Complexul turistic (Tabăra) Căsoaia este situat într-o depresiune din muntii Zarandului, pe Valea Highișului, înconjurat de mirifice păduri de foioase, la o altitudine de aproximativ 230 metri pe malurile pârâului Araneag, oferind turistilor conditii optime de cazare si agrement. Complexul este situat la o depărtare de 45 kilometri de Arad într-un peisaj pitoresc foarte căutat de tineri pentru petrecerea unor vacanțe de neuitat. Numele l-a primit chiar de la turisti care, strabatand superba padure, cu ani in urma, au descoperit o casa care se pare ca era cea mai mare din zona si au numit-o “casoaia”. Izolata in mijlocul naturii, in susurul paraului, complexul ofera o ambianta romantica. Zona are o veche traditie in domeniul mineritului pana la mijlocul secolului al XIX-lea aici functionand mine de aur si aramă. Urmele lor se mai vad si astazi la "Minele batrane" situate la 2 kilometri de complex, unde se pot identifica unele galerii. Aerul puternic ozonizat combinat cu frumusetea peisajului confera o atmosfera de relaxare placuta si tonifianta, oferind numeroase posibilitati turistice si de agmement. În imediata vecinatate a taberei, se afla tabara internationala de sculptura. Parcul de sculpturi monumentale de la Căsoaia a apărut în anul 1971, când a fost organizată 

o tabără pentru tinerii artişti. De-a lungul timpului, în special in anii ’80, pe o suprafaţă de şase hectare, s-au adunat 70 de lucrări, care aparţin unui număr de 51 de artişti, între care şi George Apostu. Complexul turistic Căsoaia se intinde pe o suprafata de patru hectare, fiind structurat astfel:

  • Spatiu de campare cu acces la grupurile sanitare, apa curenta, dusuri, apa calda permanent.
  • Casute de vacanta si Camping (11 casute cu 3 locuri totalizand 33 locuri, 5 casute cu 2 locuri totalizand 10 locuri, 1 bungalow cu 12 locuri și 1 bungalow cu 10 locuri
  • Vila Mare (4 camere cu o capacitate de cazare de 11 locuri, salon,bucatarie, 2 terase, 3 bai, sauna, televizoare, centrala termica proprie)
  • Vila Mica (2 camere cu o capacitate de cazare de 5 locuri, hol-salon, bucatarie, baie, sauna, terasa, incalzire sobe teracota)
  • Vila Carmelia (10 camere duble cu baie si balcon, 2 apartamente compuse din dormitor cu baie si living
  • Căsuța canadiană 1 (Baie, Mansarda + Living / Capacitate: 6 locuri)
  • Căsuța canadiană 2 ( Living + Baie / Capacitate: 5 locuri)

 

In cadrul complexului turistic Casoaia se poate beneficia de urmatoarele activitati: Parc aventura cu tiroliana, Piscina, Teren de tenis, Teren de minifotbal si handbal, Echitatie, Tras cu arcul, Teren de baschet si handbal, Trambulina pentru copii, Volei, Drumetii pe traseele turistice (cu marcaje) din muntii Zarandului precum si la obiectivele istorice si culturale din zona - cetatile medievale Lipova, Siria si Casa memoriala Ioan Slavici, tabara de sculptura. În anul 2017, la Căsoaia, a fost inaugurat Parcul Tematic de Educație Montanistică, un proiect unicat în partea de vest a țării. Această unicitate este motivată de faptul că în Tabăra de la Căsoaia, profesorii, studenții, elevii și tinerii arădeni sunt educați în ceea ce privește montanistica, drumețiile, primul ajutor, supraviețuirea în caz de nevoie etc., scopul fiind încurajarea și promovarea „turismului verde”. La Căsoaia există o multitudine de trasee montane deosebit de frumoase de-a lungul și de-a latul județului Arad, acestea fiind marcate corespunzător de către echipele de salvamont-salvaspeo din subordinea Consiliului Județean Arad. Tot în cadrul Complexului turistic Căsoaia a luat ființă Centrul de Educare şi Informare în Protecția Mediului „Green House”(Casa Verde – Căsoaia) în parteneriat cu municipalitatea Orașului Mako. „Casa Verde” este dotată la standarde europene, cu sală de conferințe, bucătărie complet utilată și posibilități de cazare, în care se vor desfășura activități diverse din domeniul educației ecologice și protecția mediului, începând de la cursuri, seminarii și conferințe, până la expoziții tematice și ateliere de lucru. Prin „Casa Verde” se doreşte promovarea meșteșugurilor și artelor tradiționale, a alimentației naturale și îndeletnicirilor populare nepoluante către tânăra generație din cele două județe partenere, Arad și Bekes, prin organizarea de cursuri teoretice și ateliere practice cu tematici variate precum şi transmiterea tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi unui număr cât mai mare de turişti. Atelierele tradiţionale (olărit, țesătorie, tâmplarie, fierărie, etc) – organizate sub forma unui Eco-Muzeu – au fost dotate şi amenajate cu toate ustensilele necesare funcţionării, materialele folosite la viitoarele activități meșteșugărești urmând a respecta întru totul tradiţiile străvechi. Atelierele astfel amenajate au fost adăugate patrimoniului Centrului Cultural Judeţean Arad, contribuind la direcţia de dezvoltare care vizează protecţia mediului şi educaţia ecologică, prin revitalizarea meşteşugurilor tradiţionale, cu valoare culturală bogată şi impact redus asupra mediului înconjurător.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2020/09/filatelie-50-de-ani-de-la-primul-pas-al.html

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->