Odată favoritele aristocraţilor, scriitorilor, artiştilor sau poeţilor, multe dintre cafenelele europene au o istorie plină de culoare. Unde puteţi gusta cel mai bine o felie din trecut, dacă nu într-o astfel de cafenea. Astăzi vă povestesc despre o cafenea căreia i-am trecut pragul şi despre cele pe care le-am ratat la mustaţă, pe vremea când eram mică şi ignorantă. :)

The Literary Cafe

Se presupune că, Cafeneaua Literară din Sankt Petersburg se ocupa de întreţinerea amuzamentului multor scriitori ruşi, inclusiv Chernyshevsky şi Dostoievsky. Tot ‘legenda’ spune că aceasta este cafeneaua din care Pushkin a plecat la duelul ce i-a adus moartea, cel cu un ofiţer francez pe nume Georges-Charles de Heeckeren d’Anthès, ofiţer ce nu prea-i dădea pace soţiei lui Pushkin. Asta după ce trecuse elegant de alte 29 de dueluri…
Acum, nu ştiu dacă-s eu prea sensibilă, dar atmosfera locului era destul de apăsătoare; nota 10 pentru cafeaua şi ceaiul cu vodkă şi pentru clătitele cu icre de Manciuria.
literary149192_1536010957588_3163543_n

Antico Caffe Greco

Situată foarte aproape de Piaţa Spaniei din Roma, Cafeneaua Antico Caffe Greco, deschisă în 1760, este cea mai faimoasă cafenea din oraş. De-a lungul secolelor, scriitori ca Lord Byron, John Keats, Henrik Ibsen şi Hans Christian Andersen au condus afacerea.
Este cea mai recentă cafenea pe care am ratat-o, cum vă spuneam, la mustaţă; în octombrie am ajuns la Roma, dar singura ocupaţie pe care am avut-o în Piaţa Spaniei a fost să ma fandosesc în faţa aparatului de fotografiat. Rămân datoare. :)

1594939250_97ace6c1eb_z      6997347238_4de52e11e0_z

Cafe de Flore

Acum un loc de întâlnire în vogă pentru prezentări de modă sau alte evenimente glamour, Cafe de Flore – principala rivală a cafenelei ‘Les Deux Magots’ – a fost un alt ‘birou’ pentru Hemingway şi alţi contemporani. În 1994, Cafe de Flore a început să acorde propriile premii anuale pentru literatură – Prix de Flore – tinerilor scriitori francezi. În afara premiului în bani, câştigătorul primeşte un pahar de vin (Poully-Fume) în fiecare zi, timp de un an. Cafenea ratată în 2008, când obişnuiam să beau cafea doar pentru că aveam senzaţia că sunt la vârsta la care ar trebui s-o fac.
Sartre şi Simone de Beauvoir erau, să spunem, de-ai casei.

sartre_de Beauvoir Cafe de Flore      cafe de flore paris

La Coupole

La Coupole’ este o altă cafenea istorică din Montparnasse deschisă în 1927, la scurt timp după ce ‘Le Select’ ţintea să atragă cât mai mulţi intelectuali expatriaţi. Cafeneaua putea găzdui 600 de personae şi de-a lungul timpului i-au trecut pragul Simone de Beauvoir şi Jean Paul Sartre. În zilele noastre, ‘La Coupole’ este muzeu istoric.

coupole      La_Coupole_-_Paris

La Closerie des Lilas

Situată tot în Montparnasse, în acelaşi Paris, ‘La Closerie’ a fost deschisă în 1847 şi i-a atras pe mulţi, de la Henry James la Leon Trotsky, la Gertrude Stein şi Hemingway.

LaCloseriedesLilas      La_Closerie_des_Lilas

Autor Alexandra Blaş

Din lumea cafelei

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

    • Vă mulţumesc frumos dl Muntean pentru semnul de lectură

Acest răspuns a fost șters.
-->