Dansul de-a lungul secolelor (I)

  Dansurile medievale sunt relativ puțin cunoscute lăsând puține urme scrise. Câteva cronici ale vremii le menționează,dar nici una nu le descrie,așa încât este aproape imposibil să stim cum se dansau.La această dificultate se adaugă problema descifrării muzicale.In acea epocă notele muzicale se situau pe un portativ cu patru linii (nu cu cinci ca astăzi)ceea ce face interpretarea frazelor melodice destul de aproximativă.
Iată numele unor dansuri care au ajuns până la noi: Carola(tremen generic),Estampia(dansul macabru) Tresca(s.XIV),la basse danse(sf.s.XIV),Tarrantella(s.XV)

Basse-danse la curtea Ducilor de Burgundia

Dansurile Renasterii

Unele continuă dansurile medievale dar se diversifică la inceputul sec.XV,ajungând la un număr destul de mare,ca dansuri de curte sau de baluri,atât pentru grupuri cât și pentru perechi.Iși fac apariția si primii maeștri (profesori)de dans,care predau nu numai dansul ci și bunele maniere(eticheta).

In sec.XVI apar :alemanda,curanta,sarabanda,giga,pavana și volta.Acestea sunt dansuri de perechi,unele cu coregrafie fixă sau cu improvizațiile dansatorilor.

Surse:Istoria dansului.Dicționar de dansuri Editions Larousse.

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Comentarii

Voturi 0

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentariile sunt închise.

-->