Postat de Lenuş Lungu pe februarie 10, 2016 la 20:33
Theognis ( 548-544)
A fost un poet liric antic grec, originar din Megara. Aristocrat, participant la viața politică, a trăit multă vreme în exil. S-au păstrat două cărți de Elegii moralizatoare, semnate cu numele său. Concepția despre lume a lui Theognis cuprinde admirația pentru vitejia celor de viță nobilă și disprețul față de mulțime. Poetul a reflectat în creația sa luptele sângeroase din perioada " revoluției" democratice, care s-a încheiat cu dispariția aristocrației, și a condus la formarea societății antice. El însuși fiind un reprezentat al aristocrației, a fost exilat din orașul natal și a rătăcit prin diferite regiuni ale Greciei. Poetul și-a alinat pesimismul și tristețea, disprețul față de " demos", față de " cei josnici", cetățenii îmbogățiți și conducătorii lor "tirani", scriind "elegii" scurte cu caracter politico-moralizator. Elegiile sunt adresate tânărului Cyrnus, pe care îl educă Theognis, inițiindu-l în principiile fundamentale ale eticii aristocratice și în morala panteonului tradițional grecesc. Lirica lui reprezintă, în istoria literaturii, unul dintre cele mai elocvente exemple ale disprețului aristocrației față de " mulțime". A militat pentru consolidarea aristocrației și s-a exprimat împotriva căsătoriilor dintre aristocrați și reprezentanții "demosului", în urma cărora " se tulbură natură cetățenilor" și se înrăutățește din punct de vedere biologic ( teoria eugenică). Elegiile lui Theognis s-au bucurat de popularitate în rândurile aristocrației ateniene și au servit de material pentru cântecele de petrecere. Culegerea care a ajuns până în zilele noastre reprezintă în esență o " antologie de petrecere", conținând o multitudine de versuri.
* Când cupă veselă vă-ndeamnă, cuvinte alese să rostiți.
* Analizează de două sau de trei ori gândurile care-ți trec prin cap.
* E greu pentru omul cu minte să vorbească multă vreme cu un prost. Dar și să tacă tot timpul e dincolo de puterile omenești.
Lenuș Lungu
Trebuie să fii membru al Cronopedia pentru a adăuga comentarii!
Caracterul multora e greu de cunoscut, când îl priveşte cineva de departe, chiar când e iscusit. Căci unii îşi ascund răutatea sub bogăţie, iar alţii virtutea sub sărăcia cea funestă.
E greu să cunoşti măsura când îţi merge bine.
Fii chibzuit; iar pe limbă să-ţi stea totdeauna miere.
Luăm parte la durerea unui prieten doar o zi.
Nu ducem niciodată lipsă de prieteni când îi chemăm la masă; rămân puţini în clipele grele ale vieţii.
Nu e prielnică o femeie tânără unui bărbat bătrân.
Unii îşi ascund viciile prin bogăţie, iar alţii virtuţile prin funesta sărăcie.
Lenuş Lungu > Ioan Munteanfebruarie 15, 2016 16:25
Răspunsuri