‘Legenda’ spune că unele dintre cele mai faimoase romane sau momente literare din toate timpurile s-au născut în nişte cafenele de prin Europa. De fapt un top, şi nu legenda, ne spune că în vremurile marilor scriitori cafenelele erau un loc în care se muncea şi se socializa în acelaşi timp, se construiau intrigi şi poveşti şi, cum altfel, se mânca şi se bea bine; un fel de Lipscani la noi, doar că cei de atunci erau productivi. În ordine absolut întâmplătoare, sper să vă încânte aşa cum m-au încântat pe mine:
La Rotonde
Una dintre cele mai frumoase cafenele din Paris din perioada expatrierilor scriitorilor americani (1920) este La Rotonde. În ‘The Sun Also Rises’, Hemingway a menţionat cafeneaua, doar că personajul cărţii sale, Jake Barnes, se cam plângea de faptul că locul era suprapopulat: ‘Nu contează în ce cafenea de pe malul râului din cartierul Montparnase îi spui unui şofer de taxi să te ducă, totdeauna te va duce La Rotonde’. Gertrude Stein, F. Scott Fitzgerald şi T. S. Eliot au fost acţionari acolo. Picasso şi Modigliani sau Picasso împreună cu ‘mistresa’ Paquerette păreau să se simtă şi ei foarte bine acolo.
Le Dome Cafe
Următoarea replică ce urmează citatului de mai sus al lui Hemingway este: ‘Probabil în 10 ani de acum va fi Dome…’. Cafeneaua Dome din Montparnase a fost, de fapt, prima mare cafenea din zonă ce avea să-i atragă pe expatriaţi şi pe intelectuali. ‘La Rotonde’, ‘Le Select’ şi ‘La Coupole’ erau ‘concurenţa’, dar ‘Dome’ este acum restaurant de sine stătător, în care puteţi servi fructe de mare şi nu minuturi ca în vremea în care artişti pe fugă îi călcau pragul.
Pedrocchi Cafe
Cafeneaua Pedrocchi din Padova este una dintre cele mai mari cafenele din lume şi este cunoscută ca fiind locul preferat al lui Stendhal sau al lui Lord Byron.
Autor Alexandra Blaş
Din lumea cafelei
Răspunsuri
Mulţumesc frumos dl Muntean
Mulțumesc Lenuș. Ai avut o idee grozavă cu acest articol. Felicitări!
Mulţumesc frumos dl Constantin Nicolae Gavrilescu