Istoria cafelei

 

 

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai bine de 1 ooo de ani.
In Occident, istoria incepe acum trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate paturile sociale inca din vechime.
Prima referinta la cafea, din surse inregistrate, dateaza din sec. al-IX-lea, dar cu multe secole inainte existau multe legende. Cafeaua a fost descoperita pentru prima data in estul Africii, intr-o zona in care se afla azitazi Etiopia.
O legenda populara vorbeste despre un pastor de capre pe nume Kaldi, care a observat un comportament destul de agitat, dupa ce acestea consumasera fructele unui arbust. Curios de acest fenomen, Kaldi a incercat el insusi sa consume acele fructe si a constatat ca ii ofera o senzatie de revigorare.
Auzind despre aceasta planta extraordinara, calugarii au uscat fructele, astfel incat sa le poata transporta la manastirile mai indepartate. Ulterior, au reconstruit fructele cu apa, le-au consumat si au baut lichidul care ii stimula si ii tinea trezi pentru rugaciune.

 

 

Comerciantii venetieni au adus cafeaua in Europa in 1615. 
La inceput cafeaua se vindea de catre comerciantii de limonada si se credea ca are calitati medicinale.
Primul magazin de cafea din Europa a fost deschis la Venetia in 1863, iar celebrul Caffe Florian din Piazza San Marco a fost deschis in 1820.
Odata ajunsa in Europa, aceasta bautura a fost puternic criticata de Biserica Catolica, iar multi considerau ca Papa ar trebui sa o interzica, deoarece o numeau bautura diavolului.
Spre surprinderea lor, Papa a binecuvantat bautura, declarand-o bautura crestineasca. 

 

 

Piata Cafelei

 

Pe parcursul sec. al-IX-lea si pana in prezent, cultivarea si exportul cafelei a inflorit intr-o masura uimitoare.
In prezent cafeaua este consumata virtual in orice tara si este o marfa deosebit de importanta atat pentru producatori, cat si pentru consumatori. In prezent, cafeaua se situeaza alaturi de ulei, otel si cereale printre materile prime de inalta valoare, situatia economica  a multor tari prim - producatoare depinzand aproape in intregime de exportul cafelei, pentru bunastarea lor nationala.
Cele mai importante piete ale cafelei se afla la New York si Londra, unde se negociaza varietati de cafea din speciile Arabica si respectiv, Robusta.
Pretul cafelei difera mult, in functie de cerere si oferta si este in mod continuu influentat  de factori cum ar fii : modificarile de clima, miscarile politice si calitatea, precum si volumul productiei de cafea.

 

 

sursa : Netlog - Grup Formula Con. Za 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.
-->