CULTURĂ PRIN FILATELIE – LALEAUA

În data de 7 ianuarie 2020 Romfilatelia a introdus  în circuitul filatelic mondial un nou set de mărci poștale uzuale cu tematica Flori. 

Timbrul cu valoarea nominală de 1,80 lei prezintă Laleaua (Tulipa), ce face parte din familia Liliaceae. Planta este originară din Asia Centrală și Turcia. În Europa a fost introdusă la mijlocul secolului al XVI-lea, când bulbi de lalele din Turcia au fost aduși în Olanda, devenind rapid una dintre cele mai populare flori. Octombrie-noiembrie este perioada ideală pentru plantarea bulbilor. Lalelele preferă soluri lutoase, fertile, bine drenate, însorite sau ușor umbrite. După terminarea înfloririi și ofilirea completă a frunzelor, bulbii se scot și se depozitează până toamna în locuri aerisite. Laleaua este un gen care cuprinde aproximativ 150 de specii si peste 3000 de varietăți sub diferite culori si forme. Este o plantă Hermafrodită.Lalelele se obtin prin plantarea in toamna a bulbilor. Acestia vor germina peste iarna si vor rasari in primavara. Inflorirea are loc incepand cu luna aprilie, pentru cele mai timpurii, si continuand pana in iunie, pentru cele mai tarzii. Lalelele au nevoie de caldura verii pentru a coace bobocii pentru anul viitor, dar in acelasi timp au nevoie de frigul iernii pentru a se reface si pentru a pregati o puternica iesire in primavara. Bulbii de lalele trebuie plantati toamna tarziu, dupa ce vremea s-a racit considerabil, intr-un sol bine drenat, la o adancime tipica de 10 cm, dar plantele mai inalte pot fi plantate si la adancimi mai mari, 15 – 20 cm. In functie de specie lalelele pot avea o inaltime cuprinsa intre 10 cm, cele mai piticie, si pana la 70 cm, pentru cele mai mari. Majoritatea lalelelor produc cate o floare pe tija dar exista si cateva soiuri ce produc mai multe flori pe aceeasi tija. Dupa inflorire puteti taia tija florii dar nu taiati si frunzele. Ele sunt necesare pentru a acumula nutrienti inapoi in bulb, nutrienti necesari pentru urmatoarea inflorire. Frunzele pot fi taiate dupa ce s-au decolorat sau ingalbenit. Acesta este momentul oportun pentru a scoate din pamant bulbii pe care vreti sa-i mutati sau eliminati. Bulbii pe care doriti sa-i pastrati in continuare nu necesita scoaterea anuala din pamant. Bulbii scosi se usuca natural si se pastreaza in saci de plasa sau canepa pentru a preveni mucegairea.

Iată câteva soiuri de lalele:

  • Simplă timpurie -1- Dupa cum spune si numele aceste lalele sunt printre primele care infloresc. Au de obicei o singura floare pe tija si floarea este in forma de cupa. Tija florii este foarte rezistenta, ceea ce inseamna ca rezista bine la vant si ploi. Grupa contine diverse culori si pasteluri.
  • Dublă timpurie -2- Aceste lalele sunt caracterizate prin numarul mare de petale pe care le au florile, mult mai multe decat alte lalele, care au de obicei 6 petale. Unele au atat de multe petale incat arata ca un bujor. Tijele cu flori sunt destul de scurte, dar foarte rezistente, fiind potrivite pentru zonele cu vant puternic.Florile rezista mult timp inflorite.
  • Lily-3- Lalelele din aceasta grupa se remarca prin forma deosebita a florii ce se aseamana cu o floare de crin, si uneori cu o urna.
  • Franjurată-4-Se remarca prin varfurile petalelor ce sunt franjurate, precum satinul franjurat.
  • Viridiflora-5-Numele grupei se trage din latinescul „viridis” ce insemna verde si „flora” ce inseamna floare. Altfel spus lalelele din grupa viridiflora au florile verzi, mai exact doar fasii verzi. Culoarea verde contrasteaza puternic cu celelalte culori ale petalelor, precum roz, alb, galben.
  • Rembrandt-6-Lalelele din aceasta grupa sunt denumite dupa faimosul pictor olandez Rembrandt (1606 – 1669), care a trait si muncit in Olanda cam in aceeasi perioada in care lalelele deveneau celebre. Lalelele Rembrandt, adica cele cu dungi si „flacari”, au fost cele care au declansat Tulipomania.
  • Papagal-7-Lalelele Papagal au petalele rasucite, carliontate si franjurate.
  • Dublă târzie-8-Se remarca printr-o multitudine de petale si flori foarte mari, de pana la 10 cm diametru. Din aceste motive, lalelele duble tarzii mai sunt denumite si lalele bujori. Infloresc tarziu si stau mult timp inflorite.
  • Kaufmaniana-9-Sunt lalele pitice, obtinute din lalele originare din Turkestan. Sunt unele din cele mai timpurii lalele. Daca sunt lasate in pace vor reveni in fiecare an si chiar se vor inmulti, formand covoare de lalele pitice.
  • Fosteriana-10- Lalelele Fosteriana sunt lalele pitice ce se trag din zonele muntoase din Asia Centrala. Sunt lalele cu o forma deosebita a florii, pitice dar cu petale mari si late, in culori vii.
  • Sălbatică-11-In aceasta categorie sunt introduse toate varietatile de lalele ce nu puteau fi incluse in alte categorii, in special specii salbatice. Se cunosc cam 150 de specii..
  • Multifloră-12- Aceasta nu este o categorie oficiala, dar majoritatea producatorilor de bulbi ofera aceste lalele separat, in categorie proprie. Lalelele multiflore sunt lalelele ce produc pe aceeasi tija mai multe flori: 3 pana la 7 flori. Tija principala de inflorire se ramifica in tije secundare ce vor produce fiecare cate o floare.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/01/filatelie-flori.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->