Henry-Marie Beyle Stendhal ( 1783-1842)

Henri- Marie Beyle Stendhal
(1783-1842)

Scriitor şi filozof francez.
S-a născut la Grenoble într-o familie burgheză. În anul 1799, devine militar, iar în 1800 participă la campania militară italiană a lui Napoleon Bonaparte, după care a demisionat.
În anul 1806, se angajează din nou în armată, în calitate de intendent al trupelor lui Napoleon. A servit în această calitate până la anul 1814. În această perioadă, a vizitat mai multe ţări ale Europei, a participat la bătălia de la Borodino şi a fost martorul retragerii trupelor lui Napoleon din Rusia. În anul 1814, pleacă în Italia, unde a făcut cunoştiinţă cu George Byron. Din anul 1821, locuieşte la Paris şi colaborează cu editurile franceze şi engleze aflate în opoziţie.
În anul 1830, a devenit consul francez la Trieste, apoi la Civitavecchia, unde şi-a petrecut ultimii zece ani din viaţă. A murit la Paris.
Opera lui Stendhal este formată din pamflete, tratate poetice, nuvele, povestiri, romane: Vieţile lui Haydn, Mozart şi Metastasio, Istoria picturii în Italia în două volume, Roma, Napoli şi Florenţa, Despre iubire, Racine şi Shakespeare, Viaţa lui Rossini, Armance, Plimbări prin Roma, Vanina Vanini, Roşu şi negru, Cronicile italiene, Amintirile unui egoist, Lucien Leuwen, Viaţa lui Henri Bruland, Scrisorile unui turist, Mânăstirea din Parma, Lamiel, Favoarea exagerată este dăunătoare.

* Aspectul arhitecturalal unei clădiri care ne provoacă sentimente potrivite cu scopul acesteia se numeşte stil.
*Trebuie să muncim, fiindcă munca este părintele plăcerii.
* Frumuseţea dragostei şi a pasiunii constă nu doar în apropierea fizică, ci mai ales în ultimul pas făcut spre aceasta.
* Orice se poate dobândi în singurătate - afară de caracter.
* Arta adevărată este aceea de a altoi oamenilor idei frumoase care ne învaţă să sacrificăm totul despre binele omenirii.

Lenuş Lungu

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Cu bucuria lecturii!

  • Citit cu placere, un gand binecuvantat pentru tine cu drag! 1939488847?profile=original

    • Mulţumesc frumos Olga pentru semnul de lectura!

      cu drag!

Acest răspuns a fost șters.
-->