Giordano Bruno ( 1548-1600)

Giordano Bruno
(1548-1600)

Filozof, poet, teolog și umanist italian.
A studiat literatura, logica și dialectică la Napoli. La vârsta de 18 ani, a devenit călugăr dominican la mânăstirea San Domenico Majore, din apropierea orașului Napoli, luându-și numele de Filippo. În ciuda poziției sale clericale, a început să-și exprime în mod deschis îndoielile cu privire la principalele dogme ale creștinismului. La scurt timp după aceasta, a fost nevoit să fugă la Roma și apoi în nordul Italiei, temându-se de persecuții din partea Inchiziției.
A predat filozofie, în principal doctrinele lui Platon și Pitagora, ajungând, în cele din urmă, la ideile lui Nicolaus Cusanus.
Ulterior, s-a mutat în Elveția, apoi în Franța. I-au fost publicate comedia Candelabrul și poemul satiric Arca lui Noe, precum și un ciclu de sonete. Regele Angliei, Henric al |||-lea, l-a invitat pe Bruno să viziteze Anglia.
Filozoful a început să predea la Universitatea Oxford. A scris tratatele Despre infinitatea universului și a lumilor, Despre cauză, început și unitate, respingând viziunea ptolemeică despre lume. Bruno era un susținător înfocat al doctrinei lui Copernic, care socotea că soarele este centrul sistemului planetar. Filozoful a fost nevoit să părăsească Anglia și să se întoarcă acasă, instalându-se la Veneția. Aici a scris ultimul său tratat, Despre nemărginit și infinit, după care, la scurt timp, a fost arestat de Inchiziție. Bruno a fost ținut închis opt ani plini de suferințe și în ciuda torturilor la care a fost supus, nu a retractat niciunul dintre cuvintele sale. A fost declarat eretic și ars pe rug.
Giordano Bruno a devenit simbolul omului de știință pentru care fidelitatea față de adevăr este mai scumpă decât viața.

• Voința care tinde către cunoaștere nu se mulțumește niciodată cu un lucru gata făcut.
• Arta completează defectele naturii.
• Adevărul nu poate fi contrazis.
• Picătura găurește piatră nu prin forță, ci prin tenacitatea picurării.
• Mai bine o moarte demnă și eroică, decât un triumf necinstit și mârșav.

@ Lenuș Lungu

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –
-->