Bias din Priene (642-577 î.Hr.)

Bias din Priene (642-577 î.Hr.)

Este prima figură, cea mai bizară și misterioasă dintre cei șapte înțelepți ai Greciei. Nu i se cunoaște bibliografia, s-au păstrat doar fragmente cu informații modeste despre viața sa. Se crede că Bias a fost contemporan cu celebrul rege Cresus și martor al cuceririi de către perși a orașelor din Asia Mică. În vremea aceea, între Samos și Priene se purta un război de durată. În bătălia de la Drius, locuitorii din Priene au fost înfrânți de milesieni. Bias s-a deplasat la Samos și a reușit să rezolve conflictul în condiții satisfăcătoare pentru toate părțile. În acest fel, acțiunile militare au încetat. În timpul celui de-al doilea război mesenian, Bias a răscumpărat câteva fetițe dintre prizonierii luați de spartani, le-a crescut că pe propriile fiice și apoi le-a trimis acasă la părinți, dându-le chiar și zestre. La puțin timp după aceasta, pescarii atenieni au scos la mal un tripod din bronz cu inscripția „Înțeleptului”. Tatăl uneia dintre fetițe a luat cuvântul la adunarea poporului, a povestit despre fapta bună a filozofului și a declarat că înțeleptul nu poate fi decât acesta, și anume Bias. Adunarea poporului a fost de acord cu această declarație și tripodul i-am fost trimis. Bias, după ce a citit inscripția de pe tripod, a declarat că înțeleptul este zeul Apollo și nu a primit cadoul. După o vreme, în timpul asediului regelui lidian Alyattes, Bias și-a salvat orașul natal printr-un vicleșug, în urma căruia Alyattes a încheiat cu Priene o înțelegere de pace. Fiind sfătuit de înțeleptul Bias, regele lidian Cresus a oprit pregătirile pentru construirea unei flote și a început să susțină relații de prietenie cu locuitorii insulelor ionice. Când Priene a fost cucerit de perși, mulți dintre locuitori au început să părăsească în fugă orașul, străduindu-se să-și ia cu ei toate averile. Doar Bias era foarte liniștit. Locuitorii orașului au fost uimiți de purtarea calmă a filozofului și l-au întrebat de ce nu ia nimic cu sine, la care înțeleptul a răspuns cu frază lui celebră: ” Tot ce am, eu port cu mine”.

*Nu încuraja nesăbuința, iubește chibzuința.
*Cucerește prin convingere, nu prin forță.
*Majoritatea e rea.
*Când ești sărac, ceartă-i pe bogați doar dacă nu te-ai îndatorat prea tare.
*Nu te grăbi când vorbești, graba e semnul nebuniei.

@Lenuș Lungu

https://agentiaizvordecultura.wordpress.com/2019/01/13/bias-din-priene-642-577-in-hr/

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.
-->