10921260675?profile=RESIZE_180x180

Începând cu 23 decembrie 2022, Banca Națională a Moldovei a pus în circulație o monedă comemorativă ca mijloc de plată și în scop numismatic. Moneda face parte din seria „Altele” și este dedicată brandului de țară al Republicii Moldova – Pomul vieții.

10921261056?profile=RESIZE_400x

Principalele caracteristici tehnice ale monedei sunt următoarele:

  • seria – Altele
  • tema – Brandul de țară al Republicii Moldova – Pomul vieții
  • valoarea nominală – 50 lei
  • forma – rotundă
  • diametrul – 35 milimetri
  • greutatea – 22 grame
  • metal compoziție – argint
  • puritate – 99,9%
  • margine – zimțată
  • calitate - proof
  • tiraj – 1500 exemplare

În câmpul central al aversului, în interiorul unui cerc liniar continuu se prezintă Stema Republicii Moldova, în partea de sus – anul emiterii “2022”, în partea de jos, sub o linie, pe două rânduri orizontale – valoarea “50 LEI” și periferic circular - inscripțiile: “REPUBLICA” (pe partea stângă) și ”MOLDOVA” (pe partea dreaptă). În câmpul central al reversului și tot în interiorul unui cerc liniar continuu, se prezintă imaginea stilizată color a elementelor structurale ale brandului de țară al Republicii Moldova, dedesubt fiind marcată litera mare de tipar M și mai jos numele țării: “MOLDOVA”.

10921260877?profile=RESIZE_400x

Pomul vieții este un simbol ce reprezintă continuitatea și modernizarea Republicii Moldova, fiecare ramură a pomului sugerând unul din sectoarele strategice ale economiei țării. Agenția de Investiții este unica instituţie mandatată să promoveze imaginea Republicii Moldova pe dimensiunea economică și investiţională, fiind administrator al Brandului de Ţară pentru buna poziţionare pe radarul economic internaţional. Brandul de țară poate fi utilizat doar în urma unei solicitări aprobate de Agenția de Investiții. Pomul Vieții a fost elementul de bază a peste 30 de târguri și expoziții internaționale în peste 20 de țări. El ste unul dintre cele mai bogate și mai răspândite simboluri. Mircea Eliade distingea șapte interpretări principale pe care, de altfel, nu le considera exhaustive, dar care se articulează toate în jurul ideii de Cosmos viu, în veșnică regenerare. Simbol al vieții în contiună evoluție, în ascensiune spre cer, arborele evocă întreg simbolismul, iar în cazul de față, al moralității iudeo-creștine. Pe de altă parte, el slujește drept simbol pentru caracterul ciclic al evoluției cosmice: moarte și regenerare, înlesnește comuniunea între cele trei niveluri ale cosmosului: cel subteran, prin rădăcini; suprafața pământului, prin trunchi și crengile de jos ; înaltul, prin ramurile dinspre vârf. Avându-și rădăcinile înfipte în pământ și crengile înălțate spre cer, arborele este socotit ca un simbol al raporturilor ce se stabilesc între pământ și cer. În acest sens, el are caracterul unui centru. Mai mult decât atât, acest arbore central care, prin prezența și puterea lui, acoperă întreg domeniul gândirii de la cosmos până la om, este în mod necesar și arbore al vieții. Pomul vieții are drept sevă roua cerească, iar fructele lui inaccesibile muritorilor, transmit o mică parte din nemurire. În tradiția creștină arborele cosmic este Crucea Răstignirii lui Iisus Hristos. Crucea, lucrată din lemnul arborelui binelui și răului, se substitue arborelui cosmic.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->