CULTURĂ PRIN FILATELIE – ANEMONA

În data de 7 ianuarie 2020 Romfilatelia a introdus  în circuitul filatelic mondial un nou set de mărci poștale uzuale cu tematica Flori. 

Anemona sau Floarea vântului, este o floare ce face parte din familia Ranunculaceae, ea fiind imortalizată pe timbrul cu valoarea nominală de 53,50 lei. Acest gen de plante cuprinde aproximativ 120 de specii, cele mai multe native din regiunile reci ale emisferei nordice. Numele vine de la cuvântul grecesc “anemos” care înseamnă vânt. Anemonele sunt plante perene ce înfloresc primăvara. Sunt cultivate pentru florile gingașe colorate în alb, roz, purpuriu sau albastru. Plantarea se face toamna în locuri însorite sau parțial umbrite. Pentru un efect de culoare se plantează în grupuri. Anemonele au o arie largă de răspândire în emisfera nordică, dar pot fi întâlnite și în zonele răcoroase sau în pădurile din emisfera sudică. Anemonele sunt plante erbacee, perene cu frunze radicale și cu flori mari, asemănătoare macului, de diferite culori, care înfloresc de obicei primăvara. Crește in flora spontană sau cultivată ca plantă decorativă. Din multitudinea speciilor de anemone, cea mai cunoscută este A. coronaria. A coronaria este o plantă tuberculată care are o rozetă de frunze pețiolate de culoare verde intens, asemănătoare frunzelor de pătrunjel, tulpinile lungi de 15 –20 cm au în vârf o floare mare de diverse culori și cu multe stamine.

Culorile cel mai des intalnite sunt: roșu, albastru, roz, violet sau alb. Există de asemenea varietăți cu floarea dublă, ale căror stamine din centru au fost înlocuite de un smoc de petale înguste. Pot fi înmulțite ușor prin semințe sau prin diviziunea rădăcinilor tuberculi. Planta are nevoie de sol reavăn, bogat în humus și drenat, și este sensibilă la exces de umezeală și la temperaturi scăzute. Coloritul este favorizat prin expunerea la soare. Cultura se inființeaza toamna sau primăvara devreme, în februarie - martie. Înfloresc în perioada mai – iunie. În luna iulie planta intră în repaus, frunzele se usucă și atunci se scot tuberculii din pământ, iar depozitarea se face în încăperi uscate și răcoroase. Ca plante tăiate au o durată de viață relativ scurtă, datorita intoleranței la căldură. De asemenea, de evitat este amestecul cu narcise, deoarece substanțele eliminate de narcise sunt dăunătoare anemonelor. Speciile de anemone sunt uneori atacate de omizi. Frecvent la anemone apar pătarea frunzelor și făinarea. Anemonele adaugă un plus de grație și frumusețe aranjamentelor florale de primăvară, datorită culorilor vibrante.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/01/filatelie-flori.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->