12433106476?profile=RESIZE_400x

Începând cu data de 22 aprilie 2024, Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic mondial o monedă din argint cu tema 90 de ani de la înființarea Spitalului Clinic de Urgență București. Aversul monedei prezintă portretul reginei-mamă Elena, care a militat pentru construirea în București a primului spital de urgență, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2024” și stema României, iar reversul redă clădirea spitalului și inscripțiile „SPITALUL CLINIC DE URGENTA BUCURESTI” și „90 ANI”. Caracteristicile tehnice ale monedei sunt următoarele:

  • data emiterii – 22 aprilie 2024
  • emitent – Monetăria Statului la comanda Băncii Naționale a Românie
  • tema – 90 de ani de la înființarea Spitalului Clinic de Urgență București
  • valoarea – 10 lei
  • metal (compoziție) – argint
  • titlu - 99,9%
  • forma – rotundă
  • diametru – 37 milimetri
  • greutate – 31,103 grame
  • cant – zimțat
  • calitate – proof
  • tiraj – 5000 piese
  • preț unitar de achiziție cu TVA inclus din magazine de la sediile BNR din București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara – 450 de lei / bucata.

12433106881?profile=RESIZE_400x

Regina mamă Elena a României a fost soția regelui Carol al II-lea al României și mama regelui Mihai. Ea s-a născut la data de 3/15 mai 1896 la Atena (Grecia) și a decedat la data 28 noimebrie 1982 la Lausanne (Elveția). În anul 1921 s-a căsătorit cu principele Carol (viitorul rege Carol al II-lea al României) și l-a născut pe principele Mihai I (viitor rege al României). După ce la sfârșitul anului 1925 Carol a rămas în străinătate cu amanta sa, Principesa Elena a divorțat de Carol și s-a ocupat de educația fiului ei, devenit moștenitor al tronului. Odată cu reîntoarcerea lui Carol din străinătate și uzurparea tronului fiului său (la 8 iunie 1930), Elena a pierdut controlul legal asupra sorții copilului său, fiind supusă unei campanii de șicane din partea lui Carol, drept la care Principesa Elena a părăsit România stabilindu-se la Vila Sparta din Florența (1932), cu permisiunea să își vadă fiul în fiecare an, timp de 2 luni. După ce l-a eliminat pe Regele Carol, Conducătorul Ion Antonescu i-a cerut Elenei să se întoarcă în țară, unde i-a acordat, în septembrie 1940, titlul de Regină mamă și apelativul Majestate. Elena a devenit cel mai apropiat consilier și confident al Regelui Mihai. După 23 august 1944 regelui Mihai i s-a pretins să abdice și să-și pârăsească țara, ocazie cu care și mama sa Elena a împărtășit soarta fiului ei, trăindu-și restul vieții în exil. La 18 octombrie 2019 rămășițele ei au fost aduse din Elveția în România, fiind reînhumată a doua zi la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș.

12433106892?profile=RESIZE_400x

Spitalul Clinic de Urgență București este primul spital de urgență din România, situat în prezent în Sectorul 1. El a fost înființat la inițiativa profesorului Nicolae Minovici și a lui Constantin Deculescu, secretarul general al Ministerului Sănătății și Ocrotirilor Sociale, în anul 1934, din dorința de a avea un spital pregătit să preia la orice oră pacienții aduși de Societatea de Salvare, titulatura sub care funcționa în acea vreme serviciul de ambulanță al Bucureștiului. În clădirea actuală din Calea Floreasca, Spitalul de Urgență funcționează din anul 1949. Spitalul este și un centru cu tradiție în învățământul universitar și postuniversitar. Spitalul este înființat de drept în data 6 octombrie 1933,  prin decizia Ministerului Sănătății nr. 68920, publicată în 31 octombrie 1933 în Monitorul Oficial nr. 251. Spitalul își începe funcționarea efectivă din decembrie 1933, iar inaugurarea oficială, în prezența oficialităților statului, are loc abia în data de 5 mai 1934. Situat inițial pe malul Dâmboviței, spitalul a fost finanțat din fondurile personale ale lui Nicolae Minovici (ipotecarea casei personale), permitea îngrijirea tuturor bolnavilor indiferent de posibilitatea de a plăti serviciile medicale și avea o secție de chirurgie cu 60 de paturi. În același an a fost înființată în spital și o secție de toxicologie. La 24 august 1944 clădirea spitalului de pe malul Dâmboviței a fost distrusă de bombardamentele aviației germane. Spitalul a fost mutat în clădirea Sanatoriului Antoniu.În anul 1949, spitalul s-a mutat într-o nouă locație, păstrată până în prezent, pe Calea Floreasca. Odată cu dezvoltarea Bucureștiului și cu creșterea populației capitalei, vechea clădire a spitalului s-a dovedit a fi insuficientă,  astfel că în 1960 a fost adăugat un nou corp de clădire cu 7 etaje. În noua clădire a fost înființată o clinică de chirurgie, formată din 3 secții, o secție de terapie intensivă și un departament de gardă. În anul 1969 spitalul a ajuns la 600 de paturi. În anul 1992, au avut loc o reorganizare a secțiilor spitalului și înființarea unor noi secții, pentru a satisface cererea tot mai mare și diversă de afecțiuni întâlnite în cazurile de urgență. La nivelul anului 2006, spitalul dispunea de 760 de paturi. În anul 2005 a fost achiziționat un robot în valoare de 2 milioane euro. Dispozitivul era comandat de la distanță de un doctor și permitea efectuarea unor intervenții chirurgicale mult mai eficiente și mai puțin traumatizante pentru pacienți. În octombrie 2007, robotul a fost folosit pentru prima oară, aceasta fiind și o premieră pentru școală românească de medicină.

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Moneda, ce „comemorează 90 de ani de la înființarea Spitalului Clinic de Urgență București”, a fost lansată pe 22 aprilie 2024. Aceasta va fi în ediție limitată, de doar 5.000 de bucăți și va fi disponibilă doar în țară, la suma de 450 de lei. Moneda comemorativă are un diametru de 37 de milimetri și o greutate de 31 de grame

    Ce inscripții vor fi pe monedă?
    Moneda este dedicată celebrei instituții medicale și are pe avers portretul reginei-mamă Elena, înconjurat de inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, iar pe revers imaginea Clădirii Spitalului Clinic de Urgență București, însoțită de inscripția „90 ANI” și „SPITALUL CLINIC DE URGENTA BUCURESTI”.

     

    Monedele din argint sunt împachetate cu grijă în capsule transparente din metacrilat și sunt însoțite de certificate de autenticitate redactate în limba română, engleză și franceză. Autenticitatea fiecărei piese este confirmată de semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central. Aceste monede vor fi disponibile prin intermediul sucursalelor regionale BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

    😃👏👏👏👏👏

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->