Parcul Leonardo Da Vinci. Si geniile mor...

... dar genialitatea lor ramane cu noi.

Leonardo Da Vinci

"Vitruvian Man" (1487) de Leonardo Da Vinci

Poate doar cincisprezece dintre picturile lui Leonardo Da Vinci (1452 – 1519) au supravietuit pana in ziua de azi. Aceasta se datoreaza unei constante experimentari cu noi tehnici si a posterioarei distrugeri din partea artistului. Cu toate aceastea, cele cateva picturi impreuna cu caietele care contin schite, diagrame stiitifice si ganduri personale asupra naturii picturii, au constituit o mostenire importanta pentru generatiile de artisti care i-au urmat.

Leonardo Da Vinci

"Lady with an Ermine" - Leonardo da Vinci

Leonardo Da Vinci este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari pictori ai tuturor timpurilor, dar a fost de asemenea poet, muzician, filosof, inginer, arhitect, matematician, anatomist, inventator, arhitect si botanist. Leonardo Da Vinci a trecut Alpii calare pe magar in 1516 pentru a servi la curtea lui François I, regele Frantei. Château du Clos Lucé din Amboise (Franta) a fost locuinta lui Leonardo in ultimii trei ani de viata. In prezent, castelul de pe Valea Loirei gazduieste un muzeu insa e pe punctul de a deveni primul centru cultural si intelectual din lume, prin deschiderea "Parcului Leonardo Da Vinci". Astfel, Leonardo va fi primul artist care va avea un parc de distractii.

Leonardo Da Vinci

Château du Clos Lucé din Amboise (Franta)

In Château du Clos Lucé vizitatorul poate admira recreatii ale inventiilor lui Da Vinci precum un leu mecanic in marime naturala care isi deschidea pieptul pentru a dezvelii flori de lis, simbolul regalitatii franceze. Dupa aproape 500 de ani, acest leu este readus la "viata". De asemenea, o reproducere a camerei unde Da Vinci a pictat Mona Lisa este gazduita in castel. Parte din gradinile castelului au fost transformate in "Gradinile Leonardo" unde peste 300 de specii din operele lui Leonardo pot fi gasite. François Saint Bris, directorul muzeului de la Clos Lucé are planuri marete. Vrea sa transforme muzeul in cel mai important loc din Europa pentru explorarea tuturor aspectelor Renasterii, de la muzica la stiinta, de la Leonardo, la Machiavelli, la Shakespeare.

Leonardo Da Vinci

"Studiul capului Ledei" (1505-7) de Leonardo Da Vinci

Ranasterea a fost o perioada de evolutie culturala. Pictori remarcabili pecum Michelangelo si Leonardo Da Vinci au creat unele dintre cele mai faimoase opere de arta. Dante Alighieri a scris "Divina Comedie", filosofi precum Niccolo Machiavelli si Michel de Montaigne au facut salturi gigante in domeniul politic si social, slefuind pas cu pas notiunea europeana de societate si conditia umana.

Leonardo Da Vinci

"Studiu asupra maninilor si bratelor" (1474) de Leonardo Da Vinci

Imaginea Renasterii care se desprinde din cartile de istorie este una extrem de pozitiva, o luminita nascuta din marea intunecata a Evului Mediu. Dar Renasterea nu a fost doar lapte si miere. In timp ce europenii se eliberau de cruzimea si superstitia secolelor trecute, au redescoperit sclavia. Renasterea a adus multora bogatie iar a avea sclavi era chestiune de prestigiu. Exploratorii au descoperit pamanturi noi, iar cand au gasit populatie nativa, au cautat intelepciune in textele antice. Aristotel sustinea ca sclavia este parte din ordinea naturala a lucrurilor, o forma de guvernare propice pentru oameni care sunt incapabili mental sa se autoguverneze. Astfel sclavia a fost justificata si si-a gasit o portita intunecata intr-o epoca luminata.

Leonardo Da Vinci

"Francis I al Frantei primind ultima suflare a lui Leonardo Da Vinci" (1818) de Jean Auguste Dominique Ingres (1780 – 1867)

In urma analizei amprentelor lui Leonardo Da Vinci, singurele indicii asupra originii geniului renascentist, s-a ajuns la concluzia ca avea radacini arabe. Amprentele sunt unice si nu se schimba de-alungul timpului, dar exista o legatura intre ele si distribuirea pe zone a populatiei. Aceasta descoperire sustine ipoteza lui Vezzosi potrivit careia mama lui Leonardo nu era o taranca din partea locului asa cum se credea initial, ci o sclava din Orietul Mijlociu. Tata lui Leonardo, Ser Piero Da Vinci, avea o sclava araba pe numa Caterina. Potrivit aceluiasi Vezzosi, in Toscana secolului XV era comun sa ai sclavi din Orientul Mijlociu. In 1452, anul nasterii lui Leonardo, o lege a fost data in Florenta prin care se acorda si mai multa putere proprietarilor de sclavi asupra "proprietatilor" lor. La scurt timp dupa ce aceasta lege a fost data, Ser Piero Da Vinci a casatorit-o pe Caterina cu un unul dintre muncitorii sai. Nu insa inainte ca aceasta sa fi dat nastere unul baiat pe nume Leonardo. Copiii sclavilor erau nascuti oameni liberi. Mai mult chiar, daca erau si ai proprietarului sclavului respectiv, erau crescuti ca si copii legitimi.

Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci

De origine araba sau nu, Leonardo Da Vinci ramane un geniu si una dintre cele mai impunatoare figuri din istoria omenirii. Operele sale au devenit simboluri, inventiile sale o oglinda a ceea ce lumea ar fi putut fi cu mult inainte de a deveni. "Mona Lisa" lui Da Vinci este cea mai cunoscuta si importanta pictura a tuturor timpurilor. Pentru a nu o cunoaste pe Mona Lisa, trebuie sa o eviti la greu. De la tricouri, la cani si postere, ea si Vitruvian Man sunt icoane culturale ale timpurilor in care traim, o punte solida peste 500 de ani de istorie.sursa:psihologia artei

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Comentarii

Voturi 0

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentariile sunt închise.

-->