Ion Jalea a fost un sculptor roman, s-a nascut pe 19 mai 1887 in Casimcea, Tulcea. Acesta este recunoscut prin faptul ca a sculptat foarte mult timp numai cu o mana, pierzandusi celalalt brat in timpul Primului Razboi Mondial.
A aboslvit Scoala de Arte si Meseri, iar apoi a studiat la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti, unde i-a avut drept profesoti pe Frederik Stork si Dimitrie Paciurea, cunoscuti sculptori.
"Arcas odihnindu-se" - de Ion Jalea
Formatia sa artistica si-a cizelat-o la Academia Julian din Paris, unde a lucrat in atelierul lui Antoine Bourdelle.
Munca si talentul i-au fost recunoscute, Ion Jalea primind foarte multe premii, precum Marele Premiul al Expozitiilor Internationale din Barcelona si de la Paris, Premiul National Pentru Sculptura, in anul 1941, Premiul de Stat, dar a primit si distinctia de Artist al Poporului. In anul 1956 a fost ales presedintele activ al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.
Ion Jalea - sculptor
Artistul Ion Jalea a realizat foarte multe lucrari care pot fi admirate de turisti si nu numai in mai multe spatii publice din orasele tarii. Dintre aceste sculpturi, cele mai cunoscute sunt busturile lui George Enescu si Spiri Haret, care se afla la Bucuresti, lucrarea complexa "Lupta lui Hercule cu Centaurul", in acelasi oras. La Deva intalnim statuile lui "Decebal", iar in Tulcea, statuia lui "Mircea cel Batran".
Totodata, foarte multe dintre lucrarile acestui sculptor pot fi vazute la Muzeul Memorial din Constanta, muzeu care are numele artistului Ion Jalea si se gaseste chiar pe faleza Marii Negre.
Sculptura de Ion Jalea
Ce-l distinge pe Ion Jalea este faptul ca multe dintre sculpturile lui reprezinta niste figuri ori monumente foarte importante din istoria tarii, sculpturi de natura alegorica si fantastica, realizate dupa legile clasice ale echilibrului.
Ca fundament al viziunii sale se recunoaste cultul pentru forma ce se formeaza din observarea realitatii, fapt ce se vede in special la figurile umane. O alta tehnica se bazeaza pe incorporarea morfologiilor fantastice ale mitologiei antice. Sensul sculpturilor lui Ion Jalea este unul idealizand, deaorece mahoritatea glorifica personalitatile relevante ale istoriei.
"La prasit" - de Ion Jalea
Ion Jalea a realizat in opera sa raporturi armonice intre partile folosite, ale incadrarii unor elemente dinamice in niste forme statice. Simbolul sau opera care arata aceasta imbinare de realist si fantastic este oferita de sculptura sa cea mai reprezentativa, "Arcas odihnindu-se", pe care a realizat-o in anul 1926.
O copie in bronz a acestei sculpturi a fost inaugurata in anul 2009 la Luxemburg si reprezinta o donatie din partea tarii noastre pentru Curtea de Justitie din Luxemburg.
sursa:roportal.ro
Trebuie să fii membru al Cronopedia pentru a adăuga comentarii!
Răspunsuri
Statuia Sfântului Pantelimon sculptată de Ion Jalea (Mănăstirea Sfânta Maria - Techirghiol)
Multumesc frumos,d-le Muntean R812RPR Sculptura Ion Jalea Pace necirculat
Ion JaleaIon Jalea (n. 19 mai 1887, Casimcea, județul Tulcea - d. 7 noiembrie 1983) a fost un sculptor român, membru al Academiei Române. A participat la Primul Război Mondial, unde și-a pierdut o mână în luptă și a fost nevoit să sculpteze toată viața cu o singură mână.
