucrarile sale mai importante se numara si "Un univers" (1934), "Mobil" (1958) si "Orasul" (1960), noteaza www.compendium.ro. Cea mai mare sculptura a sa a fost El Sol Rojo si a fost contruita pentru JO de vara 1968.

    Calder a fost cel mai faimos sculptor pentru inventarea lucrarillor sale in miscare si mobile. O lucrare in miscare este un tip de sculptura cinetică construita pentru a profita de principiul echilibrului. Se compune dintr-un număr de tije, de la care obiectele ponderate sau tije continuare închide. Obiectele agăţate de tije se echilibrează reciproc, astfel încât să rămână tije mult sau mai puţin orizontală.. Fiecare tija atârnă dintr-un singur şir, care îi conferă libertatea de a roti despre şir.
    1939354430?profile=original
    În plus faţă de operele mobile şi de sculptura, Alexander Calder a creat, de asemenea, picturi, litografii, jucării, tapiserii, bijuterii si obiecte de uz casnic. Artistul a decedat pe 11 noiembrie 1976 la New York, în urma unei crize cardiace, în ziua vernisajului unei retrospective a operei sale la Whitney Museum of American Art. La aceea vreme americanul lucra la sculptura numită „Salute to Mexico".
    sursa:www.agentia.org/monden/alexander-calde
    • 1939354432?profile=RESIZE_1024x1024Arta cu masini legendare BMW-Alexander Calder si-a desenat propria masina de competitie, un BMW 3.0 CSL

      Intr-o perioada care se pliaza cu aniversarea a 40 de ani de sprijin cultural international sustinut de BMW Group, colectia cu masini BMW transformate in opere de arta poate sa fie vazuta de acum intr-un tur virtual pe Internet. Pentru prima data, pe langa faptul ca poti sa vizitezi ,,muzeul'' chiar din fata calculatorului, poti afla fel si fel de informatii despre originea, istoria si dezvoltarea modelelor preferate direct de la sursa.
      1939356857?profile=original
      Alaturi de veteranul BMW M1 din 1979 sau de clasicul BMW 635 CSi din 1986 se afla in total 17 masini care pot fi admirate de oricine si oricand. Fiecare model este insotit de o galerie foto si un film de prezentare, pentru a se demonstra ca arta poate sa aiba si... roti. Artistii care au muncit pentru aceste creatii sunt recunoscuti la nivel international, iar unii dintre acestia pot fi vazuti si in filmuletul de prezentare de mai jos.

      Ideea initiala a colectiei - de a avea o masina pictata de un artist - a fost produsul imaginat de un adjudecator francez, pasionat de conducerea masinilor de curse, pe nume Hervé Poulain. La initiativa sa, americanul Alexander Calder si-a desenat propria masina de competitie, un BMW 3.0 CSL, la inceputul anilor 1970. Acesta a fost primul vehicul care a unit doua lumi diferite, pe cea artistica si pe cea a sportului cu motor.

      Masina a participat la cursa de 24 de ore la Le Mans, iar primirea cu mult entuziasm din partea publicului a aprins beculetul inspiratiei la BMW, de a realiza ,,Art Car Collection''. Desigur, pentru baietii de la emisiunea TopGear, mereu exista o versiune proprie de interpretare.

      Pe parcursul anilor, BMW Art Car Collection a facut inconjurul lumii, prin intermediul unor muzee situate in diferite tari. Masinile artistice simbolizeaza interactiunea dintre arta, design si tehnologie, iar pentru a le admira, nu trebuie nici macar sa te ridici de pe scaun, scrie Razvan Bucsoiu in revista Top Gear.
      sursa:www.agentia.org/monden/alexander-calde
Acest răspuns a fost șters.

Comentarii

Voturi 0

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentariile sunt închise.

-->