10919855882?profile=RESIZE_180x180

Începând cu data de 23 decembrie 2022, Banca Națională a Moldovei A pus în circulație o monedă comemorativă ca mijloc de plată și în scop numismatic. Moneda face parte din seria „Poveștile copilăriei” și este dedicată capodoperei „Amintiri din copilărie” - expresie admirabilă a forței creatoare a povestitorului român Ion Creangă. Principalele caracteristici tehnice ale monedei sunt următoarele:

  • seria – Poveștile copilăriei
  • valoarea nominală – 20 lei
  • material compoziție – tombac argintat
  • forma – rotundă
  • diametrul – 35 milimetri
  • greutatea – 20 grame
  • margine – zimțată
  • tiraj – 300 exemplare 

10919856082?profile=RESIZE_400x

În câmpul central al aversului, în interiorul unui cerc liniar continuu se prezintă Stema Republicii Moldova, în partea de sus – anul emiterii “2022”, în partea de jos, sub o linie, pe două rânduri orizontale – valoarea “20 LEI” și periferic circular - inscripțiile: “REPUBLICA” (pe partea stângă) și ”MOLDOVA” (pe partea dreaptă). În câmpul central al reversului și tot în interiorul unui cerc liniar continuu, pe fundalul unui cireș și a unei case țărănești se regăsesc imaginile unor personaje din opera “Amintiri din copilărie” a lui Ion Creangă (în partea dreaptă) și (în partea stângă) – înscrisul stilizat “AMINTIRI DIN COPILĂRIE” și o carte deschisă. Comercializarea monedei către publicul larg se efectuează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova. 

10919856664?profile=RESIZE_400x

“Amintiri din copilărie”, capodoperă și expresie a forței creatoare a marelui povestitor român - Ion Creangă, este prima epopee a satului și o atitudine a sensibilității, o acceptare a vieții, în ecourile ei, profund umane, cu filosofia ei resemnată. În acest epos popular neuitatele tipuri ale eroilor sunt surprinse în structura lor etică, mama, tatăl, frații, bunicul și bunica, mătușile și megieșii cresc în esența lor morală cu liniștirile și defectele fundamentale ale țăranului legat de realitățile satului. Geniul lucid și mișcător, spiritul realist și umorul melancolic al autorului “Amintirilor din copilărie” evidențiază exclusiv natura umană. Umorul lui Creangă este umorul vieții, fenomen magnific, în care durerea și bucuria, răul și binele, prostia și inteligența, umbra și lumina se îmbrățișează armonios și organic zi de zi. Amintiri din copilărie este una dintre principalele lucrări ale scriitorului român Ion Creangă. Cea mai mare dintre lucrările sale aparținând genului memorialistic, ea conține unele dintre cele mai caracteristice exemple de narațiune la persoana întâi din literatura română, fiind considerată de critici capodopera lui Creangă. Structurată în capitole separate scrise de-a lungul mai multor ani (între 1881 și 1888), părți din ea au fost citite în fața cenaclului literar Junimea din Iași. Trei dintre cele patru secțiuni au fost publicate în timpul vieții lui Creangă de revista Convorbiri Literare, ultima parte rămânând neterminată după moartea scriitorului. Cartea oferă o relatare detaliată a copilăriei lui Ion Creangă, petrecută în ceea ce era atunci Principatul Moldovei, cu amănunte privind peisajul social al universului copilăriei sale, descriind relațiile dintre eroul principal, cunoscut în acest context ca Nică al lui Ștefan a Petrei sau Nic-a lui Ștefan a Petrei, și diversele persoane cu care interacționează. Amintiri din copilărie a fost editată și publicată de mai multe ori, și este văzută ca o lucrare clasică a literarturii pentru copii în limba română. A constituit sursă de inspirație pentru mai mulți autori și a stat la baza filmului omonim din anul 1964, realizat de regizoarea română - Elisabeta Bostan.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->