Astazi cand ne gandim la cefenele avem in minte un loc confortabil cu lumini calde si muzica in surdina care incearca sa creeze atmosfera camerei de relaxare pe care nu o avem acasa. Se pune mare accent pe design menit sa creeze un spatiu confortabil si luxos, cu fotolii moi menite sa te tina cat mai mult in locul respectiv.
Mirosul de cafea este puternic, prajiturile si micile gustari sunt expuse sub geamuri de sticla pentru a-ti incanta ochii. Totul respira rafinament incercand sa faca un ceremonial social din actul de a bea o cafea. Aici poti citit despre cele mai scumpe cafenele din lume
Chiar daca din punct de vedere al designului cafenelele incearca sa se diferentieze, aceste incercari sunt mai mult la nivel de culoare si linie, decat de concept. Tendinta spre uniformitate este evidenta in ultimul timp, lanturile gen Starbucks incepand sa se iveasca in toate orasele mari ale lumii (are in prezent peste 8000 de locatii) impunand un fel de standarde corporatiste de calitate si pret.
Cafenelele nu au fost intotdeauna locuri atat de linistite incat vocea pare sa nu depaseasca nivelul soaptei, si atat de goale incat sa ai impresia ca esti intr-un spatiu privat inconjurat doar de persoane cunoscute. In secolele 18, 19 atat la Viena (prima care a introdus cultura cafenelelor) cat si la Paris sau Londra cafenelele erau locuri foarte aglomerate si pline de fum in care se intalneau intelectualii vremii pentru dezbateri aprinse pe teme de cultura si politica. Ele au fost deseori focare ale razvratirii impotriva puterii vremii, motiv pentru care nu de putine ori s-a incercat inchiderea lor.
Astazi cafenele sunt peste tot. Daca unele cafenele moderne pun accent pe un spatiu potrivit pentru discutii de business ceea ce determina sa fie vizitate mai ales in timpul zilei, altele se indreapta in zona artelor concepand evenimente speciale, de la muzica live pana la teatru sau expozitii. De obicei se prefera acele zone ale artei care nu fac parte din mainstream, mizandu-se pe un public care sa fie atras de o arta mai putin comerciala si care sa aiba un caracter experimental.
O alta tendinta care isi face simtita prezenta, bazandu-se pe cat de raspandit este obiceiul de a bea cafea, este combinarea intre magazine si cafenele. Exista cafenele in toate marile centre comerciale, dar ele nu mai pastreaza nimic din ideea de spatiu luxos si linistit datorita vadului mare, aduc mai degraba a fastfood atat in ceea ce priveste atmosfera cat si calitatea produselor. Ceva mai linistite sunt cafelele asociate cu magazinele de carti sau, uneori, chiar de haine.
Inedit in istoria cafenelei
Cafenele au fost prima oara deschise in Viena secolului 16, ca urmare a atacurilor otomane asupra Europei. Turcii aveau cafenele de un secol si consumul cafelei era atat de important incat era reglementat de legi.
Obiceiul tips-urilor pentru barmani a fost introdus pentru prima oara intr-o cafenea englezeasca.
Compania de asigurari Lloyd a fost la origine (1668) o cafenea unde se strangeau comerciantii vremii.
Pe acelasi princicpiu si Bursa din New York este in sediul unei vechi cafenele Tontine Coffee House (1792)
Era moderna a cafenelelor a inceput odata cu inventarea primei masini de preparat expresso de catre Gaggia in 1946.
autor:livia
sursa:hotcity.ro
Răspunsuri