In urma cu secole, casele construite sub pamant erau caracteristice straturilor sociale paupere, care nu aveau resursele financiare necesare constructiei unei case obisnuite. Astazi, lucrurile s-au schimbat radical.
Casa din imagini este construita in totalitate sub pamant. Proiectul este rezultat al colborarii a doua firme de arhitectura: Search si Christian Muler Architects, ambele din Olanda.
Casa cu doua intrari, asemanatoare adaposturilor create de hobbitii din ,, Lord of the Rings” “, are o deschidere circulara, proiectata pe un plan inclinat, astfel incat proprietarii sa poata admira cat mai mult din peisajul care ii inconjoara. Locuinta este prevazuta cu multe ferestre, iar camerele sunt spatioase , luminoase si decorate in stil modern.
Principiul de baza pe care functioneaza casele de acest fel este transferul intarziat de caldura intre sol si atmosfera, la o adancime suficienta temperatura ramanand relativ constanta (13-14 grade Celsius) in tot cursul anului. O cladire care  are are doua sau trei laturi in contact direct cu solul va folosi mult mai putina energie pentru incalzire, iarna, si pentru racire, vara, diferenta de temperatura ce trebuie acoperita fiind mult redusa fata de constructiile conventionale, de la suprafata. De asemenea, schimbul de aer cu exteriorul este mult redus – ceea ce, pe de o parte, ajuta enorm la izolarea termica, iar pe de alta, poate crea potentiale probleme cu calitatea aerului, fiind esentiala instalarea de sisteme de ventilare performante. 
Costurile de intretinere si riscurile de incendiu sau cutremur sunt mult reduse, ca si cerintele de spatiu, lucru important in conditiile unor preturi ale terenurilor in continua crestere. 
Dezavantajele tin mai ales de infiltrarea apei, care este, bineinteles, o problema semnificativa atunci cand trei dintre peretii casei sunt sub nivelul solului, fiind necesare masuri speciale de drenare si hidroizolatii. Structura necesara pentru sustinerea unui acoperis de pamant va fi mai robusta, si deci mai costisitoare decat in mod obisnuit. Desi inca rar utilizata, aceasta solutie constructiva este o optiune interesanta pentru cei care doresc ca locuintele lor sa nu afecteze peisajul si sa fie mai aproape de natura. 
sursa-arhitectura