Concurs: Povestea unor statui (1)

Concurs Povestea unor statui

Vă propun un concurs în domeniul artelor cese va desfăşura săptămânal (de luni până sâmbătă, trimestrial desemnându-se un căştigător).

Tema concursului: Povestea unor statui.

Obiectivul concursului: în lumea artelor sculpturale dorim să facem o informare mai largă privind sculptori cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi şi a operelor lor ce pot fi şi azi văzute în diferite locaţii geografice de pe mapamond.

Modul de desfăşurare: săptămânal se vor afişa 3 fotografi:

- o fotografie a autorului

- două fotografii cu realizări ale sale.

Participanţii:

1 - vor recunoaşte despre ce sculptor este vorba (1 p.)

2 - vor descrie pe scurt (minim 200 cuvinte) biogrqafia sculptorului (1 p., plus 1 p. pentru fiecare imagine inedită din viaţa acestuia)

3 - vor recunoaşte pe rând cele 2 realizări ale scultorului (câte 1 p.)

4 - vor reproduce povestea sau poveştile lucrărilor recunoscute (câte 1 p. fiecare poveste inedită, nepostată anterior)

5 - vor adăuga: imagini inedite ale lucrării finale în diferite perioade de timp (câte 1 p.)

6 - de asemeni pot adăuga, dacă este cazul reproduceri celebre ale lucrării şi povestea lor (câte 1 p. pentru prima referire);

7 - în final pot adăuga şi video-clipuri (şi alte materiale media) cu referire la viaţa şi opera autorului sau cu poveştile lucrărilor prezentate în concurs (câte 1 p. pentru fiecare video-clip/material.

Participanţii vor adăuga separat răspunsuri la fiecare din cele 7 categorii de răspunsuri de mai sus.

Organizatorul concursului va evidenţia numărul de puncte acumulate de fiecare concurent iar la sfârşitul unei etape va anunţa clasamentul şi eventualele premii şi diplome.

Înainte de postarea unei noi teme, organizatorul va posta răspunsurile corecte la primele 4 categorii de răspunsuri (sursa).

Etapele trimestriale ale concursului: 10 iunie – 31 august 2020, 1 septembrie – 30 noiembrie 2020 şi apoi, trimestrial pe anotimpurile calendaristice.

 

Povestea unor statui 1.

1. 

2. 

3. 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Regret că, măcar din spirit de colegialitate, concursul propus de mine nu a trezit interesul scontat. Mulţumesc însă nepreţuitului domn Bidulescu pentru implicarea domniei sale. Voi încerca să transpun ideea într-un alt proiect...

  • 7. Dreptul, filosofia, ştiinţa şi arta.

    5757918254?profile=RESIZE_710x

  • "Avântul ţării"

    5755675056?profile=RESIZE_710x

  • Este un concurs foarte interesant. Mă voi limita doar la a citi. Vă mulțumesc!

  • Am greşit numerotarea şi nici nu se poate şterge nici edita!

    Dacă sunt descalificat că am răspuns mai repede de o oră mă retrag din concurs şi nu mai afişez şi alte răspunsuri. Condiţiei  aceasta nu îi văd rostul. Chiar dacă postez din oră în oră ceilalţi văd răspunsurile şi pot posta la fel sau cu cunoştinţele lor.

    • Numerotarea chiar nu are importanţă. Nu se punea problema descalificării pentru nerespecatarea acelei ore între postări (am fost inspirată de o regulă asemănătoare în alt concurs). Oricum am analizat şi am eliminat regula: cei care postează aceleaşi informaţii preluate sau nu de la cineva dinaintea lor nu vor fi punctaţi pentru acea informaţie, dacă eventual timpul dintre postarea iniţială şi postarea lor este mai mare de 15 minute (timpul de editarea a unui răspuns pus la dispoziţie de sistem). Sunt convinsă că astfel de situaţii de foto-finiş vor fi puţine Smile.gifSmile.gifSmile.gif

  • 2. Emil Wilhelm Becker, a fost sculptorul Casei Regale a României. Născut 7 iulie 1881, București, România – decedat 1952. Familia Becker se trage din Germania. Emil s-a născut în mahalaua Manea Brutaru (azi Calea Griviței). A devenit elev al maestrului Ion Georgescu, directorul Școlii de Belle-Arte, supranumit și părintele sculpturii moderne românești. Prima sa lucrare importantă a fost catapeteasma pentru pavilionul românesc de la Expoziția Universală de la Paris (1900). În 1921 a ridicat, împreună cu arhitectul Arghir Culina, monumentul ”Avântul Țării”, care se află și astăzi în Piața Walter Mărăcineanu, în apropierea Grădinii Cișmigiu din București. Probabil că cea mai importantă lucrare a artistului este contribuția sa la Mausoleul de la Mărășești, pentru care, în anul 1924, Becker a realizat toate sculpturile din capelă și interiorul criptei. În 1922, Becker a realizat o altă operă monumentală: „Clopotul încoronării” de la Alba-Iulia, un uriaş cu sunet clar, care a bătut pentru prima dată la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, primii regi ai României Mari.

    1. Pentru Cariatide, Dreptul, Filosofia, Ştiinţa şi Arta, Becker a folosit figura fiicei sale Elsa. Ele au fost comandate de liberali, și terminate în 1929, dar după ce aceștia au pierdut alegerile, lucrarea nu i-a mai fost plătită de către noul guvern național-țărănesc. Și-a primit totuși banii, abia în 1935, după ce liberalii au revenit la putere (Guvernul Gheorghe Tătărăscu) Nepoata lui Apolonia Paraschiva Rodica von Becker a povestit că de câte ori trece prin faţa Facultăţii de drept îşi aduce aminte de mama sa.   „Avântul ţării” este turnat în bronz, soclul este format din blocuri de beton acoperite cu plăci de travertin de Deva, plăci decorate cu elemente de piatră.

    Statuia a fost ridicată pentru a omagia eroii români căzuți la datorie în timpul Campaniei militare a României în Bulgaria din 1913. Lucrarea ilustrează două personaje alegorice, o femeie – simbol al Patriei, ce flutură un drapel și un militar ce ține în mână o armă și avântat în luptă. La picioarele celor două personaje stă un vultur din bronz, ce are aripile deschise. Pe soclu este amplasat un medalion pe care este înscripționat numele monumentului ”Avântul Țării”.

    1. CARIATIDELE DE LA UNIVERSITATE Facultatea de drept şi Monumentul ”AVÂNTUL ŢĂRII”
    1. Sculptorul Emil Wilhelm Becker

    Şi acum trebuie să aştept o oră până la răspunsul următor?! 

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->