10920623470?profile=RESIZE_180x180

Începând cu 23 decembrie 2022, Banca Națională a Moldovei a pus în circulație o monedă comemorativă ca mijloc de plată și în scop numismatic. Moneda face parte din seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova” și este dedicată păsării Mierla de piatră.

10920623495?profile=RESIZE_400x

Principalele caracteristici tehnice ale monedei sunt următoarele:

  • seria – Cartea Roșie a Republicii Moldova
  • tema – pasărea Mierla de piatră
  • valoarea nominală – 50 lei
  • forma – rotundă
  • diametrul – 35 milimetri
  • greutatea – 22 grame
  • metal compoziție – argint
  • puritate – 99,9%
  • margine – zimțată
  • calitate - proof
  • tiraj – 300 exemplare

În câmpul central al aversului, în interiorul unui cerc liniar continuu se prezintă Stema Republicii Moldova, în partea de sus – anul emiterii “2022”, în partea de jos, sub o linie, pe două rânduri orizontale – valoarea “50 LEI” și periferic circular - inscripțiile: “REPUBLICA” (pe partea stângă) și ”MOLDOVA” (pe partea dreaptă). În câmpul central al reversului și tot în interiorul unui cerc liniar continuu, pe fundalul unor maluri stâncoase ale unui râu – se prezintă imaginea color a păsării Mierla de piatră și în exergă sunt aplicate inscripțiile: “CARTEA ROȘIE”, la partea superioară, “MIERLA DE PIATRĂ”, pe partea stîngă jos și “Monticola saxatilis” (denumirea științifică a păsării), pe partea dreaptă jos. 10920624252?profile=RESIZE_400x

Pasărea Mierla de piatră este o reprezentantă a genului Monticola, prezentă în fauna României. Mierla de piatră (monticola saxatilis) este o pasăre migratoare care preferă ţinuturile calde ale Africii, când la noi soseşte toamna friguroasă. De dimensiuni reduse, între 17 şi 20 cm, mierla de piatră are un penaj caracteristic, mai ales masculul cu un cap pictat în albastru, abdomenul portocaliu şi aripioarele brun închis. Femela şi puii au culori mai şterse, predominant maronii, cu pene roşcate doar în coadă. Pentru cuibărit preferă zonele deluroase, puţin acoperite de vegetaţie, să poată supraveghea uşor împrejurimile. Îşi face cuibul în spărturile din stânci şi depune în medie 4 – 5 ouă pe an. Hrana ei este variată, de la insecte, la fructe de pădure şi mici reptile. Masculul are un cântec distinct, melodios şi puternic. În România este considerată o specie rară, estimările fiind între 45 și 200 de perechi cuibăritoare. Cel mai mult mierla de piatra sta ascunsă, pierdută complet, fie prin camuflaj, fie chiar efectiv pitit printre sutele, miile de crăpături ale stâncilor. Această pasăre poate fi admirată și ascultată în sudul stâncos al României, mai exact în Munții Dobrogei și zona de stâncărie din Oltenia. Mai poate fi văzută în zona montană sudică a Europei, Asia centrală până în China.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->