După ce absolvă în 1908 Școala de Arte și Meserii, urmează studiile Academiei de Arte Frumoase din București, avându-i profesori pe sculptorii Frederik Storck și Dimitrie Paciurea. Își desăvârșește formația artistică la Paris, la Academia Julian, în atelierul lui Antoine Bourdelle. Obține Marele Premiu al Expozițiilor Internaționale de la Paris și de la Barcelona, Premiul național pentru sculptură (1941), Premiul de Stat (1957) și - în același an - titlul de Artist al Poporului. Din 1956 a funcționat ca președinte activ al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Ion Jalea - Sculptură
Sculptorul Ion Jalea este autor a numeroase monumente, statui, busturi, reliefuri, compoziții alegorice. La baza viziunii lui stă cultul pentru formă ca rezultat al observării realității - în special a figurii umane - și tendința încorporării unor morfologii fantastice evocatoare ale mitologiei antice. Sculpturile sale au un sens idealizant, autorul vizând în permanență glorificarea unor fapte sau personalități semnificative din experiența istorică.
În compozițiile sale, Ion Jalea urmează legile clasice ale echilibrului, ale raporturilor armonice între părți, ale dozajului elementelor dinamice - gesturi, diagonale ascendente sau descendente - într-un ansamblu coerent și static. O sinteză a înzestrării sale. a perfectei îmbinări între nivelul realist și cel alegoric, a științei împăcării tensiunilor dinamice și statice ne oferă compoziția Arcaș odihnindu-se, lucrarea sa cea mai reprezentativă, creată în 1926 .
În data de 19 martie 2009, Președintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită la Curtea de Justiție a Comunităților Europene, ocazie cu care a avut loc ceremonia de inaugurare a copiei în bronz a operei de artă "Arcaș odihnindu-se", sculptură de Ion Jalea, donație a statului român către Curtea de Justiție din Luxemburg.
Sculpturi
Lupta lui Hercule cu Centaurul (1925)
Statuia lui Spiru Haret, executată în 1935 de Ion Jalea din marmură de Carrara
Statuia lui George Enescu, instalată pe peluza din fața Operei Naționale
București (1971)Compozițiile alegorice Căderea îngerilor, și Căderea lui Lucifer, expuse în 1915 la a XV-a Expoziție a Tinerimii Artistice.
Monumentul eroilor ceferiști, realizat în 1923 împreună cu Cornel Medrea
Lupta lui Hercule cu Centaurul, în Parcul Herăstrău, București, datată 1925.
Statuia lui Spiru Haret din București, dezvelită în 1935.
Bustul lui Mihai Eminescu, amplasat în 1943 în Rotonda scriitorilor din Parcul Cișmigiu din București.
Bustul lui Octavian Goga, instalat în 1943 în Rotonda scriitorilor, din Parcul Cișmigiu din București . După 1944, prezența în spațiul public a unui bust al lui Goga devenise inoportună, astfel că, după ce într-o noapte a fost nedemn mutilat cu ciocanul, bustul a fost înlăturat, soclul rămânând gol un bun număr de ani, până când, în deceniul 6, a fost instalat pe el bustul lui Ion Creangă.
Bustul lui Leon Ghelerter dezvelit în anul 1946, la un an de la moartea acestuia, în curtea spitalului "Iubirea de Oameni" din București.
Statuia lui George Enescu din București, dezvelită în 1971.
Statuia ecvestră Mircea cel Bătrân, din Tulcea, turnată în bronz, dezvelită în Piața Republicii la 1 decembrie 1972. Domnitorul este reprezentat călare, în armură de cavaler-oștean, într-o poziție statică și cu privirea spre interiorul țării.
Statuia ecvestră a lui Decebal din Deva, realizată în anul 1978 și amplasată în Piața Victoriei, în fața Casei de Cultură.
Monumentul statuar „Dragoș Vodă și Zimbrul” din Câmpulung Moldovenesc - 1978
Reliefurile Împărat și Proletar
Reliefurile de la Obeliscul Unirii din 1859, componentă a Monumentului Unirii din Focșani, Piața Unirii, înscris în Lista Monumentelor Istorice, Cod LMI VN-III-m-B-06579.
Un mare număr din sculpturile lui Ion Jalea se găsesc în Muzeul Memorial "Ion Jalea", o secție a Muzeului de Artă - Constanța, care cuprinde Colecția "Ion Jalea". Colecția a fost inaugurată în august 1968 și s-a constituit pe baza donației sculptorului Ion Jalea. Ea grupează 227 lucrări, din care 119 intrate în patrimoniu, în anul 1985.
sursa:wikipedia.org