Unul dintre cei șapte înțelepți antici greci; prezicător și poet semilegendar. S-a născut în insula Creta. Legenda spune că în copilărie, pe când păștea oile, a adormit într-o peșteră și a dormit 40 de ani. După ce s-au trezit, a simțit o atracție pentru activitatea sacerdotală și pentru creația poetică. I se atribuie purificarea Atenei de crimele săvârșite la altare în timpul așa-numitei răscoale a lui Hilon din Atena, salvarea Atenei de la epidemia de ciumă, precum și înălțarea templului Eumenidelor. Este considerat autorul unor poeme epice despre originea zeilor, constructorul corabiei Argos și inițiatorul călătoriei lui Iason și al argonauților.
* Prezicătorilor nu le este cunoscut decât ce s-a petrecut deja.
* Dacă cineva minte și singur afirmă că minte, oare minte el în cazul acesta sau spune adevărul?
Lenuș Lungu
Răspunsuri
Dintre el rămâne o afirmație, trecută în istoria gândirii tocmai ca „paradoxul lui Epimenide”, care sugerează o anumită profunzime, un anumit grad de abstractizare a cercetării filozofice. Forma originală a acestui paradox a fost aceasta: „Toți cretanii sunt mincinoși”.
Ce consecințe pot fi deduse dintr-o astfel de afirmație?
Cretanii sunt mulți, dar să presupunem că sunt toți mincinoși: din moment ce Epimenide este cretan, atunci Epimenide este mincinos! Prin urmare, afirmația sa este adevărată, dar acest lucru este imposibil, deoarece un mincinos nu spune adevărul. Deci Epimenide este mincinos și afirmația sa nu este adevărată. Negarea unei afirmații universale de genul „Toți cretanii sunt mincinoși” este echivalent cu a spune că există cel puțin un crețean care spune adevărul.
În rezumat, tot ce se poate deduce din paradoxul Epimenide este:
1) Epimenidele sunt mincinoase;
2) există cel puțin un crețean care spune adevărul!
Corect.
Din viteză aţi scris (de trei ori) cretini în loc de cretani.
Scuze din viteză!
Mulțumesc frumos Constantin Bidulescu!