Începând cu 23 decembrie 2022, Banca Națională a Moldovei a pus în circulație o monedă comemorativă ca mijloc de plată și în scop numismatic. Moneda face parte din seria „Sărbătorile, cultura, tradițiile  Republicii Moldova, având tema “Arhitectura vernaculară în piatră”.

10921945889?profile=RESIZE_400x 

Principalele caracteristici tehnice ale monedei sunt următoarele:

  • seria – Sărbătorile, cultura, tradițiile Republicii Moldova
  • tema – Arhitectura vernaculară în piatră
  • valoarea nominală – 50 lei
  • forma – rotundă
  • diametrul – 35 milimetri
  • greutatea – 22 grame
  • metal compoziție – argint
  • puritate – 99,9%
  • margine – zimțată
  • calitate - proof
  • tiraj – 300 exemplare 

În câmpul central al aversului, în interiorul unui cerc liniar continuu se prezintă Stema Republicii Moldova, în partea de sus – anul emiterii “2022”, în partea de jos, sub o linie, pe două rânduri orizontale – valoarea “50 LEI” și periferic circular - inscripțiile: “REPUBLICA” (pe partea stângă) și ”MOLDOVA” (pe partea dreaptă). Inscripția 50 LEI este încadrată de inscripțiile: “Ag 999” – în stânga și “22,0 gr”, reprezentând materialul, puritatea și greutatea monedei. În câmpul central al reversului și tot în interiorul unui cerc liniar continuu, se prezintă imaginea unor elemente color arhitectonice ale curții și casei tradiționale moldovenești (porți, prag, prispă etc) construite în stil vernacular, iar deasupra, cu litere majuscule, pe trei rânduri orizontale, este aplicată inscripția: “ARHITECTURA VERNACULARĂ ÎN PIATRĂ”.

10921946260?profile=RESIZE_400x

Arhitectura vernaculară în piatră este un stil de arhitectură locală autentică, al cărui circuit social încurajează păstrarea străvechilor tradiții și reconstituirea spațiului cultural național. Arhitectura vernaculară este arhitectura caracterizată prin utilizarea materialelor și cunoștințelor locale, de obicei fără supravegherea arhitecților profesioniști. Arhitectura vernaculară reprezintă majoritatea clădirilor și așezărilor create în societățile preindustriale și include o gamă foarte largă de clădiri, tradiții de construcție și metode de construcție. Clădirile vernaculare sunt de obicei simple și practice, indiferent dacă sunt case rezidențiale sau construite în alte scopuri. Deși a cuprins 95% din mediul construit din lume în 1969, arhitectura populară tinde să fie trecută cu vederea în istoriile tradiționale ale designului. Nu este un stil specific, deci nu poate fi distilat într-o serie de modele, materiale sau elemente ușor de digerat. Datorită utilizării metodelor de construcție tradiționale și a constructorilor locali, clădirile vernaculare sunt considerate parte a unei culturi regionale. Arhitectura vernaculară poate fi pusă în contrast cu elita sau arhitectura politicoasă, care se caracterizează prin elemente stilistice de design încorporate intenționat în scopuri estetice care depășesc cerințele funcționale ale unei clădiri. Termenul VERNACULAR înseamnă „intern, nativ, indigen”; din verna, adică „sclav nativ” sau „sclav nativ”. Termenul este împrumutat din lingvistică unde vernacular se referă la utilizarea limbajului, specifică unui moment, loc sau grup. Arhitectura vernaculară este descrisă ca un mediu construit care se bazează pe nevoile locale; definit de disponibilitatea anumitor materiale indigene regiunii sale; și reflectă tradițiile și practicile culturale locale. În mod tradițional, studiul arhitecturii vernaculare nu a examinat formal școlarizarea de arhitecți dar în loc de abilitățile de proiectare și tradiția constructorilor locali, cărora li s-a acordat rareori vreo atribuire pentru lucrare. Mai recent, arhitectura vernaculară a fost examinată de designeri și industria construcțiilor într-un efort de a fi mai conștient de energie cu designul și construcțiile contemporane - parte a unui interes mai larg pentru design sustenabil. Arhitectura vernaculară nu trebuie confundată cu așa-numita arhitectură „tradițională”, deși există legături între cele două. Arhitectura vernaculară are la bază un concept care cuprinde domenii de studiu arhitectural incluzând arhitectura aborigena, indigenă, ancestrală, rurală și etnică și este în contrast cu arhitectura mai intelectuală numită arhitectură politicoasă, formală sau academică.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->